Nema potrebe da se krije, strašno je od koga ispadaju srpski klubovi u Evropi!

Autor: Darko Mitrović
petak 25.09.2020.
09:54
Izvor: Sportske.net

Ili možda precenjujemo kvalitet naših predstavnika...

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Tužno fudbalsko leto i početak jeseni za srpski klupski fudbal, a tek ostaje da vidimo šta će nam i reprezentacija prirediti početkom narednog meseca...

Pre kraja septembra, sva četiri srpska predstavnika su praktično eliminisana iz takmičenja u kojima su počeli svoj evropski put ovog leta, a samo zahvaljujući sistemu takmičenja u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Crvena zvezda je dobila još jednu šansu da se makar domogne grupne faze Lige Evrope, koja finansijski mnogo manje donosi od Lige šampiona.

Kad se osvrnemo unazad, od koga su to naši klubovi eliminisani?

Kola su krenula nizbrdo od utakmice na GSP stadionu u Nikoziji, gde je kiparska Omonija uspela nekako da ''umuva'' jedan gol Crvenoj zvezdi iz kornera i do kraja sačuva remi, a onda u produžecima zadala težak udarac srpskom šampionu. I finansijski, i rezultatski.

Zvezda je u tom meču pokazala da ima veći kvalitet od domaćina, stvarala je šanse, imala veliki broj šuteva na gol, ali šta to vredi kada je u plej-of otišla skromna ekipa Omonije, koja je tako obezbedila evropsku jesen, bez obzira na ishod dvomeča sa Olimpijakosom (prvi meč su Atinjani rešili u svoju korist sa 2:0).

Šampion Srbije sada ipak ima priliku da protiv još skromnijeg Ararata u Jermeniji dođe do grupne faze drugog po snazi evropskog takmičenja. Ako kojim slučajem u tome ne uspe, onda slobodno možemo reći da je ova sezona što se tiče srpskog klupskog fudbala, ravna katastrofi.

U kvalifikacijama za Ligu Evrope startovala su tri naša kluba - TSC, Partizan i Vojvodina i upravo tim redom, svi su već okončali svoja ovosezonska učešća u Evropi.

Za TSC se ipak može reći da su jedina svetla tačka od svega onoga što su pokazali naši predstavnici u Evropi. Njima je ovo bio debitantski nastup u Evropi, odmah posle debitantske sezone u Superligi. Prošli su bez problema prvo kolo protiv moldavskog Petrokuba (2:0), a onda su realno bili autsajderi u meču drugog kola protiv nekadašnje Steaue, danas FCSB-a iz Bukurešta. Međutim, Rumuni su pred ovaj meč imali veliki broj zaraženih igrača, jedva su skrpili tim za ovaj susret, pa je od uloge autsajdera TSC iznenada postao favorit. Ali, tu novu ulogu ipak nije uspeo da iznese do kraja i pored čak šest datih golova gostujućem timu. Isto toliko je TSC i primio, a onda u penal-seriji ispao od ekipe koja je u narednom kolu eliminisana od češkog Libereca (0:2 na svom terenu).

Nadali smo se da bi Partizan i Vojvodina mogli da poprave utisak, ali sinoć smo doživeli dvostruku eliminaciju od belgijskih predstavnika, pa su i jedni i drugi već spakovali kofere.

Partizan je nesumnjivo najviše razočarao od sva četiri naša predstavnika. Pogotovo ako imamo u vidu kako su crno-beli prošle sezone, sa minimalno izmenjenim timom igrali u Evropi i dokle su stigli... U prva dva kola Partizan se namučio protiv totalnih autsajdera, letonskog RFS-a i moldavskog Sfintula, dobio je ta dva meča minimalnim rezultatima, oba puta sa bele tačke, golovima Bibarsa Natha. Još je u Moldaviji morao da rešava stvar u produžecima...

Pravdali su se crno-beli da nije lako igrati protiv ''bunkera'', uveravali da će im biti lakše protiv belgijskog Šarlroa, da će imati više prostora za svoje napadačke akcije, ali uzalud. Pokazalo se da je bez Sejdube Sume ovaj tim Partizana bezopasan u napadu, Gvinejac je ulaskom u drugom poluvremenu uspeo da razmrda svoj tim, ali nije bilo ni znanja, ni energije za konačan preokret. Umesto toga, Partizan je u finišu produžetka doživeo bolan udarac iz ''slobodnjaka'' i sada je pred crno-belima nova teška odluka, šta činiti, kako preživeti sezonu bez očekivanih prihoda i kako se boriti za titulu, a prodavati najbolje igrače, što se čini kao neminovnost posle svega.

