Ovo je zanimljivo! Algoritam izračunao budućnost! Kako će se odvijati Mundijal i kakve su šanse Srbije?

Autor: Vladimir Stojanović
nedelja 20.05.2018.
09:58
Izvor: Sportske.net

Ko će igrati finale? Ko je uljez u top četiri. Kakve su naše šanse da izađemo iz grupe? Greše li kompjuteri? Naravno, pravili su ih ljudi...

fss.rs
fss.rs

Povezane vesti

Algoritam koji su napravili u Švajcarskoj, a koji je finansirao UBS, banka koja je jedan od sponzora FIFA otkrio je neke matematičke "izvesnosti" kada je plasman reprezentacija na Mundijalu u pitanju.

Naravno, algoritam se bavio onim najjačim reprezentacijama, a iz poštovanja prema Italiji uzeo je i hipotetičku situaciju u kojoj je četvorostruki svetski prvak prošao baraža. Izgleda da Italijani i nemaju za čim da žale, prema algoritmu prošli bi jedva grupu i ispali već u osmini finala.

Ali, šta je sa onima koji učestvuju?

Evropski prvak Portugal ima solidnu šansu da se nađe u četvrtfinalu, naime, Ronaldo i kompanija čak imaju 40% šansi da prođu osminu finala, dok se jasno izlazak iz grupe ne dovodi u pitanje.

Što se tiče finalista na prošlom Mundijalu, Argentinac, oni imaju još veću šansu da se dokopaju top 8 faze, veću od 50%, a 26.9% da prođu u polufinalu. Mesi i njegova reprezentacija u finalu? Algoritam daje 11.3% za takav rasplet.

Recimo da Belgijanci imaju veću šansu od Argentine da se bore za titulu, 11.6%, i 56.9% da u najgorem slučaju stignu u top 8 fazu. Dakle, šanse Belgije i Argentine na ovom Mundijalu su praktično izjednačene.

Francuska ima trećinu šansi da se dokopa polufinala, ali samo 7.3% da prođe u borbu za titulu.

Kao jače timove, švajcarski matematičari vide Englesku, što odmah ovu tezu dovodi u sumnju, navodno, "Gordi Albion" koji je u polufinalu igrao 1990. 9ima 31.4% šansi da ponovi taj uspeh Gaze, Ser Bobija Robsona i Linenekra, 18.7% da uđe u finale, i čak 8.5% da osvoji drugu svetsku titulu.

Koliko je to realno procenite sami, po nama četvrtfinale je već ogroman uspeh.

Prema ovoj proceni, Englezi imaju 2% više od Španaca šansi da podignu pehar, dok Brazil ima 20% šansi da to učini.

Prvi favorit je Nemačka sa 24% šanse da odbrani titulu iz Brazila.

Dakle, prema algoritmu najverovatnije finale je Brazil protiv Nemačke, a u polufinalu bi trebalo da budu još Španci i Englezi.

Gde je Srbija?

Imamo 0.2% da budemo svetski prvaci, oko 1% da uđemo u finale.

Ako zanemarimo naučnu fantastiku, interesantno je videti kako stojimo sa šansom da izađemo iz grupe, što bi bio uspeh.

Dakle, Srbija ima tek petinu šansi da se dokopa osmine finala, algoritam vidi Švajcarce kao putnike u top 16 fazu, uz naravno Brazil. Prema tim procenama, oni imaju gotovo duplo veće šanse da završe na drugom mestu, dok je Srbija blagi favorit u odnosu na Kostariku.

Možda vas zanima koji su najgori timovi na šampionatu prema pomenutom algoritmu?

Panama, Saudi Arabija, Kostarika, Tunis, Egipat, Japan, ali ne u smislu kvaliteta, već toga da se dokopaju osmine finala s obzirom na sastav grupe. Hrvati imaju recimo tek nešto veću šansu od nas za osminu finala, jer je procena da je grupa sa Nigerijom i Japanom kvalitetnija, od naše, u šta nismo sigurni.

Bilo kako bilo, ovo su procenti i matematika, jasno je da to neće izgledati ovako na terenu, slažemo se da je Švajcarska na papiru ispred Srbije, ali to ne mora ništa da znači.

