Ograničenja na žrebu - Za Srbiju jedno, evo i svih ostalih

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 21.11.2018.
09:21
Izvor: Sportske.net

Manje od dve nedelje ostalo je do žreba kvalifikacionih grupa za odlazak na Evropsko prvenstvo. Evo koja će sve ograničenja postojati i za koje reprezentacije.

Beta/AP Photo/Darko Vojinović
Beta/AP Photo/Darko Vojinović

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Srbije osigurala je sebi rezervnu rutu na putu ka Evropskom prvenstvu 2020. godine u slučaju da kroz glavne kvalifikacije ne stigne do željenog cilja.

Tačku na grupnu fazu Lige nacija "Orlovi" su stavili ubedljivom pobedom protiv Litvanije (4:1), pa sada kao jedna od deset selekcija u trećem šeširu čekaju žreb kvalifikacionih grupa za odlazak na Evropsko prvenstvo zakazan za 2. decembar u Dablinu.

UEFA je još ranije napravila određena ograničenja koja se tiču žreba i svrstala ih u četiri kategorije. Vezana su za pozicioniranje reprezentacija čije će zemlje biti domaćini narednog Evropskog prvenstva, zatim za zemlje koje imaju probleme političke prirode, one u kojima je tokom većeg dela godine zima i one koje su smeštene na rubnim krajevima kontinenta.

Kako bi sve reprezentacije čije zemlje organizuju sledeće Evropsko prvenstvo imale jednake šanse da se na isto plasiraju, u kvalifikacionim grupama neće moći da se nađe više od dve selekcije iz zemalja domaćina.

Podsećamo, utakmice Evropskog prvenstva 2020. godine igraće se u Azerbejdžanu, Danskoj, Engleskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Holandiji, Republici Irskoj, Rumuniji, Rusiji, Škotskoj i Španiji.

Sledeće ograničenje tiče se politike i odnosa koje pojedine zemlje ili takozvane države imaju. Zbog toga u istoj kvalifikacionoj grupi za odlazak na EP neće moći da se nađu Jermenija i Azerbejdžan, Španija i Gibraltar, BiH i takozvano Kosovo, Srbija i takozvano Kosovo te Rusija i Ukrajina.

Najviše dve selekcije u kojima postoji rizik od zimskih uslova u većem delu godine moći će da se nađu u istoj kvalifikacionoj grupi. Ovde se misli na Belorusiju, Estoniju, Farska Ostrva, Finsku, Island, Letoniju, Litvaniju, Norvešku, Rusiju i Ukrajinu.

Za kraj ostaje ograničenje vezano za predaleke destinacije. Najviše jedan par moći će da bude smešten u jednu kvalifikacionu grupu na osnovu ovog parametra, a evo i ko je obuhvaćen.

Azerbejdžan: sa Gibraltarom, ili Islandom, ili Portugalom;
Island: sa Jermenijom, ili Kiprom, ili Gruzijom ili Izraelom;
Kazahstan: sa Andorom, ili Engleskom, ili Francuskom, ili Farskim Ostrvima, ili Gibraltarom, ili Islandom, ili Maltom, ili Severnom Irskom, ili Portugalom, ili Republikom Irskom, ili Škotskom, ili Španijom, ili Velsom.

Valja napomenuti još i to da će reprezentacije koje učestvuju na završnom turniru Lige nacija, a on je zakazan za jun sledeće godine, biti žrebane u grupe od po pet selekcija.

To znači da će Švajcarska, Portugal, Holandija i Engleska igrati u grupama od po pet reprezentacija.

Kvalifikacije za odlazak na Evropsko prvenstvo na programu su od 21. marta do 19. novembra sledeće godine.

U prilogu je vest u kojoj možete pronaći sve informacije vezane za sastav šešira.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ISTINA BOLI
Wednesday, 21.11.2018
11:37

Valja ovo sve posloziti.

avatar
deki trbic
Wednesday, 21.11.2018
11:30

KAKO JE TO GLUPAVO OGRANICENJA ITD...MA DOBIJES KOGA DOBIJES I NEMA TU NE MOZES SA OVIM SA OVIM MOZES ITD...xD

avatar
MALI PLAVI
Wednesday, 21.11.2018
18:14

A šta ako mi dobijemo Kosovo???

avatar
Algebrons
Friday, 23.11.2018
17:50

Šta će se desiti? Jedino loše jeste to da se izblamiramo i izgubimo od ekipe sastavljene od 5 profesionalnih igrača, mahom mlađih od 20 godina.