Što je najbolnije, Šarlroa je bez obzira na sjajan start u belgijskom šampionatu, u evropskim okvirima skromna ekipa, ekipa sa kojom bi Partizan iz prošle sezone mnogo lakše izašao na kraj.
-
baner

Na kraju, Vojvodina je izašla u Evropu posle tri godine pauze i - odmah je taj put i okončala. Doduše, Lalatovićev tim se dobro držao, dao je svoj maksimum, na želji, borvbenosti i energiji im se nema šta zameriti, ali opet i takvo njeno izdanje je bilo nedovoljno da se eliminiše još jedna prosečna evropska ekipa, koja će teško imati neke veće domete u nastavku takmičenja. Vojvodini ostaje nova borba za izlazak na evropsku scenu naredne godine, pa možda tada naprave i neki korak dalje.

Generalno, očekivali smo mnogo više, verovali da možemo da imamo i tri predstavnika u grupnim fazama evropskih takmičenja na jesen, a sada nam ostaje samo da se uzdamo da Zvezda koliko - toliko popravi ovu prilično sumornu sliku i iskoristi drugu šansu koja joj se ukazala.

O reprezentaciji nećemo ovog puta, ali start u Ligi nacija ne uliva nam poverenje da bi do Osla i baraža za plasman na EURO nešto bitnije moglo da se promeni. Hajde neka nas ''Orlovi'' razuvere, to bismo najviše voleli...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

15 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Dragan Petkovic_fb12
Saturday, 26.09.2020
18:25

Ovakve utakmice se igraju na pobedu, a ne na produžetke ili penale.
Partizan je celu utakmicu (ili minimalno 90%) trebao da igra kao u
periodu od početka drugog poluvremena pa do gola.
Po mojim pogledima na život, za Partizan trebaju da igraju fudbaleri
koji su pošteni navijači Partizana. Ove fudbalera treba odabrati iz Partizanove omladinske škole i sa prostora bivše zajedničke države.
Možda ne bi bilo očekivanih rezultata, ali ovi momci bi makar igrali
dušom i napadački - nema nikakvih rezultata od 2017. godine, a sa
ovim igračima, verovatno, neće biti nikakvih rezultata ni ubuduće.
Ne kupovati strance, niti fudbalere koji nisu pošteni navijači Partizana.
U Partizanu, od čistačica pa do raznih direktora i predsednika
Partizana, svi treba da budu pošteni navijači Partuzana.
Homologna priča važi i za reprezentaciju Srbije. Treba selektovati
igrače iz razno-raznih Srpskih liga. Momci bi verovatno igrali dušom.
Koliko ja vidim, većina aktuelnih reprezentativaca Srbije čuva noge,
obožava mamonske specijalitete, konkubine, hedonizam neslućenih
razmera...
Pošteni navijač Partizana i Srbije (ja na međunarodnom polju navijam
za sve Srpske klubove): Željko Žulović

avatar
Dragan Petkovic_fb12
Saturday, 26.09.2020
17:59

Ovakve utakmice se igraju na pobedu, a ne na produžetke ili penale.
Partizan je trebao celu utakmicu (ili 90% meča) da igra kao u peridu od početka drugog poluvremena pa do gola.
Po mojim pogledima na život, za Partizan trebaju da igraju fudbaleri
koji su pošteni navijači Partizana. Ove fudbalere treba odabrati iz Partizanovih mlađih kategorija i sa prostora bivše zajedničke države.
Možda ne bi bilo rezultata, ali bi makar igrali srcem i napadački.
Ne kupovati strane igrače, niti one koji nisu pošteni navijači Partizana.
Od čistačice pa do predsjednika Partizana svi treba da budu pošteni navijači Partizana.
Homologna priča i za reprezentaciju Srbije. Selektovati fudbalere iz
razno-raznih Srpskih liga. Momci bi igrali dušom, a ne kao aktuelne
"babe". Ove aktuelne "babe" interesuju: mamonski specijaliteti,
konkubine, hedonizam neslućenih razmera itd.
Pošteni navijač Partizana i Srbije: Željko Žulović

avatar
nenadnenad1234
Saturday, 26.09.2020
00:40

Partizan najvise razocarao?
Partizan je ispao od ekipe koja je prva u Belgijskoj ligi. Primera radi Belgijska liga je 8. u evropi, nasa liga je 19.