Čekajući Mundijal, da ih sve demantujemo...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

20 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 22.05.2018
13:01

Vise sansi ima Italija od Engleske.

avatar
theDarkKnightRises
Tuesday, 22.05.2018
18:46

Nasmeja me. Bravo za komentar haha

avatar
Ilija Milosavljevic
Sunday, 20.05.2018
22:06

Poraditi na pismenosti...

avatar
Firmino LFC
Sunday, 20.05.2018
14:09

Људи, маните те глупости, какви алгоритми какви бакрачи, па ко је уопште давао шансе Лестеру за титулу па ето освојише је. Само срце и жеља за успеxом и ето резултата! Напред Србија!

avatar
Marko Stankovic
Sunday, 20.05.2018
12:58

Ovo slično kao one gluposti za hobotnicu , pre svega Italija, Čile, Holandija više zaslužuju da su na SP od Engleske ali šta je tu , čim sam pročitao prognozu za Engleze odmah sam video da je neka glupost u pitanju . Sa druge strane jeste da će svako za svoju grupu reći da je najteža ali realno gledano po čemu su zaključili da je Hrvatima teža grupa od naše , nema nikakve teorije.

avatar
SRECNO NA PRIPREMAMA
Monday, 21.05.2018
13:34

Sve prognoze te hobotnice su se obistinile pa ti vidi:-D

avatar
SRECNO NA PRIPREMAMA
Monday, 21.05.2018
20:04

Znam, zezam se:-D Sa druge strane, nije bas da je prognozirao kako ce igrati Burkina Faso...

avatar
Marko Stankovic
Monday, 21.05.2018
19:56

To moze samo da dokaze ili da je prvenstvo bilo namešteno ili da je bila samo slučajnost.

avatar
brekbaCh1
Sunday, 20.05.2018
12:26

Englezi u polufinalu ? Hahah, pa mi imamo vece sanse za to.

avatar
Dalibor Stanojevic
Sunday, 20.05.2018
11:45

Fudbal čudo. Jedan slovodan udarac ili penal mogu da reše utakmicu pa makar ispred sebe imao najjači tim na svetu.

avatar
MalaSkoljkica
Sunday, 20.05.2018
11:31

Cim sam video sanse koje se daju Englezima, prestao sam da citam.

avatar
badlander
Sunday, 20.05.2018
11:16

Rebić,Kramarić,Perišić(Pjaca),pa nek neko to zaustavi.A, za Mesija ima se Kovačić.

avatar
Crveno boja ljubavi
Sunday, 20.05.2018
11:13

Naravno da je grupa Hrvatske teza od nase! To sto oni imaju bolje igrace i bolje igraju,to ne znaci da im je grupa laka,tako je i Brazilu gruoa smesna.

avatar
Sunday, 20.05.2018
10:11

po meni prvi favoriti za osvajanje titule su Belgijanci.Imaju možda i najbolji sastav od svih reprezentacija i ti igrači godinama igraju zajedno i svi nastupaju u velikim klubovima.A igra im uopšte nije loša.Uz njih Španci i Argentinci koje će predvoditi silno motivisani Messi. Čak negde i priželjkujem finale Argentina-Belgija samo ne znam da li je to moguće ili se sreću ranije...

avatar
Crveno boja ljubavi
Sunday, 20.05.2018
11:11

😂😂😂😂 Pa nemoj pratit vise fudbal,nema smisla u tvom slucaju.

avatar
Crveno boja ljubavi
Monday, 21.05.2018
17:53

Dobio si 1 plus i 12 minusa. Za pocetak,Belgija ne da nema istotiju uspeha,nego jedva da imaju istoriju kao drzava,a SP je osvajalo ukupno 8 drzava i samo se smenjuju i tako ce biti jos bar 50 godina,s'tim da ce se nekad mozda prikljuciti Holandija i Portugal. Takodje,imaju prosecne igrace,gde je jedino Azar lider neke ekipe i KDB da je jedan od boljih u ekipi,a ni njih dvojica nikad nista je urade u bitnim mecevima. Jel dosta?

avatar
Monday, 21.05.2018
13:05

Nije bilo potrebe da mi odgovoriš ako ne umeš da mi objasniš zašto grešim/se ne slažeš sa mnom.A ti baš imaš kredibilitet da mi to kažeš, napravio si veliku fudbalsku karijeru.