Naša presuda - Baš teško, ali ne i nemoguće!

Autor: Vladimir Stojanović
petak 01.12.2017.
17:41
Izvor: Sportske.net

Samo neko sa staklenom kuglom može da pretpostavi da Brazil neće biti prvi u grupi. Švajcarska je na papiru jači tim od Srbije, a Kostarika taktički najjači tim Centralne Amerike.

Epa/Andrej Cukic
Epa/Andrej Cukic

Povezane vesti

Matematika je bila neumoljiva, Argentina ili Brazil suđeni, na kraju smo izveli verovatno jači tim od dva južnoamerička diva, ali svejedno, takve ekipe su favoriti grupe.

Sa Brazilcima ćemo igrati na kraju, ako naprave dve pobede u prvim mečevima, to je povoljna okolnost, mada ne mora ništa da znači, neće biti lako boriti se ni sa njihovim rezervama.

Jer, ovaj Brazil je moćan, davno nisu imali bolju ekipu, a od kada ih je preuzeo Tite, praktično su nedodirljivi. Zbog toga, svako ko veruje da Brazil neće biti lagano prvi u našoj grupi, baš ima dosta optimizma ili možda staklenu kuglu.

Igrače nije potrebno nabrajati, nije ni poenta ovog teksta, možda je bolje da gledamo ka direktnim rivalima za drugo mesto.

Jer, mnogi su se obradovali Švajcarkoj, i svakako je bolje da igramo sa njima, nego sa Hrvatima od evropskih timova iz drugog šešira, ali ovo je zaista dobar tim. Ne toliko zbog kvaliteta pojedinačnih igrača, već jer deluju kao veoma kompaktan tim pod Vladom Petkovićem, nekadašnjim prosečnim fudbalerom Sarajeva koji je postao odličan trener.

Švajcarska je profitirala od iseljeničke dece, poput Džake, Šaćirija, Behramija, Džemailija, pa i Rikarda Rodrigeza koji je delom Argentinac. Igrali su na tri poslednja Mundijala, dva puta prošli grupu, isto su učinili na EP u Francuskoj. Ono što se za njih može reći je kontinuitet, pre svega. Na prošlom  Mundijalu ih je eliminisala Argentina u 118. minutu osmine finala, na prošlom EP, ispali su na penale od Poljaka.

U Rusiju su otišli kao najbolji drugi, iza Portugala, dobili su devet mečeva za redom, a onda izgubili od Ronalda evropskog prvaka, pa su na kraju oba tima imala 27 bodova, u grupi su bili slabi timovi Mađarske, Farana, Letonije i Andore. Pošto su Portugalci imali bolju gol razliku bili su prvi, ali Švajcarcima nije smetalo, i kao drugi su se direktno plasirali.

Po nama, u odnosu na prikazano poslednjih godina, ali i u kvalifikacijama, bolji su tim od Srbije, mada to ne mora ništa da znači. Umeju da igraju tvrdo i upravo će se u direktnom duelu sa nama i Kostarikancima sve rešavati u odbrani.

Jer, Kostarika je četvrtfinalista prošlog šampionata, do toga su stigli nakon što su prošli grupu smrti sa Italijanima, Englezima i Urugvajem, sa svakim mogu da odigraju nerešeno, ako se dokopaju nokaut faze, ali onda na scenu stupa Kejlor Navas. Imaju Ruiza, Kempbela, Selsa Borhesa, radi se o kompaktnoj ekipi, taktički verovatno najjačem timu Centralne Amerike i ekipi koja je od početaka pod Borom Milutinovićem i senzacijom u Italiji 1990. prešla dug put.

Kostarikanci, baš kao i Švajcarska umeju da igraju na rezultat, u Konkakaf zoni bili su drugi iza Meksika, dali su 14 golova, primili 8, nisu menjali stil ni protiv slabijih timova, tukli su Amerikance u gostima, rasturili ih kod kuće, to je odlučilo.

Sa Meksikancima su posle poraza na strani remizirali kod kuće, bilo je primetno, da kada treba da se zatvore i igraju protiv jačih timova, tu taktika iz Brazila, sa Mundijala radi.

U svakom slučaju, i oni, kao i Švajcarska gaje nade za drugo mesto, neće nam biti lako, Srbija je takođe tim koji je pod Muslinom umeo u jednom delu kvalifikacija da igra tvrdo, u ovo grupi bi drugo mesto mogao da odluči bod ili gol.

Nije tačno da smo imali sreće, grupa je po nama teška, sa apsolutnim favoritom, moglo je i gore, ali potcenjivati Švajcarce i Kostarikance zaista govori o nerazumevanju snaga u današnjem fudbalu.

