Odjeci katastrofe u Italiji - Đorović je najmanje kriv...

 • Autor: Aleksandar Obrenović

 • 25. jun 2019.

 • 17:30

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Pitanja je mnogo nakon katastrofe u Italiji, a jedno je i pitanje selektora.

Odjeci katastrofe u Italiji - Đorović je najmanje kriv...
Foto: Beta/Branislav Božić/Ev
Selektor mlade reprezentacije Srbije Goran Đorović se prvi našao na udaru kritika nakon debakla koji je doživela naša mlada reprezentacija u Trstu.

Velika očekivanja javnosti, vrednost mladih igrača reprezentacije, činjenica da smo bili u grupi u kojoj smo mogli da pariramo ostalim reprezentacijama, kao i predviđanja stručnjaka pred ovo Evropsko prvenstvo za mlade dovela je do velikog pritiska na leđima naših igrača, kao i selektora Đorovića kojem je ovo bilo prvo veliko takmičenje kao selektoru.

Sećate se pitanja koje smo postavili pred kraj maja, skoro sve reprezentacije su objavile spisak putnika na Evropsko prvenstvo osim naše, a selektor Đorović je otkrio spisak tek 1. juna. Dakle, svega 15 dana pre početka samog prvenstva, odnosno par dana pre početka priprema za Evropsko prvenstvo. Kao što se očekivalo, falio je jedan od najboljih, Marko Grujić, koji nije u dobrim odnosima sa savezom.

Već tada je mirisalo da nešto ne štima u reprezentaciji, a ako dodamo i činjenicu da igrači nisu stizali u isto vreme, da su oni najvredniji stigli poslednji i da skoro i nisu prošli pripreme, onda dolazimo do zaključka da je vremena za uigranost bilo veoma malo i da nije ni čudo što se naša igra raspala već u prvim minutima utakmice protiv Austrije.

Kada govorimo o Đoroviću, pitanje koje se postavlja jeste - da li njemu treba nešto zameriti?

Odveo je reprezentaciju na Evropsko prvenstvo što treba smatrati uspehom. Među prvima smo obezbedili plasman, pobeđivali smo redom, istu tu Austriju u gostima smo lagano savladali sa 1:3, pobedili i Ruse dva puta, pokazali da ćemo biti i među favoritima na Evropskom prvenstvu. Formacija je bila ista, igrači isti na ovom prvenstvu. Šta je onda problem?

Da li biste i vi izveli istu postavu već u prvoj utakmici? Verujemo da biste to uradili, uz eventualno par izmena.

Goran Đorović je neko ko je bio pomoćnik Slavoljubu Muslinu u reprezentaciji Srbije i neko ko je uspeo da uspostavi kontinuitet dobrih igara u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo što ga je i dovelo do jednog od kandidata za mesto trenera Crvene zvezde o čemu smo pisali ovog leta. Možda ga možemo uporediti i sa Ilijom Petkovićem koji je briljirao u kvalifikacijama za Mundijal 2006. godine, da bi se kasnije igra naše reprezentacije raspala na samom Mundijalu kada smo primili takođe deset golova u tri utakmice.

Sadašnji selektor je preuzeo sve na sebe, prihvatio je odgovornost, sada je na udaru javnosti i medija, možda i nezasluženo. Ono što je problem, jeste to što će ga nacija posmatrati kroz prizmu neuspeha na ovom Evropskom prvenstvu, a ne zbog dobrih igara u kvalifikacijama koje su svi već zaboravili.

Đorović je samo jedan u nizu, baš kao i Petković, možda i Mihajlović, možemo da ih stavimo u isti koš. Dok čekamo neke nove Đoroviće, lepo bi bilo poželeti mladom treneru uspeh u daljoj karijeri, da li na klupi naše mlade reprezentacije, ili na nekom drugom mestu, uopšte nije ni bitno.

Ono čime može da se pohvali jeste i to što je u suštini i svrha  mlade reprezentacije, a to je "izbacivanje" igrača u A selekciju. On je imao čak devet igrača iz svoje selekcije koji su bili na spiskovima Mladena Krstajića.

Deset pobeda na klupi će se zaboraviti, tri poraza će se pamtiti, to je sudbina Gorana Đorovića kojoj nije kasno stati na put.


 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari