Oglasili se "Plavi bećari" zbog spornih reči, ovo je njihovo objašnjenje!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 01.08.2020.
17:28
Izvor: Sportske.net

Možda je upravo ovo obeležilo prvo kolo Super lige Srbije.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Dešavanja pred utakmicu TSC-Vojvodina i izjava Nenada Lalatovića nakon te utakmice su možda ono o čemu će se najviše pričati kada se pomene prvo kolo Super lige Srbije za sezonu 2020/21.

U najavi utakmice navijačka grupa "Plavi bećari" koja podržava TSC je nazvala ovu utakmicu "južnim derbijem" što se apsolutno nikome nije svidelo u Srbiji.

Posebno Nenadu Lalatoviću.

"Ovo je derbi severne Srbije, derbi velike Srbije!", ljutito je govorio nakon utakmice pre nego što je analizirao meč koji je završen rezultatom 2:2.

Sada su se oglasili ponovo "Plavi bećari" zbog svega što se dešavalo pokušavajući da smire situaciju.

Njihovo saopštenje prenosimo vam u celosti.

"Postoji jedan stari vic o sličnostima muzičkog koncerta i porodične svađe: u oba slučaja prvo idu aktuelne teme - a posle se vade stari hitovi.

Izraz 'Délvidék' je upravo takav stari hit.

Vadi se po potrebi.

Iako se radi o terminu starom nekoliko stotina godina, zbog onog "dél" (jug) ova reč kojom najveći deo mađarskog življa (doduše pomalo neprecizno) zove Vojvodinu sasvim dobro služi za trigerovanje određenog dela društva u državama koje su nasledile delove teritorije od one bivše Mađarske koja se danas popularno zove 'velikom'.

Ta reč je ukorenjena i rasprostranjena u mađarskoj terminologiji i koristi se veoma često na svim nivoima društva i svim vrstama konverzacije (Google pretraga daje pola miliona pogodaka samo na reč, i to bez raznih prideva) bez ikakve uvredljive namere.

Nakon dve godine provedene na tribinama prvoligaških i superligaških stadiona širom Srbije, sa nevericom gledamo ovu aktuelnu hajku koja je protiv nas pokrenuta u momentu kada (na našu najveću žalost) uopšte ni nismo bili prisutni na utakmici.

Nego smo objavili tekst o ovoj nemiloj situaciji, napisali kako nam je žao što smo eto, prošli sito i rešeto tokom ovih godina, a ovu istorijsku sezonu započinjemo van stadiona. Ali smo upotrebili ONU reč i eto nama skandala.

Tabloidi se nadmeću jedni sa drugima ko će objaviti najbombastičniji naslov, sve da bi se nekako dokopali pažnje čitalaca. Onih čitalaca, koje inače ovi 'fantastični' naslovi sve manje dotiču.

"Strašan skandal!"

"Užasna separatistička provokacija!"

I naš favorit "Mađarski separatisti napravili haos na meču sa Vojvodinom". Nismo ni bili na meču sa Vojvodinom.

Baner 3

Dame i gospodo novinari!

Zar se nismo svi nagledali onih pravih skandala i provokacija na ovim prostorima tokom proteklih decenija? Šačica navijača objavi tekst na društvenim mrežama i vi se hvatate za jedan izraz koji koriste skoro pa svi, na svim nivoima društva i svim nivoima i vrstama konverzacija, i napravite od toga udarnu vest. Ako ste u nestašici tema, evo, mi vam predlažemo jednu: napadači koji su prošle godine isto nakon meča sa Vojvodinom (kakva slučajnost) u klasičnoj sačekuši šipkama prebili naše drugare iz Temerina ni dan danas nisu izvedeni pred lice pravde. Samo kažemo.

Svima nam je jasno o čemu se ovde radi: klub za koji navijamo posluje veoma uspešno, ne uklapa se u klasičnu ovdašnju šemu, i to mnogima smeta. Međutim, klub funkcioniše suviše profesionalno pa se ne može napasti jeftinim medijskim kampanjama - e, pa udri onda po navijačima. Tek da znate: članovi naše grupe su ljudi koji pošteno rade i stvaraju ovde u Srbiji, i naravno plaćaju porez državi Srbiji. I pridržavaju se nekih pravila, među kojima je jedan od važnijih da se suzdržavamo provokacija.

Želimo za kraj rasčistiti još jednu veoma važnu stvar.

Našu navijačku grupu na svakoj domaćoj utakmici i na svakom gostovanju:

- pretresu redari

- prate i nadgledaju, često i legitimišu policajci

- snimaju nas i nadgledaju nadležne službe.

Verujte, da ima zbog čega da se reaguje, oni bi reagovali. Ali ne reaguju, i naravno ne dižu paniku zbog našeg postojanja, prisustva, navijanja. Zato što im ne dajemo ni jedan jedini razlog, i zato što njima nisu potrebni lajkovi da zarade za život.

Sa naše strane, ovim je tema zatvorena i nećemo ulaziti u prepisku ni sa kim.

Nek ste Vi svi nama živi i zdravi"
.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Saturday, 01.08.2020
18:35
avatar
Колатерална Штета
Saturday, 01.08.2020
18:27

Ništa ne razumem ovo saopštenje. Zašto su tu reč postavili uopšte? Šta je bio cilj postavljanja transparenta sa tim natpisom?