Ipak, ostaje da verujemo i igramo bez opterećenja, pa šta bude.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

34 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Nikolaus
Saturday, 02.12.2017
10:23

Veoma interesantna grupa. Bolje i ovako nego da smo dobili dva izrazita favorita i jednog levata. Sa Svajcarskom i Kostarikom moze da se igra. Cak mislim da i sa Brazilom moze da se igra. Nekako svi vec potpisuju prvo mesto Brazilu..ali nece ni njima biti lako. Sve tri ekipe su respektabilne i sigurno ce ici na bod protiv Brazila. Imamo svoje sanse svakako.

avatar
Manitu
Saturday, 02.12.2017
09:51

Nama bi bilo koja grupa bila teska.Verovatno bi nam i Panama bila ogroman problem.

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Saturday, 02.12.2017
14:10

Mislis zbog onog uhhh na pocetku? :-D

avatar
BenkovackiManitas31*
Saturday, 02.12.2017
07:54

Jeli neko primetio da u slucaju prolaza idemo na Nemce u 1/8? Grupa je teska ali po nasoj meri i imamo sanse da prodjemo. Ako i ne prodjemo sigurno ne trebamo biti razocarani kao recimo 2010. Zivog me je pojelo to SP

avatar
BokiRoki
Saturday, 02.12.2017
00:03

Vece svima , svidja mi se kako ovde komentari realno se prica, treba se nesto promenuti , mora se igrati svaka tekma maksimum kao protiv nemci 2010 , nemci koji ce verovatno da cekaju srbiju u osminu finale , mora ovi mladi jos da se ubace u tim ima ih jos kamara bas oni koji su tukli brazil . Mnogo kikseva vec mozda skoro 30 godina ne pamti se vise da je tim proso vise od dva kruga , treba se igrati ne samo dobro nego slozno

avatar
petarpan
Friday, 01.12.2017
22:22

Ja ne znam sta bi ljudi hteli... bili smo u 4 sesiru i dobili jednu od 3 najlakse grupe... ako su nama Kosta Rika i Svajcarska problem, bolje da nismo izbacili Irce, Vels i Austriju...

avatar
Che Wolfasin
Friday, 01.12.2017
21:52

Samo treba igrati bez straha i imamo sanse.

avatar
prike
Friday, 01.12.2017
20:31

Pobediti Kostariku i stvar je 90 posto resena. Mozemo da kalkulisemo protiv Svice i zapnemo ako treba protiv Karioka.

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Friday, 01.12.2017
21:12

Ma, kakva kalkulacija! Maksimalno u sve tri utakmice, ne samo u prvoj ili u prve dve!

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Friday, 01.12.2017
19:49

Ni na papiru nisu jaci od nas.

avatar
Jovan Petrovic_fb
Friday, 01.12.2017
19:42

Kvalitetniji smo od Svajcarske, oni imaju bolje rezultate iza sebe, takodje i od Kostarike, realno grupa je dobra, moglo je samo gore od ovoga. Bolje sa izrazitim favoritom, nego da igramo u grupi sa 3 veoma izjednacene ekipe.

avatar
Friday, 01.12.2017
22:26

Mozda samo po imenima smo kvalitetnoji, ali kao tim su bolji od nas, nemaju zvucna imena ali kao tim igraju odlicno, njih ne mozemo pobediti kao ni Brazil, jedino protiv Kostarike mozemo koji bod uzeti, ali realno ne prolazimo grupu

avatar
Crveno boja ljubavi
Friday, 01.12.2017
19:20

Naravno da smo imali srece! Kada je dosao red na zadnji sesir imali smo ovu grupu,Rusiju,Urugvaj i valjda Iran,gde bi nas Urugvaj lako dobio,mozda cak i lakse nego Brazil i Rusija kojq ce bar malo imati domacinsko sudjenje i onda grupa Poljska,Kolumbija inznm ni tu ko je bio,gde bi nas Kolumbija dobila kao i verovatno Poljska,ovde em imamo srecu sto igramo sa Brazilom zadnji,a Svajcarci odmah sa njima,em Kostarika moze imati ne znam ni ja kakvu taktiku,ali oni su po imenima dalekoooo iza nas i ne bih se slozio da Svajcarsi po imenima imaju bolju ekipu,imamo SMS,Matica,Tadica,Kolarova,Ljajica,Zivkovica,to uopste nisu neki levi igraci nego igraju u dobrim klubovima,sem Ljajic,napad nam je najveca boljka,jer napadaca nemamo,mislim Mitrovic ni pod razno ne sme biti prvi izbor jer covek ne igra 2 godine,Prijovic se fino pokazao,ali ni on ne igra u ni u nekoj formi ni u nekom klubu,ali ajde da se nadamo do leta da cemo imati bar ok napadaca koji redovno igra i da je u nekoj formi. Sto se odbrane tice,samim tim sto imamo Matica nam daje neku sigurnost,jer ce od potencijalnih 50 napada neke ekipe on prekinuti 20,ali odbrana definitivno mora od ovog momenta da se izabere i da se uigrava do maksimuma i tjt,pa sta nam bog da.

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Friday, 01.12.2017
19:47

Egipat, ne Iran.

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Friday, 01.12.2017
19:47

Senegal je bio iz treceg sa Poljskom i Kolumbijom.

avatar
Partizan/Lazio
Friday, 01.12.2017
19:09

Realno moramo biti zadovoljni zrebom, moglo je to mnogo teze. Ne treba ih potceniti, ali ovo su protivnici po meri i imamo dobre sanse za prolaz. Kostarikanci jesu takticki odlicni, ali je u Brazilu njima i klima isla na ruku,a sada nece biti tako. Svajcarci imaju imena i vise nego solidne rezultate, ali isto tako i uvek upadaju u slabije grupe( Ekvador, Honduras...Rumuni, Albanci) pa i sada u kv. su imali smesnu grupu (u rangu nase), a i u barazu su isli na S. Irsku i da ih sudija nije pogurao ko zna kako bi se to zavrsilo. Ne treba se zanositi i praviti euforiju, ali nema potrebe ni za dizanjem u nebesa rivala.

avatar
magister
Friday, 01.12.2017
19:08

Uhhhhh. Baš teška grupa. Nažalost smo izvukli protivnike koji nam najmanje odgovaraju. Odigrati U TRANSU protiv neinspirativnih, kao što su Švajcarci i Kostarika, način da odemo dalje. Protiv Brazila će se prirodno odigrati najbolje što se ume.

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Friday, 01.12.2017
19:48

Je l' ovo neka ironija koju ja ne razumem?

avatar
Manitu
Saturday, 02.12.2017
09:53

Nije ironija to je onomatopeja

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Saturday, 02.12.2017
00:13

Onda sam ipak razumeo komentar. Bice sve u redu, dovoljan je motiv i podstrek cinjenica da igramo na SP, jedino se mozda plasim da nece u glavi imati da ne mogu dalje od osmine finala...

avatar
magister
Friday, 01.12.2017
23:38

Nije ironija. Drago mi je što većina misli drugačije, što znači da ja verovatno grešim. Mi nismo kraljevi igre protiv tvrdih, grubih, kakva je Kostarika. Od Švajcaraca smo takođe verovatno bolji, ali su i oni ekipa koja mnogo trči, i igra dosta na snagu... Naravno da možemo da prođemo i da se nadam, ali bih ja zaista podigao atmosferu do fanatizma, a onda bih bio siguran u prolaz.

avatar
Cveks2731
Friday, 01.12.2017
18:54

Znaci bilo koja druga grupa bi bila nemoguca za prolaz? Imamo i vise nego dobru reprezentaciju, i sa takvim ocekivanjima treba da odemo tamo

avatar
Ma beži bre tamo
Friday, 01.12.2017
18:49

Ako su se Švajcarci direktno plasirali kao drugi, ko je onda izbacio Sjevernu Irsku u baražu, možda je ona sama sebe izbacila??? o.O

avatar
Petar Gazivoda
Friday, 01.12.2017
18:48

Ako ne mozemo da pobedimo Svajcarsku i Kostariku sto idemo onda na SP ? Grupa je vise nego korektna ali sve zavisi od toga koga ce ovi nasi gurati . Rukavina ce sigurno staviti Nejmara u dzep ... :D

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Friday, 01.12.2017
19:48

Nejmar ce preci na desnu stranu zbog Rukavine neprelaznog:-D

avatar
Lazo Medvedji
Friday, 01.12.2017
21:45

Ne znam za dzep, al ga mozda stavi u rukav...

avatar
nenadnenad1234
Friday, 01.12.2017
18:47

Grupa je super, raspored jos bolji, moramo uci u 1/8 kako znamo i umemo.

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Friday, 01.12.2017
18:46

Uuu, Centralne Amerike:-D Brazil je 2006. godine imalo znatno bolju ekipu, mozda cak i 2010. Drugi šešir: Španija, Peru, Švajcarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, hrvatska- Spanija, Engleska, Kolumbija, Urugvaj i stipani pa i Meksiko su bolji od Svajcarske, ODLICAN ZREB! nnTreći šešir: Danska, Island, Kostarika, Švedska, Tunis, Egipat, Senegal, Iran- Danska, Island, Svedska, Egipat, mozda cak i Senegal i Iran (ovo nabrajanje ne moram ni da objasnjavam), dakle?

avatar
Marcos Alonso
Friday, 01.12.2017
18:46

Vels i Irska su se skroz dobro pokazali na EP pa smo ih prosli kao i Austrija u tim kvalifikacijama pred EP (Na EP su bili tanki)... Imamo lijepe sanse protiv Svajcarske i Kosta Rike i uz to jos protiv Brazila je poslednji mec sto realno mnogo znaci, ako budemo imali 4 boda Brazil 6 tu po bod igra i jednima i drugima taman da se ne umaraju a da prodju kako ko i treba :D