"Orlovi" da li znate uopšte koliko je važna Liga Nacija?

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 11. septembar 2018.

  • 09:40

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo su već počele, samo to neko treba da objasni stručnom štabu i reprezentativcima Srbije.

Foto: Sportske.net/Nikola Krstić
Ljubitelji reprezentativnog fudbala imali su prethodnih dana prilike da se upoznaju sa novoformiranim takmičenjem UEFA, ali se stiče utisak da mnogima i dalje nije jasno kako funkcioniše Liga nacija i koliko je njen značaj.

Pisali smo krajem prethodne nedelje kakav je sistem takmičenja i šta donosi dobar rezultat, ali do sada nije bilo govora o tome kako će Liga nacija uticati na ono što sledi.

Reprezentativcima Srbije, a posebno stručnom štabu koji kroz Ligu nacija želi da uigrava tim, neko bi trebalo hitno da objasni zbog čega novo takmičenje ima ogroman značaj i zbog čega "Orlovi" nemaju pravo na neuspeh.

Ono što mnogi nisu znali pre nego što je Liga nacija startovala jeste da će plasman reprezentacija u ovom takmičenju određivati sastav šešira na žrebu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Takmičenje u Ligi nacija biće okončano do kraja novembra, a već 2. decembra biće obavljen žreb za klasične kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će biti održano 2020. godine.

Od ključnog je značaja da Srbija zauzme prvo mesto u četvrtoj grupi Lige C jer će joj samo u tom slučaju biti garantovano mesto u trećem šeširu pred žreb za kvalifikacije za EURO 2020. godine!

Sesiri

Kao što možete da vidite u prilogu, četiri prvoplasirane selekcije iz grupa u Ligi C mogu da računaju na mesto u trećem šeširu, dok će dve drugoplasirane završiti u četvrtom i to je rizik koji Srbija sebi ne sme da dozvoli.

Nije teško zaključiti koje će reprezentacije završiti u prvom i drugom šeširu ako pogledate sastav Liga u Ligi nacija i šablon po kojem će biti popunjavani šeširi. Već sada znamo da će nam potencijalni rivali u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo biti gotovo sve selekcije iz Lige A i Lige B Lige nacija, a ne treba komentarisati koliko bi bilo loše ukoliko bi Srbija završila iza Crne Gore i Rumunije.

Da podvučemo crtu, Srbija osvajanjem prvog mesta u četvrtoj grupi Lige C obezbeđuje sebi mesto u trećem šeširu pred žreb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ali i šansu da se u slučaju neuspeha u klasičnim kvalifikacijama domogne kontinentalne smotre kroz plej-of zahvaljujući Ligi nacija.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari