O ovoj promeni malo se priča, ali Zvezdi će olakšati evropski put na leto!

Autor: Darko Mitrović
utorak 01.05.2018.
09:56
Izvor: Sportske.net

Čak i da sve ne krene kako treba, Zvezda NE MOŽE ekspresno da ispadne sa evropske scene ovog leta. Partizan na tu olakšavajuću okolnost neće moći da računa ove godine.

Sportske.net/Aleksandar Obrenović
Sportske.net/Aleksandar Obrenović

Povezane vesti

Ekipa Crvene zvezde u narednu sezonu ući će kao novi šampion Srbije i predstavljaće našu zemlju u kvalifikacijama za Ligu šampiona, prvi put po donekle izmenjenom sistemu takmičenja.

Žreb za prva dva kola kvalifikacija biće obavljen 19. juna, a za Zvezdu će kvalifikacije za LŠ zvanično početi 10. ili 11. jula, kada će odigrati prvi meč prvog kola kvalifikacija.

OVDE možete detaljno da saznate sve o potencijalnim rivalima crveno-belih u prva dva kola i kakve su šanse da Zvezda oba puta bude nosilac.

Kada govorimo o promeni sistema takmičenja, razlika je što se tiče Zvezde ta što će ovoga puta krenuti od prvog kola kvalifikacija, za razliku od Partizana prošle godine, koji je svoj evropski put započeo od drugog kola, dvomečom protiv podgoričke Budućnosti.

Takođe, osim što će crveno-beli morati da odigraju jednu rundu više u kvalifikacijama, i raspored takmičenja će biti zgusnut, jer od tog 10. jula, igraće na svakih sedam dana, sve do kraja kvalifikacija (revanš mečevi poslednje, plej-of runde kvalifikacija zakazani su za 28. i 29. avgust).

Ali, u svemu tome postoji i jedna olakšavajuća okolnost. U dosadašnjem sistemu takmičenja, ekipe koje ispadnu u prvom ili drugom kolu kvalifikacija, završile bi svoj nastup na evropskoj sceni, međutim to više nije slučaj, bar kada su kvalifikacije za LŠ u pitanju.

Naime, ekipa koja ispadne u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, preseliće se u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Ekipa koja ispadne u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, takmičenje nastavlja u trećem kolu kvalifikacija za LE, i tako dalje.

Eliminacija u trećem kolu kvalifikacija znači selidbu u plej-of za ulazak u LE, a eliminacija u plej-ofu LŠ znači prelazak u grupnu fazu takmičenja u Ligi Evrope
.

Prema tome, Zvezda će ovog leta u najgorem mogućem slučaju odigrati najmanje četiri evropske utakmice, ali ako crveno-beli budu na ovosezonskom nivou, uvereni smo da će taj broj biti mnogo veći.

Podsetimo, Partizan je prošle sezone imao imperativ pobede nad Podgoričanima, jer bi u suprotnom završio takmičenje. Tek od trećeg kola kvalifikacija za LŠ mogla je da se očekuje dodatna šansa kroz Ligu Evrope, što su crno-beli i iskoristili posle ispadanja od Olimpijakosa.

Sada će to biti znatno lakše za učesnike kvalifikacija za Ligu šampiona, ali ekipe koje startuju u Ligi Evrope neće imati taj luksuz da im se ukaže nova šansa.

Prema tome, na startu nove sezone Partizan će biti pod mnogo većim psihološkim pritiskom i imperativom u odnosu na Crvenu zvezdu. Zvezda će u svakom kolu kvalifikacija moći da računa i na drugu šansu, Partizan tu mogućnost neće imati, moraće da pobeđuje ako želi da jesen provede u Evropi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Aleksandar Aca Kovacevic
Tuesday, 01.05.2018
16:52

samo je fora da prodjemo prva dva kola ...

avatar
Petar_83
Tuesday, 01.05.2018
19:04

Cak ne moramo ni to, ako ispadnemo u drugom, opet imamo sansu...I igramo sa ekipama iz staze sampiona, znaci lagalno...