Ovo je zanimljivo! Algoritam izračunao budućnost! Kako će se odvijati Mundijal i kakve su šanse Srbije?

  • Autor: Vladimir Stojanović

  • 20. maj 2018.

  • 09:58

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Ko će igrati finale? Ko je uljez u top četiri. Kakve su naše šanse da izađemo iz grupe? Greše li kompjuteri? Naravno, pravili su ih ljudi...

Ovo je zanimljivo! Algoritam izračunao budućnost! Kako će se odvijati Mundijal i kakve su šanse Srbije?
Foto: fss.rs
Algoritam koji su napravili u Švajcarskoj, a koji je finansirao UBS, banka koja je jedan od sponzora FIFA otkrio je neke matematičke "izvesnosti" kada je plasman reprezentacija na Mundijalu u pitanju.

Naravno, algoritam se bavio onim najjačim reprezentacijama, a iz poštovanja prema Italiji uzeo je i hipotetičku situaciju u kojoj je četvorostruki svetski prvak prošao baraža. Izgleda da Italijani i nemaju za čim da žale, prema algoritmu prošli bi jedva grupu i ispali već u osmini finala.

Ali, šta je sa onima koji učestvuju?

Evropski prvak Portugal ima solidnu šansu da se nađe u četvrtfinalu, naime, Ronaldo i kompanija čak imaju 40% šansi da prođu osminu finala, dok se jasno izlazak iz grupe ne dovodi u pitanje.

Što se tiče finalista na prošlom Mundijalu, Argentinac, oni imaju još veću šansu da se dokopaju top 8 faze, veću od 50%, a 26.9% da prođu u polufinalu. Mesi i njegova reprezentacija u finalu? Algoritam daje 11.3% za takav rasplet.

Recimo da Belgijanci imaju veću šansu od Argentine da se bore za titulu, 11.6%, i 56.9% da u najgorem slučaju stignu u top 8 fazu. Dakle, šanse Belgije i Argentine na ovom Mundijalu su praktično izjednačene.

Francuska ima trećinu šansi da se dokopa polufinala, ali samo 7.3% da prođe u borbu za titulu.

Kao jače timove, švajcarski matematičari vide Englesku, što odmah ovu tezu dovodi u sumnju, navodno, "Gordi Albion" koji je u polufinalu igrao 1990. 9ima 31.4% šansi da ponovi taj uspeh Gaze, Ser Bobija Robsona i Linenekra, 18.7% da uđe u finale, i čak 8.5% da osvoji drugu svetsku titulu.

Koliko je to realno procenite sami, po nama četvrtfinale je već ogroman uspeh.

Prema ovoj proceni, Englezi imaju 2% više od Španaca šansi da podignu pehar, dok Brazil ima 20% šansi da to učini.

Prvi favorit je Nemačka sa 24% šanse da odbrani titulu iz Brazila.

Dakle, prema algoritmu najverovatnije finale je Brazil protiv Nemačke, a u polufinalu bi trebalo da budu još Španci i Englezi.

Gde je Srbija?

Imamo 0.2% da budemo svetski prvaci, oko 1% da uđemo u finale.

Ako zanemarimo naučnu fantastiku, interesantno je videti kako stojimo sa šansom da izađemo iz grupe, što bi bio uspeh.

Dakle, Srbija ima tek petinu šansi da se dokopa osmine finala, algoritam vidi Švajcarce kao putnike u top 16 fazu, uz naravno Brazil. Prema tim procenama, oni imaju gotovo duplo veće šanse da završe na drugom mestu, dok je Srbija blagi favorit u odnosu na Kostariku.

Možda vas zanima koji su najgori timovi na šampionatu prema pomenutom algoritmu?

Panama, Saudi Arabija, Kostarika, Tunis, Egipat, Japan, ali ne u smislu kvaliteta, već toga da se dokopaju osmine finala s obzirom na sastav grupe. Hrvati imaju recimo tek nešto veću šansu od nas za osminu finala, jer je procena da je grupa sa Nigerijom i Japanom kvalitetnija, od naše, u šta nismo sigurni.

Bilo kako bilo, ovo su procenti i matematika, jasno je da to neće izgledati ovako na terenu, slažemo se da je Švajcarska na papiru ispred Srbije, ali to ne mora ništa da znači.

Čekajući Mundijal, da ih sve demantujemo...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari