Njujork Tajms o koreografiji ''Grobara'' - Šta je napisao Klimenko?

Autor: Darko Mitrović
utorak 07.11.2017.
18:44
Izvor: Sportske.net

I novinar Njujork Tajmsa bio je u četvrtak u Beogradu, na utakmici između Partizana i Skenderbega. Danas je objavio zanimljivu priču, pre svega o dešavanjima na tribinama.

Sportske.net/Darko Mitrović
Sportske.net/Darko Mitrović

Povezane vesti

I fudbaleri i navijači Partizana u četvrtak su položili važan evropski ispit i zajedničkim snagama doveli svoj klub na korak od plasmana u evropsko proleće.

Skenderbeg je savladan sa 2:0, pa bi crno-beli 23. novembra, takođe u Humskoj, eventualnom pobedom nad Jang bojsom mogli da overe plasman u narednu fazu takmičenja.

Ipak, još uvek se piše o prethodnoj utakmici, i to ni manje ni više, nego u Njujork Tajmsu. Zajedno sa predstavnikom FARE (organizacija koja se bori protiv rasizma i diskriminacije u fudbalu) Pavelom Klimenkom, njihov novinar bio je na licu mesta, a sudeći po tekstu koji je danas objavljen, u fokusu njegove pažnje bilo je ono što se dešavalo na tribinama.

''Partizanovi navijači su u četvrtak predstavili ogroman grafički prikaz Lazara Hrebeljanovića, srpskog vladara ubijenog 1389. godine u Boju na Kosovu, tokom borbe protiv osmanlijske vojske. Dok je podizan na tribinama, navijači su izveli i stari srpski marš'', navodi se, između ostalog, u ovom tekstu, uz podsećanje na incidente na istom mestu iz 2014, tokom utakmice reprezentacija Srbije i Albanije..

Posmatrač Klimenko je sve ovo pomno ispratio i potom objasnio novinaru kakav stav je zauzeo ovim povodom.

''Bilo je provokativno, ali nije poslata neka dodatna uvredljiva poruka, pa to nije dovoljno za kaznu. Mi možemo u centralu da pošaljemo šta mislimo da je ona značila, ali u strogo zakonskim okvirima. Morali bismo da dokažemo šta je bila namera, motiv, kako je druga strana time pogođena'', objasnio je Klimenko.

Epa/Andrej Cukic
Knez Lazar

Ističe se zatim i da se sa tribina čulo skandiranje ''Kosovo je Srbija'', ali se i to smatralo ''unutar granica prihvatljivosti''.

Ipak, ono što je za navijače Partizana najvažnije, jeste završni zaključak koji je Klimenko otkrio za ''Njujork Tajms'' i tekstualna poruka koju je poslao delegatu UEFA.

''Dragi delegatu, nije bilo nijednog incidenta da bi se uneo u izveštaj. Hvala vam na saradnji!'', napisao je Klimenko u poruci iz Beograda, a kada su fudbaleri Partizana izašli ''na bis'' posle pobede pred najvatrenije navijače crno-belih, Klimenko se ponovo obratio novinaru:

''Pogledajte ovo! Savršeno! To je ono što želimo'', zaključio je on.

Dakle, svi u Humskoj mogu da budu ponosni posle ove utakmice, ali je ovo ujedno i obaveza da se sledi pozitivan primer i da se iz Beograda šalju baš ovakve poruke.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

11 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
BenkovackiManitas31*
Wednesday, 08.11.2017
00:22

Svih 12.000 navijaca su se lepo ponasali na Evropskoj utakmici. Ajde sad skupite se malo vise i pobedite Jang Bojs. A nemojte se brate nazivati gospodom, pa klub vam je igrao bez navijaca koliko vec utakmica...

avatar
RIP KOBE
Tuesday, 07.11.2017
21:43

Grobari Gospoda!

avatar
Tuesday, 07.11.2017
20:46

INSTITUCIJA !!!

avatar
Lav
Tuesday, 07.11.2017
20:53

Kao u kosarci ?

avatar
MARCO NICO
Tuesday, 07.11.2017
23:09

Kako se to zove kad tvoj klub izgubi 41 razlike u Derbiju? Pre toga 36? Institucija, nego sta!

avatar
Tuesday, 07.11.2017
21:24

u svim sportovima JSD Partizan je INSTITUCIJA i najtrofejnije sportsko drustvo na svetu ... lepo je biti navijac takve institucije i treba da se svi ponosimo time

avatar
TSM
Tuesday, 07.11.2017
20:37

Као што већ рекох, ми смо господа!

avatar
Toto Salvatore Riina
Tuesday, 07.11.2017
21:12

Zasto je gospoda dobila prosli put kaznu?

avatar
ddr16
Tuesday, 07.11.2017
22:52

svaka druga utakmica zatvoren stadion :)

avatar
Tuesday, 07.11.2017
19:48

E nek nam je rekao, navijaci su nam zlatni nema sta. Narocito oni profesionalni - sto se kaze, od struke, znaju sve a mnogo toga i primenjuju u praksi.