Novi Partizanov apel: ''Kada će biti uhapšeni nasilnici?''

 • Autor: Darko Mitrović

 • 07. maj 2016.

 • 13:34

 • Izvor: Sportske.net, novosti.rs

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Sve veća je zabrinutost u Humskoj, jer napad na obezbeđenje Miloša Vazure još uvek nije rasvetljen od strane nadležnih organa.

Novi Partizanov apel: ''Kada će biti uhapšeni nasilnici?''
Foto: Sportske.net
Radna grupa FK Partizan uputila je pismo premijeru Aleksandru Vučiću, ministru policije Nebojši Stefanoviću, republičkom direktoru policije Vladmiru Rebiću i direktoru beogradske policije Veselinu Miliću, prenose ''Novosti''.

Povod za ovo pismo je prošlonedeljni napad na obezbeđenje generalnog direktora kluba Miloša Vazure, kao i činjenica da napadači još uvek nisu privedeni pravdi. Pošto odgovor nije stigao u Humsku, Radna grupa je odlučila da pismo objavi u javnosti.

''Danas se navršava sedam dana od incidenta ispred službenih prostorija FK Partizan u kojem je napadnut generalni direktor FK Partizan, g. Miloš Vazura, a teške telesne povrede zadobili jedan radnik obezbeđenja Kluba i klupski službeni vozač.

Ovaj, do sada, nezabeleženi, brutalni i bestijalni napad na institucije FK Partizan, pred očima sveukupne srpske i međunarodne javnosti prikazan je snimkom sigurnosnih kamera.

Na tom se snimku jasno i nedvosmisleno mogu utvrditi svi akteri ovog događaja, njihov identitet, okolnosti pod kojima se napad izvršio i sva brutalnost napadača koji ne prezaju da već teško povređenog čoveka, koji leži na zemlji, nastoje da obezglave gaženjem po glavi i licu na betonu ispred stadiona'',
navodi se u pismu.

Klub iz Humske s tim u vezi postavlja nekoliko pitanja na koja se i dalje očekuju odgovori.

''Veoma poštujemo načelo podele vlasti u Republici Srbiji. Držimo da je, kako to Ustav Srbije nalaže, sudska vlast u potpunosti autonomna, da je policija u službi pravosuđa i interesa građana, da tužilaštvo 'ex officio' reaguje u svim situacijama u kojima je ugrožen javni interes.

Bez želje da na sebe preuzimamo ove prerogative vlasti, u nastojanju da pomognemo da se slučaj rasvetli a izvršioci ovog bestijalnog čina privedu pravdi, slobodni smo da Vas pitamo

- Šta je policija preduzela u pogledu otkrivanja identiteta učinilaca ovog nesumnjivo krivičnog dela?

- Da li je, do danas, nekog od učinilaca lišila slobode i sa tim upoznala nadležnog tužioca?

- Da li je nadležni tužilac upoznat sa ovim događajem i da li namerava da preduzme odgovrajuće radnje po službenoj dužnosti?

- Da li je Ministarstvo unutrašnjih poslova uzelo u obzir zahtev rukovodećih struktura da im se dodeli stalna policijska pratnja i zaštita?

- Šta je još potrebno da se dogodi kako bi policijski i pravosudni organi stali u zaštitu javnog interesa?

Ovaj događaj nije povredio privatni interes nekog pojedinca ili rukovodećeg kadra u Klubu. Povredio je interes jedne institucije stare sedam decenija, povredio je interes održavanja javnog reda i mira, javni interes Republike Srbije.

Da li smo u prilici da, umesto sile prava budemo taoci prava sile?

Da li ponovo treba da se vratimo u Hobsovo tzv. prirodno stanje u kojem je čovek čoveku vuk?

Da li možemo da se uzdamo u monopol državne sile kojoj smo svi podarili jedan deo našeg ličnog suvereniteta ili smo svi taoci monopola kriminalne sile?'',
pitaju iz Humske.

Zatim su podsetili i na najnovije pretnje koje su se mogle čuti tokom meča prošlog kola protiv Radnika iz Surdulice.

''Na poslednjoj zvaničnoj utakmici koju je FK Partizan odigrao u Surdulici protiv ekipe Radnika, ceo auditorijum je bio svedok novih pretnji i najava još bezobzirnijih radnji interesnih krimogenih grupacija'', naglašavaju iz Partizana.

Posle svega, postavlja se pitanje u kakvoj će atmosferui biti održana izborna Skupština kluba.

''FK Partizan 24. maja treba da održi svoju Vanrednu skupštinu. Na njoj u demokratskoj i svečanoj atmosferi valja izabrati rukovodstvo Kluba.

Nema svečanijeg čina niti veće svetkovine od zasedanja najvišeg klupskog organa. Ova skupština je već jednom otkazana.

Tome je prethodio nesvakidašnji napad na Centralnu ložu stadiona FK Partizan. Tom prilikom su jajima zasuti gosti, legende Kluba, svi koji su se zatekli na tom mestu. Nasilje ne poznaje strane, ne bira žrtve. Nasilju se valja suprotstaviti jer ono podriva temelje na kojima počiva uređena pravna država.

Mi smo Vas upozoravali više puta. Apelovali da ozbiljno shvatite pretnje pre 150. Večitog derbija, pre otkazivanja Vanredne skupštine Kluba, pre poslednjeg događaja u kojem se dogodio pokušaj ubistva.

Dužnost nam je da apelujemo i sada.

Kako održati Vanrednu skupštinu u atmosferi straha, linča i pretnje za život? Možemo li dobiti odgovore na sva ova pitanja?

Naše namere su časne, iskrene i odgovorne prema državi u kojoj živimo i čije institucije nemerljivo poštujemo.

Ne želimo da verujemo da oni koji sve to preziru i načasnim delima ismevaju čitavu javnost mogu proći nekažnjeno.

Od Vas očekujemo odgovore i saradnju na istom zadatku - očuvanja digniteta i integriteta institucija. Time čuvamo i državu. U očekivanju Vašeg odgovora, slobodni da, ukoliko on izostane, ovo pismo učinimo dostupno javnosti, molimo Vas da i ovom prilikom primite izraze našeg uvažavanja'',
zaključuje se u pismu.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari