"Orlovi" strancu? Da, ali ne bilo kom!

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 26.06.2014.
10:34
Izvor: Sportske.net

Fudbalski savez Srbije nastavio je da prolongora odluku o imenovanju selektora "A" reprezentacije a kako sada stoje stvari postoji mogućnost da stranac preuzme vođenje nacionalnog tima.

fss.rs
fss.rs

Povezane vesti

Petnaest dana prošlo je od završetka turneje po Americi na kojoj je reprezentaciju Srbije predvodio vršilac selektorske dužnosti Ljubinko Drulović.

Činilo se posle meča sa Panamom da Drulović neće uspeti da ostane na klupi "Orlova" ali je utakmica sa Brazilom, iako je upisan poraz, otvorila nove vidike ćelnicima Saveza pa su neki već tada konstatovali da novog selektora imamo i da je samo pitanje formalnosti kada će mu biti ukinut prefiks "v.d.".

Dve nedelje kasnije, Fudbalski savez Srbije nastavlja da prolongira donošenje odluke a predsednik Tomislav Karadžić priznaje da je sada "status kvo" i da nije isključeno da stranac preuzme reprezentaciju Srbije.

"Rekao bih da je sada status kvo, a razmišljanja idu i do možda ino rešenja... Istina, bio sam protiv toga, ali isto tako smo svesni da nemamo pravo na grešku. Srbija mora da izbori plasman na EP u Francuskoj i samo nam je to u glavi" konstatuje Karadžić u razgovoru za dnevni list "Sport".

Ne tako davno, u vreme kada je predsednik Fudbalskog saveza Srbije bio Zvezdan Terzić, prvi selektor postavljen nakon osamostaljena Srbije bio je stranac, Španac Havijer Klemente.

Sa "Malim Napoleonom" na čelu "Orlovi" su se takmičili u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo u Austriji i Švajcarskoj na koje na kraju nisu "odleteli".

U grupi sa selekcijama Poljske, Finske, Portugala, Belgije, Kazahstana, Jermenije i Azerbejdžana reprezentacija Srbije završila je kvalifikacije kao treća u grupi sa 6 pobeda, 6 remija i 2 poraza.

Mnogo značajnije od rezultatskog neuspeha jeste to što se čini da Klemente ni u jednom trenutku nije uspeo da napravi u reprezentaciji takvu atmosferu koja je preduslov za ostvarenje ciljeva.

Naravno, nije uzrok tome samo činjenica da se radilo o strancu jer smo u prošlosti imali i naše ljude na selektorskoj poziciji kojima isto nije pošlo za rukom.

Zbog toga valja dobro preispitati odluku o tome da stranac preuzme vođenje reprezentavije, ili bolje rečeno, treba dobro razmisliti koji stranac zaslužuje mesto na klupi "Orlova".

Ukoliko su u Fudbalskom savezu Srbije spremni da dobro plate stranca onda problema ne bi moralo da bude. Sa druge strane, ako se radi o strancu koji će samo imati pasoš neke zapadne zemlje ili igračku karijeru iza sebe koja bi trebalo da mu bude preporuka za radno mesto, od toga bi trebalo odustati u startu.

FSS je već dozvolio sebi veliki luksuz kada je reprezentaciju poverio Mihajloviću koji je, uz dužno poštovanje rezultata koje je kasnije postigao sa Sampdorijom, nacionalni tim koristio kao poligon za uvežbavanje svojih zamisli.

Novi rok koji je Tomislav Karadžić postavio kada je izbor selektora u pitanju je kraj naredne nedelje. Posle svega viđenog teško je verovati da će Drulović ostati na klupi reprezentacije a ukoliko stranac bude rešenje Saveza ostaje nam da se pomolimo da to neće biti neki "izraubovani" trener već fudbalsko ime sa kojim bismo mogli i do EP i daleko na samom turniru.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke