Njujork Tajms o koreografiji ''Grobara'' - Šta je napisao Klimenko?

  • Autor: Darko Mitrović

  • 07. novembar 2017.

  • 18:44

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

I novinar Njujork Tajmsa bio je u četvrtak u Beogradu, na utakmici između Partizana i Skenderbega. Danas je objavio zanimljivu priču, pre svega o dešavanjima na tribinama.

Njujork Tajms o koreografiji ''Grobara'' - Šta je napisao Klimenko?
Foto: Sportske.net/Darko Mitrović
I fudbaleri i navijači Partizana u četvrtak su položili važan evropski ispit i zajedničkim snagama doveli svoj klub na korak od plasmana u evropsko proleće.

Skenderbeg je savladan sa 2:0, pa bi crno-beli 23. novembra, takođe u Humskoj, eventualnom pobedom nad Jang bojsom mogli da overe plasman u narednu fazu takmičenja.

Ipak, još uvek se piše o prethodnoj utakmici, i to ni manje ni više, nego u Njujork Tajmsu. Zajedno sa predstavnikom FARE (organizacija koja se bori protiv rasizma i diskriminacije u fudbalu) Pavelom Klimenkom, njihov novinar bio je na licu mesta, a sudeći po tekstu koji je danas objavljen, u fokusu njegove pažnje bilo je ono što se dešavalo na tribinama.

''Partizanovi navijači su u četvrtak predstavili ogroman grafički prikaz Lazara Hrebeljanovića, srpskog vladara ubijenog 1389. godine u Boju na Kosovu, tokom borbe protiv osmanlijske vojske. Dok je podizan na tribinama, navijači su izveli i stari srpski marš'', navodi se, između ostalog, u ovom tekstu, uz podsećanje na incidente na istom mestu iz 2014, tokom utakmice reprezentacija Srbije i Albanije..

Posmatrač Klimenko je sve ovo pomno ispratio i potom objasnio novinaru kakav stav je zauzeo ovim povodom.

''Bilo je provokativno, ali nije poslata neka dodatna uvredljiva poruka, pa to nije dovoljno za kaznu. Mi možemo u centralu da pošaljemo šta mislimo da je ona značila, ali u strogo zakonskim okvirima. Morali bismo da dokažemo šta je bila namera, motiv, kako je druga strana time pogođena'', objasnio je Klimenko.

Epa/Andrej Cukic
Knez Lazar

Ističe se zatim i da se sa tribina čulo skandiranje ''Kosovo je Srbija'', ali se i to smatralo ''unutar granica prihvatljivosti''.

Ipak, ono što je za navijače Partizana najvažnije, jeste završni zaključak koji je Klimenko otkrio za ''Njujork Tajms'' i tekstualna poruka koju je poslao delegatu UEFA.

''Dragi delegatu, nije bilo nijednog incidenta da bi se uneo u izveštaj. Hvala vam na saradnji!'', napisao je Klimenko u poruci iz Beograda, a kada su fudbaleri Partizana izašli ''na bis'' posle pobede pred najvatrenije navijače crno-belih, Klimenko se ponovo obratio novinaru:

''Pogledajte ovo! Savršeno! To je ono što želimo'', zaključio je on.

Dakle, svi u Humskoj mogu da budu ponosni posle ove utakmice, ali je ovo ujedno i obaveza da se sledi pozitivan primer i da se iz Beograda šalju baš ovakve poruke.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari