Partizan i Česi - Istorija kaže, čeka nas POTPUNA LUDNICA!

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 14.02.2018.
12:58
Izvor: Sportske.net

U poslednjih 60 godina Partizan je pet puta odmeravao snage sa klubovima iz Češke. Golova nikada nije manjkalo, a dvomeči sa Spartom i Slavijom su nešto o čemu se i danas priča.

Epa/Antonio Cotrim
Epa/Antonio Cotrim

Povezane vesti

Partizan se u svojoj bogatoj istoriji nije tako često susretao sa češkim (čehoslovačkim) klubovima, a posebno se to odnosi na period nakon najvećeg evropskog uspeha ostvarenog u sezoni 1965/66.

Ukupno četrnaest puta sastajali su se crno-beli sa klubovima iz gradova bivše Čehoslovačke republike, a ako računamo samo susrete sa češkim ekipama onda dolazimo do brojke od deset utakmica.

Četiri puta Partizan je igrao protiv Banjika iz Ostrave u Centralnoevropskom kupu, a u istom takmičenju je 1978. godine, na putu do trofeja, u dve utakmice dao 9 golova Zbrojovki iz Brna.

Najvažnije utakmice sa češkim klubovima Partizan je ipak odigrao u Kupu evropskih šampiona 1966. godine i gotovo četiri decenije kasnije u kvalifikacijama za Kup UEFA.

Marta 1966. godine Partizan je dva puta odmerio snage sa praškom Spartom, a zanimljivo je da su crno-beli posle prve utakmice praktično već bili prežaljeni. Sparta je kao domaćin savladala Partizan rezultatom 4:1 (1:1) iako prvo poluvreme nije slutilo na debakl.

Golom Mustafe Hasanagića Partizan je poveo već u 15. minutu i pokazalo se da je upravo taj gol imao veliki značaj za konačan ishod dvomeča sa Spartom.

Nakon prvih pola časa igre u Beogradu Partizan je anulirao prednost Sparte golovima Vladimira Kovačevića i Velibora Vasovića, a do odlaska na odmor crno-beli su vodili sa 4:0! Tačku na dvomeč sa Spartom stavio je Mustafa Hasanagić drugim golom na meču, a poznato je da je Partizan kasnije u polufinalu eliminisao Mančester Junajted i protiv Real Madrida igrao za titulu prvaka Evrope.



Oni mlađi sećaju se dvomeča sa praškom Slavijom koji se nije slavno završio. U sezoni 2002/03 Partizan je ostao bez plasmana u grupnu fazu Lige šampiona usled poraza u duelima sa minhenskim Bajernom pa je takmičenje nastavio u kvalifikacijama za Kup UEFA.

Nakon trilera sa Sportingom iz Lisabona crno-beli su se domogli drugog kola Kupa UEFA gde ih je sačekala Slavija iz Praga. Posle prve utakmice u Beogradu delovalo je da se Partizan nalazi na putu ka plasmanu u narednu fazu takmičenja. Za one koji se ne sećaju, Danko Lazović je postigao maestralan gol na samom početku meča, a do kraja su pogodili Saša Ilić i Zvonimir Vukić za konačnih 3:1 (2:0). Jedini pogodak za goste, ispostavilo se veoma bitan, postigao je Dostalek u 56. minutu utakmice.



Usledio je nezaboravni revanš u Pragu. Domaćin je do poluvremena imao dva gola prednosti zahvaljujući Vahušeku. Partizan je u nastavku uspeo da "zaustavi krvarenje" ali mu je očajnički bio potreban gol za prolaz u narednu rundu. Posao je bio otežan usled činjenice da je Branimir Bajić isključen u 67. minutu utakmice.

Tri minuta pre kraja novi šok za crno-bele, Petruš iz penala postiže treći gol za Slaviju. Postalo je jasno da crno-beli više ne jure gol za prolaz dalje već gol za ostanak u dvomeču i odlazak u produžetke.

Minut pre isteka regularnog toka utakmice Vladimir Ivić postiže gol i vraća dvomeč sa Slavijom na početak. Na nesreću, crno-beli su već u trećem minutu produžetka primili četvrti gol, strelac je bio Patrik Gedeon. Potom je i Da Silva pogodio u 110. minutu tako da je Slavija otišla dalje ukupnom pobedom 6:4.

Od tog momenta pa do danas Partizan nije igrao takmičarske mečeve sa klubovima iz Češke, a ako je suditi na osnovu istorije crno-bele čeka više nego uzbudljiv dvomeč sa Viktorijom iz Plzenja.

Partizanovi evropski mečevi sa klubovima iz Češke:
1959 Partizan - Banjik Ostrava 3:2 / 1:1
1962 Partizan - Banjik Ostrava 2:2 / 1:1
1965/66 Partizan - Sparta Prag 5:0 / 1:4
1978 Partizan - Zbrojovka Brno 5:1 / 4:1
2002/03 Partizan - Slavija Prag 3:1 / 1:5

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
СрбијаНС
Wednesday, 14.02.2018
21:20

Партизан и Чеси, ставили слику Партизан-Спортинг

avatar
Saša Ilić
Wednesday, 14.02.2018
15:30

Izgubićemo obe utakmice protiv Plzena iz 2 razloga.Sredina terena koja je bila najsalbiji deo tima je dodatno oslabljena odlaskom Evertona a Zdjelar ne igra.Drugi razlog je što nije doveden napadač,gol igrač.Ivica reče imamo velike ambicije u evropi a onda od 3 dozvoljena pojačanja dovede jedno iz Kruševca,drugo iz Subotice i treće koje uopšte neće igrati.Bravo Ivice,znam znam ti si doveo Leonarda i sad ćeš od te slave da živiš još narednih 10 prelaznih rokova i nema veze što si promašio 5 prelaznih rokova ti si doveo Leonarda!