1.Najvise je razocarao TSC. Bilo kolko ljudi da se loze na 6:6 i dva gola sa dva igraca manje, cinjenica je da je TSC igrao sa trecim timom Steue.
Sa timom koga je korona osakatila, koji do dana odigravanje meca nije znao koji igraci imaju pravo da igraju, a kada se saznalo doslo se do saznanja da ta 14-rica nisu nikada trenirala zajedno, a kamoli igrala.
Tako da...

2.Posle TSC-a, najvise je razocarala Zvezda, jer prosto Belgijska liga je jaca od Kiparske, a drugo Sarloa je prva u Belgijskoj ligi, Standard drugi (ako se ne varam), a Omonia je treca u Kiparskoj, sa tim da postoji jedna ekipa sa utakmicom manje od Omonie i ako dobije taj mec Omonia pada na cetvrto mesto.

3.Tek onda na kraju slede Partizan i Vojvodina, jer i kladionice su rekle da su nasa dva tima autsajderi na tim mecevima, za razliku od TSC-a kod koga je kvota pala posle saznanja o koroni i Crvene Zvezde.

avatar
Man united
Friday, 25.09.2020
19:35

Воша је испала од много јачег противника. Мало је глупо њих сврставати у ову групу.

avatar
nenadnenad1234
Saturday, 26.09.2020
00:41

Tekst gubi smisao posle recenice da je TSC jedina svetla tacka u evropskim utakmica.

avatar
Vicariuosly
Friday, 25.09.2020
17:51

4-1 za Norvešku

avatar
Marko Kralj
Friday, 25.09.2020
12:58

Masakrirao nas ovaj sistem s jednom utakmicom.
Garantujem da bi prosla 3 kluba u play off da je bilo revansa.

avatar
svetski prvaci 1991
Friday, 25.09.2020
11:37

Razmisljajuci samo o Zvezdi, rekao bih da ima zaista bolji tim od rivala koji ih izbacio (Omonije). Siguran sam, ne govoreci o odbrani, sa dobrim centarforom i bez Stankovica koji je totalno neiskusan i nesnalazljiv u trenerskom poslu, Zvezda bi prosla u LS, a za dalje ne mogu da tvrdim

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Friday, 25.09.2020
11:27

Ljudi, brate, mi smo ocajni! Pio sam ''Medvedju krv'' nakon poraza od Azerbejdzana da bih ga sto pre zaboravio, a to je bilo pre 17 godina!!!
Ipak je 17, a ne 19.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Friday, 25.09.2020
11:26

Ljudi, brate, mi smo ocajni! Pio sam ''Medvedju krv'' nakon poraza od Azerbejdzana, a to je bilo pre 19 godina!

avatar
Popay
Friday, 25.09.2020
10:51

Napokon realan tekst...
negativan ali zapravo realan

“Nešto je trulo u državi Danskoj”..

Već sam najavio šta će se desiti u temi “ Kosan se pita zašto je Kanga došao u Zvezdu, i ne samo to!”...

Potop i Srbija i Hrvatska i Slovenija i Crna Gora ...

Sarajevo,Rijeka izuzetak bravo..

Kod nas obično kad ne ide onda su nam krive sudije.
Nešto treba menjati
Samo šta?
Odlučuju nijanse.

Možda Mentalitet,način razmišljanja?
I Vojvodina i Partizan odmah početak produžetaka pad koncentracije ili šta li pa po gol...
CZ ,nakon 60-70min stop,neigramo više,čuvamo se za penale..

Zašto trenirati i trčati više nego što je potrebno..
TSC je uopšteno ipak više Mađarski,pa se odmah razlikuje..

