Partizan - Kako izgleda startna pozicija za narednu evropsku sezonu?

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 11. decembar 2015.

  • 19:10

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Fudbaleri Partizana propustili su idealnu priliku da prezime u Evropi, a porazom od Augsburga završena je borba za popravljanje pozicije na UEFA rang listi klupskih koeficijenata.

Partizan - Kako izgleda startna pozicija za narednu evropsku sezonu?
Foto: uefa.com
Aktuelni šampion Srbije našao se na pragu plasmana u eliminacionu fazu Lige Evrope posle više od decenije, ali je neverovatnim spletom okolnosti Partizan eliminisan čime je okončana još jedna evropska epizoda.

Gledano iz perspektive rezultata koje su prethodne generacije fudbalera Partizana beležile u evropskim takmičenjima, ovosezonski učinak crno-belih u Ligi Evrope najbolji je posle uspeha koji je ostvarila ekipa Vladimira Vermezovića.

Efemerna uloga koju su tokom prethodnih deset godina crno-beli imali u grupnim fazama evropskih takmičenja nije nešto po čemu će se pamtiti aktuelna garnitura fudbalera koji su takmičenje u grupi "L" završili sa tri pobede i tri poraza.

Jasno je da posle jučerašnje sportske tragedije nije lako govoriti o tome šta je dobro urađeno za klub u upravo završenoj evropskoj sezoni, ali ne smemo zaboraviti na taj aspekat čitave priče.

Sa završetkom žreba za grupnu fazu Lige Evrope Partizanov UEFA klupski koeficijent iznosio je slabašnih 10,075 bodova na koje su pridodata 2,000 garantovana boda i tričavih 0,550 na ime nacionalnog koeficijenta.

Šampion Srbije tako je pred prvi meč grupne faze Lige Evrope ušao sa 12,625 bodova, a ni najveći optimisti u Humskoj nisu mogli da pomisle da će posle petog kola grupne faze takmičenja u Ligi Evrope Partizanov koeficijent iznositi 16,925!

Da je bilo više pameti i sreće navijači Partizana danas bi govorili o tome kako se klub i dalje bori za popravljanje svog položaja na listi UEFA klupskih koeficijenata ali to nažalost nije slučaj.

Partizan je na najnovijoj rang listi UEFA zauzeo 110. mesto sa 16.925 bodova, onoliko koliko je sakupljeno zaključno sa pobedom u Alkmaru jer poraz u Ligi Evrope ne donosi ništa.

Kada uzmemo u obzir da je u prethodne četiri sezone Partizan ukupno sakupio 10.075 bodova, jasno je da učinak iz upravo završene evropske sezone (6.850) predstavlja ogroman pomak na bolje.

Crno-beli će, ukoliko se u domaćem šampionatu izbore za izlazak u Evropu, krenuti u kvalifikacije sa koeficijentom 16.925 i upravo bi naredna sezona mogla da ima presudan značaj za nastavak poboljšanja pozicije u Evropi.

Narednog leta iz zbira Partizanovog UEFA koeficijenta ispašće sezona u kojoj su crno-beli osvojili tričavih 1.925 bodova, a ukoliko aktuelni šampion Srbije uspe da ponovi rezultate iz tekuće sezone drastično bi popravio svoj položaj u Evropi.

Jasno je da će za tako nešto biti potrebno mnogo truda, a borba za Partizanovu budućnost počinje već u januaru kada treba "resetovati" sistem, izabrati ljude koji će raditi u interesu kluba, i formirati ekipu koja će ciljati plasman u Ligu Evrope, imajući u vidu da je titula praktično izgubljena a sa njom i šansa da se igra za Ligu šampiona.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari