Ocene - Zašto ''Orlići'' više ne liče na šampionski tim sa Novog Zelanda?

 • Autor: Darko Mitrović

 • 20. jun 2017.

 • 20:42

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Tek poneki pojedinačni bljesak nas je u ove dve utakmice u Poljskoj podsetio da nas na Evropskom prvenstvu predstvlja veliki deo ekipe koja je pre dve godine osvojila titulu prvaka sveta na Novom Zelandu.

Ocene - Zašto ''Orlići'' više ne liče na šampionski tim sa Novog Zelanda?
Foto: Beta/BranislavBožić/Ds
Doduše, bez selektora Veljka Paunovića, bez Sergeja Milinković-Savića, golmana Predraga Rajkovića... Malo li je?

Ipak, bez obzira na to, očigledno je da su pojedini igrači iz tog šampionskog sastava, a koji su u ovom Lalatovićevom timu u Poljskoj, značajno pali u formi i da uglavnom ne liče na one igrače koji su dominirali na ''Mundijalitu''.

Pre svega se to odnosi na strelca pobedonosnog gola u nezaboravnom finalu protiv Brazila, Nemanju Maksimovića, na koga je, po svemu sudeći, veoma negativno uticalo višemesečno iščekivanje da se realizuje transfer iz kazahstanske Astane u Valensiju.

To je trebalo da se dogodi još zimus, ali Kazahstanci ga nisu pustili, pa je ovo proleće bilo veliki korak nazad za njega, jer niti je otišao u Španiju, niti je igrao za Astanu. Sve to bi moglo da bude opravdanje za ovog momka nesumnjivog potencijala, koji će, nadamo se, to potvrditi u narednoj sezoni.

Ni Marko Grujić se nije naigrao od odlaska u Liverpul, ali smo ipak očekivali više od njega na ovom šampionatu, Pohvalno je što je ulazio u stopostotne šanse i protiv Portugala i protiv Makedonaca, ali je prosto neverovatno da nijednu nije iskoristio. Uz to, zaradio je i parne kartone, pa je za njega ovaj šampionat najverovatnije već okončan.

Ni golman Vanja Milinković-Savić nije na željenom nivou. Ni Portugalci, ni Makedonci nisu stvarali previše prilika, ali su u njegovoj mreži završile čak četiri lopte, po dve u obe utakmice. Naravno, ne može se sva krivica za primljene golove svaljivati na njega, ali ipak smo očekivali više.

Nikome od naših igrača se ne može osporiti želja i trud na ovom takmičenju, ali većini ne ide, izuzev Andrije Živkovića.

Iako je danas imao ulogu tragičara, jedino on nas svojim igrama još uvek podseća na ona izdanja sa Novog Zelanda i na svoje prave mogućnosti. Odskakao je od ostatka ekipe i da smo imali baš još jednog tako raspoloženog igrača, danas bi se druga priča pričala.

Šteta je zaista što ona lopta u nadoknadi vremena nije ušla u gol, Žile je to zaslužio partijama i protiv Portugala i protiv Makedonaca. Ali, ko zna, možda se sve na dobro vrati protiv Španaca...

Ostatak ekipe nije se posebno isticao, Mijat Gaćinović jeste bio strelac danas, ali i on samo na trenutke bjesne, baš kao i Uroš Đurđević, koji je tek postignutim golom u finišu meča uspeo da popravi ne baš povoljan utisak o svojoj igri u ove dve utakmice.

Srbija U21: Milinković Savić 5.5 - Gajić 6.5, Jovanović 6, Veljković 6, Antonov 6 - Maksimović 5.5, Grujić 5.5 - Živković 7.5, Gaćinović 6, Plavšić 6.5 - Đurđević 6.5. Rezerve: Filipović 6,  Ristić 6, Ožegović 6.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari