Oranje Advokata Dika

Autor: Boban Filipović
subota 15.11.2014.
21:39
Izvor: Sportske.net

Zagrebemo li u bližu fudbalsku prošlost naše reprezentacije, ne možemo da ne primetimo da su Holanđani najčešće bili ti koji su sahranjivali naše nade.

Beta/Branislav Božić/Av
Beta/Branislav Božić/Av

Povezane vesti

Od kada je usled poraza od Holandije u meču za treće mesto jedina ostala bez medalje na jedinom velikom fudbalskom takmičenju koje je ikada organizovala, Evropskom prvenstvu 1976. godine, reprezentacija naše zemlje, kako god se sve u međuvreemnu ona zvala, izgubila je od "Oranja" svaki put kada bi mu izašla na megdan.

Leta gospodnjeg 1990, neposredno uoči Mondijala u Italiji, aktuelni evropski šampion Holandija dolazi u Zagreb da odigra pripremni meč sa Osimovom Jugoslavijom, veoma respektabilnom reprezentacijom koja je bila spoj iskusnih igrača među kojima su neki hvatali poslednji voz da naprave nešto veliko u nacionalnom timu, i mladosti mahom regrutovane iz omladinske "čileanske" reprezentacije koja je tri godine ranije postala svetski šampion.

Poraz SFRJ te junske noći na "Maksimiru" rezultatom 0:2 nije, međutim, ostao upamćen po golovima "Rosonera" Franka Rajkarda i Marka Van Bastena ili boljoj igri tima koji je vodio Rinus Mihels, već po zdušnom navijanju zagrebačke publike za goste,  gromoglasnom zviždanju pri intoniranju himne "Hej Sloveni" i epskoj izjavi Faruka Hadžibegića: "Ima nas 11 protiv 20 hiljada". Nešto što je trebalo da bude fudbaslki spektakl pretvorilo se u skandal inspirisan aktuelnom političkom situacijom u  državi koja će se ubrzo raspasti u paramparčad i čije rasparčavanje nikako da prestane.

YU 90

Italija '90 je bilo poslednje veliko takmičenje na kome je nastupila SFRJ. Ekipa Ivice Osima je završila učešće kao peta u konačnom plasmanu porazom u 1/4 finalu od tada aktuelnog svetskog prvaka i budućeg vicešampiona Argentine na penale, a selektor "Švabo" je kasnije jednom prilikom istakao da se zemlja sigurno ne bi raspala da je tada osvojena "Boginja". Holanđani na Apeninima nisu uspeli da pobede nikoga u grupi, otišli su s tri remija u nokaut fazu, tamo su im "istorijski neprijatelji" Zapadni Nemci (inače budući svetski prvaci koji su zgazili Jugoslaviju na startu turnira na "San Siru") vratili dug za eliminaciju u polufinalu na EP na svom bunjištu dve godine ranije, jedinom velikom takmičenju koje je "Oranje" osvojilo u svojoj fudbalskoj istoriji.

rajkard i feler

Fudalskoj reprezentaciji Jugoslavije nije bilo dozvoljeno da nastupi na EP 1992 godine u Švedskoj, uskočila je Danska i postala evropski prvak bez svog najboljeg igrača u tom trenutku, Mihaela Laudrupa, koji je smatrao da je nesportski i neetički igrati umesto ekipe koja je na terenu izborila plasman na veliko takmičenje, a političkom odlukom joj je uskraćeno da na njemu nastupi. Danci su na putu ka svojoj jedinoj tituli u polufinalu na penale izbacili aktuelne evropske šampione Holanđane (Dik Advokat je tada bio asistent legendarnom selektoru Mihelsu), a u finalu tukli aktuelne svetske prvake Zapadne Nemce.

laudrup

Nakon sankcija, prvo veliko takmičenje na koje je otišla "krnja" Jugoslavija bio je Mondijal u Francuskoj 1998. San o svetskom prvaku završio se u 1/8 finala na "Munisipalu" u Tuluzu, na stadionu gde se prečka još uvek trese. Edgar Davids je u dubokoj sudijskoj nadonkadi presudio Santračevoj ekipi u čije se pore uvukao strah od uspeha.

mijat

Dve godine kasnije na EP u Holandiji i Belgiji, na koje smo predvođeni Vujadnom Boškovom otišli euforični ostavivši iza sebe u kvalifikacionoj grupi Hrvatsku koja je u Francuskoj osvojila svetsku bronzu pobedom nad našim dželatima iz Nizozemske, uz dosta drame stigosmo do nokaut faze gde je doživljen brodolom. "Plavi brod" je potopljen sa šest holandskih, "domaćinskih" torpeda u Roterdamu, "Oranje" je "preoralo" Jugoslaviju sa 6:1, ta katastrofa uslovila je šest godina napojavljivanja na velikoj sceni.

klajvert

Zemlja novog imena, Srbija i Crna Gora, prvi i jedini put igrala je na velikom takmičenju na Mondijalu u Nemačkoj 2006. godine predvođena selektorom Ilijom Petkovićem. Da li je njeno ime zvučalo toliko neozbiljno ili je u pitanju nešto drugo, tek našla se sama u jednom šeširu da je 'dednu' u neku grupu gde "ostane mesta". I ona pade sa Obalom Slonovače, Argentinom, Holandijom i završi učešće kao poslednja od 32 reprezentacije sa mrežom punom k'o oko, iako se ta mreža tokom kvalifikacija zatresla samo jedared. Početak kraja bio je već na premijeri kada Arjen Roben jednim begom rešava sve dileme oko pobednika, te "Oranje" ostavlja ošamućenu žrtvu na milost i nemilost "Gaučosima" da je masakriraju i "Slonovima" da je revijalno tako izmrcvarenu izgaze.

roben

Četiri godine kasnije na Svetskom kupu u Južnoj Africi, na poslednjem takmičenju na kome je igrala fudbalska reprezentacija, jedinom pod imenom Srbija, "Orlovi" pod kormilom "Mistera" Radomira Antića nisu uspeli da izlete iz 'nikad lakše' grupe.

Neuspesi u kvalifikacijama za EURO 2012 u Poljskoj i Ukrjaini, za Mondijal 2014 u Brazilu i nepoverenje u Ljubinka Drulovića uslovili su da FSS u "minut do 12" angažuje Holanđanina Dika Advokata s unapred jasno postavljenim ciljem da nas odvede na Evrospko prvenstvo u Francuskoj 2016.

Na njemu će po prvi put biti 24 reprezentacije, samim tim i znatno olakšan plasman kroz kvalifikacije, dobijena je grupa 'po meri', idealna da se zaleče rane i da posle 16 godina konačno zaigramo na smotri najboljina "starom kontinentu", ali avaj.

Verovatno je ideja saveza bila da Advokat u talentovani srpski tim, koji je bivši seleketor Siniša Mihajlović ostavio u realtivno pristojnom stanju, inartikuliše čuvenu holandsku filosofiju totalnog fudbala, ali je umesto toga usledio totalni raspad sistema.

Srbija je protiv Danske imala priliku da se iskupi za katastrofalno slaba izdanja protiv Jermenije i Albanije na startu kvalifikacija. Ovoj generaciji srpskih reprezenativaca se ukazala prilika da prvi put igra protiv ove nordijske zemlje još od kvalifikacija za pomenuto famozno EP '92 u Švedskoj, i to neopterećena konstantnim pritiskom sa tribina na koji se većina njih žali i vidi u njemu najveću prepreku za ispunjenje visokih očekivanja javnosti i u kome traži opravdanje za neuspehe. Na stadionu JNA iz dobro poznatih razloga nije bilo nikoga u publici, mada je i dobar deo srspskih fudbalera samo fizički bio prisutan na terenu.

Ironija sudbine u službi brutalne stvrnosti se tako brutalno poigrala sa nama da nam je čovek koji je u svetu fudbala postao sinonim za sprdnju spakovao dva gola u sred Beograda.

bendtner-600-20141107105527
"More Lorde, ne gaz'te Oranje!"

Sa kojim se to sve problemima Advokat suočavao kao selektor? Da li je on uopšte upoznao prirodu svojih pulena? Da li se možda setio da pozove svog zemljaka Ronalda Kumana da se konsultuje sa njim kako na pravi način da iskoristi Tadića? Zašto je pored Nemanje Matića uporno 'lepio' još jednog zadnjeg veznog u stratnoj postavi? Zašto Srbija sebi dozvoljava da dva njena najbolja štopera ne žele više da igraju za repezentaciju? Da li se Dik možda priključio štrajku advokata koji je trenutno aktuelan u Srbiji? Pitanja je mali milion, ali će odgovori na njih po strarom srpskom "lako ćemo" običaju biti odlagani za sutra u nedogled.

Jedno je sigurno, "stari lisac" Dik Advokat je, koristeći se svojim ogromnim trenerskim iskustvom, zaista za kratko vreme uspeo učini da  srpska reprezentacija liči na oranje. Ali bukvalno.


diki

screenshot: Wikipedia

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

18 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Volt-ai-Re Dis-o-Bey
Sunday, 16.11.2014
11:16

Cudi me da njegov posao i mandat kod nas niste povezali sa time sto je rodjen u Hagu jer nam ga je bas zavukao onako advokatski, ali ne da nije bio "Djavolji" i imao sve pobede sa nama nego nijednom nije pobedio u tri i po utakmice i pre je "Drveni" Advokat, osudjeni smo sa haskim ljudima na veciti poraz:-p

avatar
Tomić: Lažna legenda
Sunday, 16.11.2014
13:11

Ja sam za Drulovića, ako ne može on, onda Deki Stanković (ali bi više voleo da bude na čelu saveza), zato jer razume igrače + njegovo je samo da selektuje igrače a on sigurno prati sve naše utakmice i mogu odlučno da kažem da je BOLJI za našu reprezentaciju nego Advokat za kojeg nemam reči, ja sam očekivao da u prve 3 utakmice imamo 7 poena a ne 1

avatar
Homer J.Simpson
Sunday, 16.11.2014
14:24

Pitanje je da li Miha zeli da se vrati,Muslina bih voleo svakako,ali on je miran u Rusiji,cin mi se da je jos tamo,Tumbu bih voleo pre Stanojevica..Ali sto se Muslina i Tumbe tice,pitanje je koliko su oni raspolozeni da se bakcu sa svime sto reprezentacija donosi..JA sam za Ljubinka Drulovica,covek je zasluzio sansu pre svih,Stankovic mora jos da uci,tek je poceo sa tim....Da nije u Udinezeu mogao bi d bude aisstent da polako ulazi u to.......

avatar
Homer J.Simpson
Sunday, 16.11.2014
14:21

Ovo sa Anticem,kada smo ispali u grupi,i propustili sansu da uradimo mnogo,jer nam se kasnije se ispostavilo ,otvorio zreb,da smo prosli,je poprilicno bolno,ali ja nikad necu zaboraviti Mijatovu precku,DAvidsov gol,sve ono sto se desavalo 1998,ne znam koliko imas godina,da li sigledao to ili samo slusao.ali taj me poraz i nacin na koji je dozivljen i danas uzrujava.....

avatar
Volt-ai-Re Dis-o-Bey
Sunday, 16.11.2014
13:52

Samo Mihajlovic, Stanojevic ili Muslin (bas tim redom s tim da Miha i Stanoje dele prvo mesto, mozda mala prednost za Mihajlovica), Aleks ih poznaje u dusu i takticki je genijalac, a Miha je jedan najpre igracki autoritet i cvrsta ruka sto nama treba mada i Stanojevic ima tu crtu, a i Mihajlovic je posvecen taktici, oduvek je ucestvovao na seminarima i znam da mu ne fali ni tog znanja. Inace, mozda nam vrate ta tri boda.

avatar
Volt-ai-Re Dis-o-Bey
Sunday, 16.11.2014
10:56

More, struko, ne ori drumove, more, Tole i kompanijo, ne gaz'te oranja!

avatar
Homer J.Simpson
Sunday, 16.11.2014
15:19

Rajevac bi mogao da bude dobar,rad sa reprezentacijom je specifican,on tu ima iskustva,znanja,mislim da bi on mogao da bude resenje dobro.....
Tumbu pamtim po losim evro rezltatima,ali i po dominaciji kuci,na zalost:)
Mislim da b neko od njih dvojice,plus Muslin,imali autoriet,viziju,imaju iskustvo,imaju ime....Ja sam oduvek cenio Tumbu,razocarao me je oni sto je rekao Kovinjalu na konferenciji,ali mislim da bi doneo reprezentaciji stabilnost,sigurnost...On,Rajevac,Muslin,ne deluju mi kao ljudi koji ce dopustati neke stvari,mislim da ce se kod njih jasno znati i ko igra i ko ne igra i ko hoce i ko nece,mislim da bi imali autoritet.....Taj razlog autoriteta je za mene razlog zbog kojeg sam protiv Stanoja..Dobar je trener,ali pritisak bi ga pojeo,ne zna da li je on covek koji moze da odoli pritiscima i "pritiscima' ako me razumes.....DRula je zasluzio zbog mmlade reprezentacije,pa po prirodi stvari,on bi mogao da bude....Neki moj redosled..Miha,mada mislim da on ne zeli,posle svega,i pitanje je kako kad je u Sampu,Drula,jer je on spreman da radi i da ostane dozivotno tu,on nece otici ako napravi uspeh pa ga zovu bogati klubovi,Muslin,Rajevac i Tumba,jer mislim da imaju profil za selektora ali ne znam kakvi su im odnosi sa savezom,kakva je Muslinu situacija u Rusiji........
A onaj komentar o godinama,izvini,nema lose namere,jednostvano ne znam kad si rodjen pa zato:)))

avatar
Tomić: Lažna legenda
Sunday, 16.11.2014
19:01

Na sp u Nemačkoj si otišao, moje saućešće haha, šalu na stran... Ako ćemo realno ni Muslin ni Mihajlović nema teoretske šanse da dođu, jedino Stanojević ako dobije otkaz u Maccabiju

avatar
Volt-ai-Re Dis-o-Bey
Sunday, 16.11.2014
15:35

Izvini i ti, nisam tebi napisao gde je sve igrao Muslin nego Herkulesu, ali nema veze, vidim da se slazemo u vezi mnogo toga iako smo rivali.

avatar
Volt-ai-Re Dis-o-Bey
Sunday, 16.11.2014
15:32

Napisao sam ti tamo gde je sve radio Muslin, a ako se secas kako je Tumbakovic uvredio Nedeljka, onda se sigurno odlicno secas i kako tacnije zasto je doslo do raskola izmedu Muslina i Dzajica. I posle su se medjusobno castili njih dvojica, a to nije bas ni beznacajan faktor kada je rec o izboru selektora. Nisam za Tumbu i Rajevca zato sto su prevazidjeni (pogotovo taj Tumbin fudbal), a za njega i Muslina mogu da kazem i da bi hteli "malo vise" ako me razumes, imaju sklonost ka tome sto su i pokazali. Niko od njih mi ne deluje da bi mogao da odoli pritiscima i bas zato gledam samo trenerske kvalitete i ono sto mogu da donesu nasoj reprezentaciji. Rajevac nista u karijeri nije uradio ako izuzmemo Ganu, a na tom SP bismo imali prohodnost do polufinala, ali mislim da opet ne bismo dogurali daleko, pa ni grupu nismo prosli i kako ocekujes da bismo igrali protiv americke, urugvajske ili neke od jos jacih reprezentacija?

avatar
Никола Крстић
Sunday, 16.11.2014
00:21

I dalje najveci naklon legendi Laudrupu, malo je ljudi koji bi uradili ono sto je on!!!

avatar
Sunday, 16.11.2014
11:50

sta je uradio Laudrup ?

avatar
Volt-ai-Re Dis-o-Bey
Sunday, 16.11.2014
13:13

"Fudbalskoj reprezentaciji Jugoslavije nije bilo dozvoljeno da nastupi na EP 1992 godine u Švedskoj, uskočila je Danska i postala evropski prvak bez svog najboljeg igrača u tom trenutku, Mihaela Laudrupa, koji je smatrao da je nesportski i neetički igrati umesto ekipe koja je na terenu izborila plasman na veliko takmičenje, a političkom odlukom joj je uskraćeno da na njemu nastupi. "

avatar
PintoDaCosta
Saturday, 15.11.2014
23:20

Nije on covek kriv..vec ovi sto su ga doveli.. U poslednjem trenutku dovesti trenera koji nema pojma sa kim ce raditi je vise nego smesno..

avatar
Barça el honor
Saturday, 15.11.2014
22:43

idemo dalje, ako je nesto dobro to je sto advokat nije ostao jos koju utakmicu,nije sve propalo ima utakmica ima vremena,mislim da mozemo biti treci u grupi i idemo u baraz ako ne mozemo biti ispred albanije i jermenije onda smo za bruku