Nešto treba menjati

avatar
ddr16
Friday, 25.09.2020
10:47

ne znam zasto je tsc svetla tacka? ok,bilo je zanimljivo gledati utakmicu sa 12 golova,ali oni su ispali kod kuce od ekipe koja je dospa bez pola igraca,nisu imali stopera i branio im je neki klinac,a i kad su u punom sastavu nisu ne znam kakav bauk,eto odmah su kod kuce ispali od prosecnog libereca.
partizan je bio uzasan u prve dve utakmice ali je prolazio nekako,sinoc su isto ispali od prosecne ekipe.
zvezda prva dva kola nekako pregurala i onda ispala od omonije koja je slaba cak i za ligu evrope
mislim da je bilo revansa da bi i zvezda i partizan prosli dalje,ali to je sad vec upitno.
svakako bas losi rezultati,jedino zvezda ako dodje do le zbog ovakvog sistema kvalifikacija,plus sto je ararat u rangu javora.

avatar
Bojan Samardzic
Friday, 25.09.2020
10:35

Uzdanje u reprezentaciju da popravi utisak dovoljno pokazuje u kakvom nam je kanalu fudbal. :)

avatar
Nikola Ljubić
Friday, 25.09.2020
10:29

Tuga, cemer i jad... Ajmo redom...
Gledao sam mec TSC protiv rezervne ekipe Steaue i misljenja sam da je TSC morao bolje! Odlicna igra, ali 2 crvena kartona nisu smela da se dese (u prvom kolu isto crveni, ali bez posledice). Pored odlicne igre mislim da su igraci krivi za ispadanje.
Sto se Vojvodine tice tesko je reci da li je moglo bolje. Jednostavno nisu imali srece. Ima takvih dana, ali je protivnik odlican (trenutno drugi u belgijskoj ligi) i gostujuci teren... Mozda su mogli igrati bunker i nadati se kao Omonija protiv Zvezde da ce proci na penale. Ipak su odlucili da se bore i nisu se obrukali, ali su ispali i to je jedino sto se racuna. Igracima i treneru se nema sta zameriti. Smatram da je Lalat posle odlaska Miloja trenutno najbolji trener u nasoj ligi.
Partizan... tuga! Partizanovac sam, ali probacu da ostanem objektivan. I Savo i Stanoje su odlicni treneri, igraci su imenima kvalitetni, klinci medju najtalentovanijima u evropi, pa opet ne stima. Smatram da je problem mnogo dublji i da upravu i predsednika treba menjati. Vise su aktivni u medijima, ali Partizanu ne trebaju eksperti za prepucavanje, nego fudbalski strucnjaci. U poslednjim mecevima igraci neubedljivi na terenu, bez cvrstine i drskosti, apaticni... Tesko je recima opisati razocarenje zbog rezultata ove sezone.
I na kraju Zvezda... Sa ubedljivo najboljim igracima u ligi i najduzom (i najjacom) klupom, kao i sa najboljim finansijama mnogo se vise ocekivalo. Sve je to produkt odlicnog trenera Miloja, a ove sezone posle povratka Kataia i Kange, stekao se utisak da bi ih i amaterski trener mogao voditi. Stankovic svaka cast na fudbalskoj karijeri, ali protiv Omonije je on bio direktan krivac za postavku igre i ispadanje. Mozda los dan, ali jos on treba da "pece zanat" za ovakve utakmice. Ostaje nada da ce Zvezda preskociti poslednju prepreku i uci u Ligu Evrope. Nadam se da ce rasteretiti kadar prodajom "starijih" igraca, a da ce Gavric, Nikolic i Petrovic vise igrati. Jednostavo njima ce cena rasti i eventualnom prodajom sledece sezone (uz predpostavku da ce iz omladinaca bar 1-2 igraca iskociti kvalitetom) Zvezda ce imati sredstva za novu borbu za evropu, da bude konkurentna svima.
Na kraju reprezentacija... Dobra selekcija (po mom misljenju fali samo Zivkovic), ali bojim se da Tumba uprkos svom iskustvu nije taj kvalitet koji nama treba. Videlo se bar po poslednjim mecevima. A i izjava da nije strasno ako ne dobijemo Norvesku... Ja ne zelim da ovaj covek vise vodi reprezentaciju! Eto olaksah se malo ovde... :)

avatar
Dragan Nikolic
Friday, 25.09.2020
17:33

И ти навијач Партитана? Хаха