Neka nova "velika četvorka"!

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 05.09.2014.
18:02
Izvor: Sportske.net

Nova vremena donose i nove trendove, promene kada je sport u pitanju a oni stariji poklonici fudbala dobro se sećaju "velike četvorke" koja je gospodarila Jugoslavijom. Evo šta je danas ostalo od nje i kako su Zvezda i Hajduk ispali iz igre.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Raspadom SFRJ izgubljeno je mnogo toga čime smo se ponosili u Evropi i svetu a nema sumnje da je sport na ovim prostorima dobrano unazađen kada su "više sile" poželele da od jednog naprave šest.

Stariji ljubitelji fudbala imali su u vreme bivše Jugoslavije priliku da uživaju u Prvoj saveznoj ligi koja je tada spadala u red pet najkvalitetnijih u Evropi o čemu su govorili i uspesi naših klubova u evropskim klupskim takmičenjima.

Svima je dobro poznato da je Jugoslavijom do početka rata vladala "velika četvorka" koju su činili Crvena zvezda, Hajduk, Partizan i Dinamo. Ta četiri kluba bila su ponos Jugoslavije i njihovi najbolji predstavnici u Evropi ali je danas situacija znatno drugačija.

Od trenutka raspada SFRJ "velika četvorka" ostala je bez dva člana koji su tek sporadično postizali uspehe u domaćim i inostranim okvirima.

Pogađate, u pitanju su Hajduk iz Splita i Crvena zvezda, klubovi koji danas zauzimaju 141. i 198. mesto na zvaničnoj klupskoj rang listi UEFA.

Za četvrt veka, koliko je prošlo od raspada SFRJ i Prve savezne lige Hajduk i Zvezda postali su nemi posmatrači dešavanja u hrvatskom i srpskom fudbalskom šampionatu a primate su preuzeli Dinamo i Partizan.

Kako danas stoje stvari, "veliku četvorku" čime Dinamo, Partizan, Maribor i Rijeka, četiri kluba koja će u tekućoj sezoni igrati u evropskim takmičenjima.

Zajedno su ta četiri kluba od 1990. godine nakupila 26 nastupa u grupnim fazama Lige šampiona i Lige Evrope, a Dinamo je najuspešniji sa 11 učešća u grupnim fazama pomenutih takmičenja.

Partizan za sada održava, kakav-takav, korak za "Modrima" sa 8 učešća u grupnim fazama LŠ i LE, dok se Maribor i Rijeka zajedno mogu pohvaliti sa preostalih 7 učešća u tim takmičenjima.

Najbolje rangirani klub iz bivše SFRJ na UEFA rang listi je Dinamo, trenutno se nalazi na 78. poziciji. Maribor je 90. klub u Evropi, Partizan 114. a Rijeka 151.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke