Ofsajd je Zvezdina realnost

Autor: Boban Filipović
petak 03.07.2015.
18:16
Izvor: Sportske.net

Sinoćna bruka protiv Kajrata može da se posmatra i kroz istorijsku prizmu, jer je ovaj kazahstanki klub ne tako davno bio za crveno-bele lak zalogaj na evrosceni. Takvih lakih zalogaja više nema, kako stoje stvari neće ih ni biti u skorije vreme, a razlog

BETA/BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS
BETA/BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS

Povezane vesti

Mnogi će upirati prstom u poljskog sudiju kao glavnog i odgovornog krivca za poraz našeg najtrofejnijeg kluba na startu svog  52. učešća u evrokupovima u istoriji, pod ovda[njim fudbalskim kuloarima sve vrvi od priča da je Savo Pavićević isključen neopravdano zbog faula nad napadačem Gouom jer je ovaj bio u nedozvoljenoj poziciji samo što je počela utakmica, kao i o vodećem golu napadača iz Obale Slonovače u finišu prvog poluvremena iz ofsajda, ali...

Ovo mogu da budu opravdanja samo za one koji ne umeju, neće ili ne žele da objektivno sagledaju stvari.

A stvari su takve da je Crvena zvezda dotakla samo dno i da u svojim redovima ima igrače koji su miljama daleko od ozbiljnog fudbala.

Uz par izuzetaka, fudbaleri koji nose crveno-beli dres bi čak i u bližoj, ne tako slavnoj, a kamo li daljoj slavnijoj prošlosti na 'Marakani' mogli da budu samo na tribinama, kao gledaoci.

Jer, gvirnemo li u prošlost, 12 godina unazad, Zvezda je u kvalifikacijama za Kup UEFA, prethodnika Lige Evrope, s "pola gasa" tukla ovaj isti Kajrat, inače najveći klub srednje Azije u bivšem SSSR-u.

Bio je to debi najvećeg kazahstanskog kluba na evrosceni, tada je u Alma Ati  bilo 2:0 za crveno-bele, 3:0 u Beogradu, a sada, na osnovu viđenog sinoć, uopšte nije nemoguće da budu zamenjene uloge.

FUDBAL: CRVENA ZVEZDA - KAJRAT

Iako pretpostavimo da je Kajrat možda u međuvremenu napredovao, premda je izgubio primat u svojoj zemlji od raspada Sovjetskog Saveza, Zvezda je u istom vremenskom intervalu rapidno nazadovala.

Budmo realni, Zvezdin prolaz u narednu rundu bio bi ravan čudu, eliminacija u sezoni kupanja je gotovo izvesna stvar i beogradski crveno-beli su na dobrom putu da postanu tek drugi klub koji je Kajrat uspeo da izbaci na evrosceni u svojoj klupskoj istoriji. Jedini do sad je albanski Kukezi!

Zvezda je sinoć, iako brojčano inferiornija, odučena od fudbala od ekipe iz koje je nekoliko igrača iskoristilo put u glavni grad Srbije kako bi uradili nove tetovaže na sam dan utakmice.

Poražavajuće je i to što je dan uoči utakmice otkazana konferencija za novinare jer ama baš niko nije došao da čuje šta ima da kaže trener gostujućeg tima Vladimir Vajs, inače bivši selektor Slovačke. To nedovosmisleno govori i da je srpsko sportsko novinarstvo u debelom ofsajdu.

FUDBAL: CRVENA ZVEZDA - KAJRAT

Bivši evropski i svetski šampion u ovom milenijumu ima zbornik bruka kad izađe u Evropu, ona prošlogodišnja suspenzija može da se protumači i kao kakva pošteda, tako da gromoglasna kukumavčenaja i zakeranja nekoliko sezona unazad vezanim za JSL, u kom je večiti rival poslednjih godina dominantan, nemaju ama baš nikakvu težinu.

Zvezda je u ofsajdu u svakom smislu, ali njegovo signaliziranje kao da ne važi, kao da niko ne želi da prihvati takvo stanje stvari.

Zabrinjavajuće je i to što brojna plejada pojedinaca, koja se kroz istoriju preko tog, kako vole da ga zovu, 'svetog 'dresa vinula u visine, sada ne preduzima ništa konkretno da se stvari promene na bolje.

Jedno od pitanja koje bi pod hitno trebalo biti postavljeno aktuelnoj upravi našeg najtrofejnijeg kluba je na koji način će sada biti podignuta cena dvojici fudbalera koji važe za njene najveće nade i kojima je tako "suptilno" uskraćeno da budu deo tima svoje generacije koja se sa Novog Zelanda vratila sa zlatnom medaljom. Da neće možda na pripremama protiv slovenačkih amatera ili na revanšu protiv silnog Kajrata u Alma Ati?

jovic i ristic

Pitanja je mali milion, neka bi mogla da budu prosleđena i novom treneru Miodragu Božoviću.

Koliko god ne imao vremena da upozna ekipu kako treba, neki njegovi sinoćni izbori su u najmanju ruku čudni. Njemu direktno ide na dušu eksperiment sa nekoliko totalnih fudbalskih analfabeta u startnoj postavi, među kojima su par njih, koliko god zvučalo kao teorija zavere, deca preskromnih fudbalskih kvaliteta iz crnogorsko-brdskih krajeva kao i on, s razlikom što je Grof kao igrač bio bar tri klase bolji od njih kada ga je trenerski bard Milan Živadinović doveo u Zvezdu početkom 90-ih godina prošlog veka.

Kao i obiično, sa najviše instance će se sve svesti na saopštenja puna fraza i floskula, bez trunke ozbiljne analitike i sinteze zarad valjanog prostupanja rešavanju problema i izlazu iz agonije, a prave odgovore valja očekivati kada se izađe iz ofsajda, ako se to ikada i dogodi...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

21 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Zvezdas od rodjenja
Saturday, 04.07.2015
08:36

Ni gol iz ofsajda ni iskljucenje Pavicevica nisu opravdanje za sraman poraz.

avatar
delije sever NS
Friday, 03.07.2015
22:18

Nista novo i nista nepoznato...Kairat,Petah Tikva,Shamrok,neki timovi za koje nikada nismo culi niti cemo ikada cuti gaze nase klubove kako god stignu a mi se busamo u grudi,pa se onda cudimo...sta je cudno,igraci u tom Kairatu zaradjuju od 500 hiljada do milion godisnje,kod nas startna jedanaestorica ne zarade toliko za godinu...oni kupuju pojacanja od par miliona evra,budzet im je 40 miliona a mi dovodimo pojacanja za 0 eura....ne vidim cemu ovo mucenje i trzaji,samo da bi ovi foteljasi u klubu punili dzepove,bolna istina je nema napretka sa takvim ljudima,nazad bre u zadnju ligu,tada ce svi kojima su pare glavni interes u klubu pobeci jer nece imati profita,pa polako,sa dokazanim sportistima u upravi korak po korak...ovo ne vodi nicemu,kakva Evropa

avatar
Aleksej Alex Toskovic
Saturday, 04.07.2015
20:25

Vala, sve si u pravu...

avatar
Friday, 03.07.2015
21:40

Svaka čast, jedan od najboljih tekstova ovde ikada!

avatar
ppera 1
Friday, 03.07.2015
20:41

Još je davna istorija zabeležila kako nas je sudija pokrao, poništivši nam potpuno regularan gol protiv Urugvaja kod rezultata 1:1. Pa dobro, i... ? I ništa, zato smo izgubili pa nismo igrali finale SP. Pa dobro, verovatno bi bilo 2:2, a možda bi i ostalo 2:1 za nas da nismo pokradeni? A kakav je bio rezultat ne kraju? Paa... 6:1 za Urugvaj... :-) Eeee, od toga se danas prave filmovi i serije u znak sećanja na naše 'osvojeno 3.mesto na SP', koje nikada nismo osvojili. Ako se ta laž decenijama provlačila, jer nije bilo Interneta (na kome bi svaki osnovac za manje od 5 min saznao da smo osvojili 4. a ne 3.mesto), ostaje pitanje kako i zašto se nije prestalo sa tim? A dok se ne prestane... šta reći?

avatar
Don Silvio
Saturday, 04.07.2015
11:37

u to vreme se nije igrala utakmica za trece mjesto, u u nekim analima pise se o trecem a u nekim o cetrvtom mjestu medjutim ispravno je da je onaj ko je ispao od ekipe koja posle osvoji titulu zauzima trece mjesto

avatar
ppera 1
Sunday, 05.07.2015
13:15

Ispravan je samo onaj poredak koji piše na zvaničnom sajtu FIFE http://www.fifa.com/worldcup/archive/uruguay1930/index.html (makar bio i potpuno pogrešan), jer je to jedino zvanično priznato. A tamo nikada nije pisalo da smo mi osvojili 3. mesto, nego Amerikanci (nebitno kako).

avatar
Bata
Friday, 03.07.2015
20:34

Na veliku žalost armije navijača i svih ljubitelja fudbala iz godine u godinu Srpski fudbal tone,a Zvezda posebno.Što je naj gore od svega neće da sami sebi priznaju da su dotakli DNO u svakom smislu te reči

avatar
Zvezda 91
Friday, 03.07.2015
18:59

Svi ozbiljni klubovi u evropi su privatizovani i dok se kod nas to ne sprovede sledece godine pa i naredne ce se uvek naci neki kairat o kome ce se pricati i tako u krug...Samo jos nasi klubovi rade po principu i nacinu na kojem se u zapadnoj evropi prestalo pre 30 i vise godina.

avatar
Dale Cooper
Friday, 03.07.2015
20:24

Sve je to lepo, ali ja mislim da niko nije toliko lud da kupi i investira u naše klubove...

avatar
Goran Zdravkovic
Friday, 03.07.2015
18:55

cela istina, ali za silne provizije koje su pojedinci iz rukovodstva stavili sebi u dzep morali su ovi da igraju a ko je kriv kada Jovanovic, Grujic, Zivkovic nemaju sponzore, menadzere, mame, tate, strinke, tetke, i ostalu bulumentu...

avatar
Zoran Vukic
Friday, 03.07.2015
18:52

odlican tekst nasa realnos upsteno fudbalska

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Friday, 03.07.2015
18:45

tekst je fantasticno napisan...zvezda misli da digne cenu jovicu da ga proda za 10 miliona a kako to?nisu ga pustili na sp za mlade sinoc je igrao samo pola sata skoro nista uradio nije u jsl im se kao i obicno sklanjaju muka ziva...i ovo za zvezdino vecito zaljenje je dobro napisano

avatar
Marko Djordjevic 035
Friday, 03.07.2015
18:26

Ma kakvi ofsajdi...Stoji da je ono bio ofsajd i da je mozda prestrogo dat crveni karton Savu, ali opet je sramota da te klub iz Kazahstana potpuno naigra na tvom terenu.

avatar
bojanbokaradivojac
Friday, 03.07.2015
20:15

Jel vi mozete da svatite da ti timovi ulazu monogo vise novca nego nasi klubovi.Oni imaju igraca koji prima platu 80 000 evra mesecno.Vi idalje zivite u devedesetima i zato i jeste tako kako je.Svatite vec jedno veliki broj klubova je u privatnim rukama i ljudi ulazu ogroman novac da naprave timove.nisu ovi timovi isto ko pre 10 i vise godina.Kad se to bude svatilo onda cemo da krenemo uzlaznom putanjom.

avatar
gosfkcz
Friday, 03.07.2015
20:20

Jesi li ikada igrao fudbal? Jesi li ikada igrao celu utakmicu sa igracem manje pa znas kako je to?