Ofsajd je Zvezdina realnost

 • Autor: Boban Filipović

 • 03. jul 2015.

 • 18:16

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Sinoćna bruka protiv Kajrata može da se posmatra i kroz istorijsku prizmu, jer je ovaj kazahstanki klub ne tako davno bio za crveno-bele lak zalogaj na evrosceni. Takvih lakih zalogaja više nema, kako stoje stvari neće ih ni biti u skorije vreme, a razloga za takvo stanje stvari je bezbroj.

Ofsajd je Zvezdina realnost
Foto: BETA/BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS
Mnogi će upirati prstom u poljskog sudiju kao glavnog i odgovornog krivca za poraz našeg najtrofejnijeg kluba na startu svog  52. učešća u evrokupovima u istoriji, pod ovda[njim fudbalskim kuloarima sve vrvi od priča da je Savo Pavićević isključen neopravdano zbog faula nad napadačem Gouom jer je ovaj bio u nedozvoljenoj poziciji samo što je počela utakmica, kao i o vodećem golu napadača iz Obale Slonovače u finišu prvog poluvremena iz ofsajda, ali...

Ovo mogu da budu opravdanja samo za one koji ne umeju, neće ili ne žele da objektivno sagledaju stvari.

A stvari su takve da je Crvena zvezda dotakla samo dno i da u svojim redovima ima igrače koji su miljama daleko od ozbiljnog fudbala.

Uz par izuzetaka, fudbaleri koji nose crveno-beli dres bi čak i u bližoj, ne tako slavnoj, a kamo li daljoj slavnijoj prošlosti na 'Marakani' mogli da budu samo na tribinama, kao gledaoci.

Jer, gvirnemo li u prošlost, 12 godina unazad, Zvezda je u kvalifikacijama za Kup UEFA, prethodnika Lige Evrope, s "pola gasa" tukla ovaj isti Kajrat, inače najveći klub srednje Azije u bivšem SSSR-u.

Bio je to debi najvećeg kazahstanskog kluba na evrosceni, tada je u Alma Ati  bilo 2:0 za crveno-bele, 3:0 u Beogradu, a sada, na osnovu viđenog sinoć, uopšte nije nemoguće da budu zamenjene uloge.

FUDBAL: CRVENA ZVEZDA - KAJRAT

Iako pretpostavimo da je Kajrat možda u međuvremenu napredovao, premda je izgubio primat u svojoj zemlji od raspada Sovjetskog Saveza, Zvezda je u istom vremenskom intervalu rapidno nazadovala.

Budmo realni, Zvezdin prolaz u narednu rundu bio bi ravan čudu, eliminacija u sezoni kupanja je gotovo izvesna stvar i beogradski crveno-beli su na dobrom putu da postanu tek drugi klub koji je Kajrat uspeo da izbaci na evrosceni u svojoj klupskoj istoriji. Jedini do sad je albanski Kukezi!

Zvezda je sinoć, iako brojčano inferiornija, odučena od fudbala od ekipe iz koje je nekoliko igrača iskoristilo put u glavni grad Srbije kako bi uradili nove tetovaže na sam dan utakmice.

Poražavajuće je i to što je dan uoči utakmice otkazana konferencija za novinare jer ama baš niko nije došao da čuje šta ima da kaže trener gostujućeg tima Vladimir Vajs, inače bivši selektor Slovačke. To nedovosmisleno govori i da je srpsko sportsko novinarstvo u debelom ofsajdu.

FUDBAL: CRVENA ZVEZDA - KAJRAT

Bivši evropski i svetski šampion u ovom milenijumu ima zbornik bruka kad izađe u Evropu, ona prošlogodišnja suspenzija može da se protumači i kao kakva pošteda, tako da gromoglasna kukumavčenaja i zakeranja nekoliko sezona unazad vezanim za JSL, u kom je večiti rival poslednjih godina dominantan, nemaju ama baš nikakvu težinu.

Zvezda je u ofsajdu u svakom smislu, ali njegovo signaliziranje kao da ne važi, kao da niko ne želi da prihvati takvo stanje stvari.

Zabrinjavajuće je i to što brojna plejada pojedinaca, koja se kroz istoriju preko tog, kako vole da ga zovu, 'svetog 'dresa vinula u visine, sada ne preduzima ništa konkretno da se stvari promene na bolje.

Jedno od pitanja koje bi pod hitno trebalo biti postavljeno aktuelnoj upravi našeg najtrofejnijeg kluba je na koji način će sada biti podignuta cena dvojici fudbalera koji važe za njene najveće nade i kojima je tako "suptilno" uskraćeno da budu deo tima svoje generacije koja se sa Novog Zelanda vratila sa zlatnom medaljom. Da neće možda na pripremama protiv slovenačkih amatera ili na revanšu protiv silnog Kajrata u Alma Ati?

jovic i ristic

Pitanja je mali milion, neka bi mogla da budu prosleđena i novom treneru Miodragu Božoviću.

Koliko god ne imao vremena da upozna ekipu kako treba, neki njegovi sinoćni izbori su u najmanju ruku čudni. Njemu direktno ide na dušu eksperiment sa nekoliko totalnih fudbalskih analfabeta u startnoj postavi, među kojima su par njih, koliko god zvučalo kao teorija zavere, deca preskromnih fudbalskih kvaliteta iz crnogorsko-brdskih krajeva kao i on, s razlikom što je Grof kao igrač bio bar tri klase bolji od njih kada ga je trenerski bard Milan Živadinović doveo u Zvezdu početkom 90-ih godina prošlog veka.

Kao i obiično, sa najviše instance će se sve svesti na saopštenja puna fraza i floskula, bez trunke ozbiljne analitike i sinteze zarad valjanog prostupanja rešavanju problema i izlazu iz agonije, a prave odgovore valja očekivati kada se izađe iz ofsajda, ako se to ikada i dogodi...

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari