NOVI PARTIZAN - Kako će izgledati Tomićev crno-beli mozaik?

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 22. jun 2016.

 • 11:10

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Vicešampion Srbije obavio je veći deo posla u letnjem prelaznom roku pa trener Ivan Tomić može da počne sa sklapanjem mozaika za narednu sezonu. Evo kako bi crno-beli mogli da izgledaju u predstojećoj sezoni.

NOVI PARTIZAN - Kako će izgledati Tomićev crno-beli mozaik?
Foto: partizan.rs
Ekspedicija fudbalskog kluba Partizan u utorak je otputovala na centralni deo priprema za predstojeću sezonu, a sportski sektor je pre polaska u Gnievno nadomak Gdanjska obavio veći deo posla vezano za dovođenje pojačanja.

Partizan je do sada angažovao sedmoricu novih igrača čime je konkurencija značajno pojačana, a očekuje se da u danima koji slede crno-beli u roster dodaju još jedno ili dva imena.

Šef stručnog štaba Ivan Tomić i njegovi saradnici u naredne dve nedelje moraju da pripreme ekipu za novu sezonu i sklope mozaik po pitanju izgleda tima, a materijala za rad ima više nego dovoljno.

Pođimo od spiska igrača koje će Ivan Tomić imati na raspolaganju tokom centralnog dela priprema kako bismo videli sa čime šef struke crno-belih trenutno raspolaže.

Golmani - Bojan Šaranov, Marko Jovičić, Filip Kljajić;

Odbrana - Miroslav Vulićević, Ivan Bandalovski, Sedrik Gogua, Gregor Balažic, Miladin Stevanović, Nikola Milenković, Miroslav Bogosavac, Nemanja Miletić;

Vezni red - Everton Luiz, Milan Radin, Saša Marjanović, Darko Brašanac, Nebojša Kosović, Marko Jevtović, Marko Janković, Petar Đuričković, Jovan Nišić, Nemanja Mihajlović, Saša Lukić, Marko Golubović, Saša Ilić, Miroslav Radović, Alen Stevanović, Uroš Damnjanović;

Napad - Dušan Vlahović, Valeri Božinov, Nikola Đurđić.

* Ekipi će se 26. juna priključiti Nemanja Mihajlović, Saša Lukić i Marko Golubović

Odmah treba reći da grupa igrača koju je Tomić poveo u Poljsku neće biti na okupu krajem avgusta jer se već na prvi pogled primećuje disbalans u veznom redu i preveliki broj igrača koji konkurišu za tih četiri, pet pozicija u timu.

Grupi fudbalera koja će trenirati u Gnievnu najverovatnije će se priključiti još Dušan Cvetinović, a nije isključeno da i Brazilac Leonardo na kraju ipak potpiše za crno-bele.

Nećemo se zadržavati na analizi golmanskog trija jer tu ne bi trebalo da bude promena, a mnogo toga je već poznato i u zadnjoj liniji tima. Trener Ivan Tomić ima po dve opcije na svakoj poziciji u defanzivnom redu, a na njemu je da proceni koji će igrači imati prednost.

Na osnovu viđenog u prethodnoj sezoni, što ne mora da bude merodavno na startu nove, a uz pretpostavku da će Partizan angažovati i Dušana Cvetinovića, zadnju liniju bi trebalo da čine Ivan Bandalovski, Sedrik Gogua, Dušan Cvetinović i Miroslav Bogosavac.

Biće jako interesantno videti kakav će status imati Gregor Balažic jer se Slovenac vraća u pogon posle teške povrede i letnje pripreme će biti prva šansa da se dokaže Ivanu Tomiću. Ne treba zanemariti Miroslava Vulićevića i akviziciju iz Javor Matisa Nemanju Miletića jer njih dvojica ravnopravno konkurišu za mesto u timu sa igračima koji su prošle sezone imali prednost kod šefa struke.

Mlađani Miladin Stevanović i Nikola Milenković verovatno ne mogu da računaju na veliku minutažu ali će lagano sticati iskustvo uz podsećanje da Stevanović može da odigra na desnom beku i štoperu što mu daje određenu prednost.

Prelazimo na vezni red gde trenutno vlada veliki disbalans, posebno na poziciji desnog veznog ili desnog krila gde za mesto u timu konkuriše preveliki broj igrača.

Partizan

Više je nego jasno da će do kraja prelaznog roka Partizan morati da se reši pojedinih igrača iz veznog reda što je u prethodnim nedeljama sugerisano od strane sportskog direktora i trenera.

Među igračima koji mogu da napuste klub ukoliko stigne dobra ponuda nalaze se Darko Brašanac i Saša Lukić, a utisak je da će Partizan pokušati da se oslobodi i Alena Stevanovića koji je u završnici prethodne sezone kuburio sa povredama, a partije koje je pružao kada je bio u timu nisu bile na zadovoljavajućem nivou.

Ovome treba dodati da će mlađi igrači poput Marka Golubovića, Jovana Nišića i Uroša Damnjanovića verovatno morati da čekaju na priliku jer njihovo vreme tek dolazi, a konkurencija za mesto u timu će im biti jedan Miroslav Radović, Nemanja Mihajlović, Saša Ilić i drugi iskusniji igrači.

Biće jako interesantno videti kakav će sistem igre postaviti Ivan Tomić ali se na prvi pogled čini da filozofija sa jednim napadačem i ofanzivnim veznim igračima na krilnim pozicijama i dalje deluje kao najrealnija opcija.

Kako već rekosmo, najveća konkurencija će biti za mesto uz desnu aut liniju jer na toj poziciji mogu da odigraju Alen Stevanović, Petar Đuričković, Marko Golubović ali i Miroslav Radović, Marko Janković i Saša Marjanović.

Verujemo da je plan stručnog štaba da kapiten Saša Ilić u nastupajućoj sezoni ponese mnogo manji teret, jer je u minulom šampionatu morao da "vadi kestenje iz vatre" i vuče ekipu sa svojih 38 godina što svakako nije dobro za tim.

Nemanja Mihajlović je imao sjajnu sezonu i sigurno da mu je mesto u timu zagarantovano ukoliko nastavi u istom ritmu. Tu poziciju mogu da pokriju još Petar Đuričković i Marko Janković i moguće je da će baš oni delovati kao rezervna opcija za levo krilo, premda dosadašnji član Olimpijakosa najviše pruža po desnoj strani i doveden je kako bi u perspektivi činio tandem po krilima sa Nemanjom Mihajlovićem.

Napadačku liniju Partizana u datom trenutku čine trojica igrača ali se očekuje da Valeri Božinov napusti klub nakon čega bi usledilo angažovanje još jedne "devetke".

Ukoliko ne bude promena, Nikola Đurđić i bugarski internacionalac će konkurisati za mesto startera, a mladi Dušan Vlahović će biti tu da stiče iskustvo uz nešto manju minutažu.

Sklapanje crno-belog mozaika počinje na pripremama u Poljskoj i trenutno nije zahvalno prognozirati kako će izgledati ekipa u predstojećoj sezoni, ali ćemo na osnovu svega rečenog napraviti "skicu" tima uz "ogradu" da su neki igrači stavljeni na pozicije koje im nisu primarne, a tu su i oni koji će verovatno napustiti klub.

Partizan
Grafika: Sportske.net

Kao što već rekosmo, moguće je da će u odnosu na prikazano biti promena u formaciji kako bi vezni red bio ukomponovan na najbolji način i nije isključeno da Everton, Radin i Jevtović konkurišu za poziciju klasičnog zadnjeg veznog, a da ispred jednog od te trojice (sasvim izvesno Brazilca) budu pridodata dvojica vezista kakvi su Miroslav Radović, Saša Marjanović, Nebojša Kosović, Saša Ilić...

Evidentno je, kako već rekosmo, da materijala ima dovoljno i da će Ivan Tomić u naredne dve nedelje biti na ozbiljnom zadatku, a pripremne utakmice lagano će početi da nam otkrivaju zamisli šefa struke Partizana.

Najveća prednost crno-belih u narednoj sezoni upravo bi mogla da bude ta polivalentnost igrača iz veznog reda što daje dovoljno prostora za različite sisteme i formacije.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari