Najteže je kad se mora protiv Nemaca, ali Zvezdo, evo ti ohrabrenja!

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 24.11.2017.
20:38
Izvor: Sportske.net

Jasno je od ranije, "ima neka tajna veza" između nemačkih klubova i Crvene zvezde. Čeka nas nova epizoda, a evo šta kažu fudbalski almanasi.

Epa/Nebojša Paraušić
Epa/Nebojša Paraušić

Povezane vesti

Vicešampiona Srbije i aktuelnog lidera domaćeg prvenstva za dve nedelje očekuje najvažnija utakmica jesenjeg dela sezone kojom će ujedno biti ispisana nova stranica u istorijatu okršaja koje je Crvena zvezda imala sa nemačkim klubovima.

Situacija je ovoga puta više nego jasna. Pobeda nad Kelnom vodi Zvezdu u eliminacionu fazu Lige Evrope, a remi će imati identičan značaj pod uslovom da BATE ne savlada Arsenal u Londonu.

Predstojeća utakmica sa Kelnom biće tek jedna u nizu onih koje je Zvezda u svojoj bogatoj istoriji igrala protiv nemačkih klubova.

Kada se pažljivo pogleda Zvezdina istorija, tu mislimo na onaj deo vezan za učinak u Evropi, dolazi se do zaključka da su upravo utakmice sa nemačkim klubovima imale najveći značaj i da se posle tih duela naveliko slavilo ili tugovalo.

Statistika kaže da su crveno-beli sa Nemcima ukrštali koplja tačno 30 puta. Radi se o takmičarskim utakmicama u okviru evropskih kupova. Pobedom nad Kelnom u okviru 2. kola Lige Evrope Zvezda je se izjednačila sa nemačkim ekipama po broju pobeda i poraza (13-13).

Svesni su toga i izabranici Vladana Milojevića, najteže je kada se mora protiv Nemaca, ali nije ni "Švaba" nepobediv i nedodirljiv iako je u prošlosti umeo da ostavi "Delije" u suzama.

Najbolniji od svih poraza koje je Zvezda doživela od nemačkih klubova bili su oni iz sezone 1978/79 i 1989/90. Prvonavedena sezona pamti se po finalu Kupa UEFA koje je Borusija Menhengladbah dobila ukupnim rezultatom 2:1.



U sezoni 1989/90 Zvezda je bila na korak od plasmana u četvrtfinale Kupa UEFA ali je posle beogradskih 2:0 sa Kelnom, na slavnom "Mungerdorferu" poražena sa 3:0 i tako eliminisana iz daljeg toka takmičenja. Ma koliko bio bolan, taj poraz se pokazao kao vrlo bitan na Zvezdinom putu ka tituli prvaka Evrope.

Pređimo na one svetlije trenutke iz okršaja sa Nemcima koji nam kazuju da se protiv "Švabe" može i kad je najteže.

Jedno od najslavnijih mesta u Zvezdinoj istoriji zauzima dvomeč sa minhenskim Bajernom u polufinalu Kupa evropskih šampiona 1991. godine. Noć kada se nad Beogradom "otvorilo nebo" ima jednaku težinu kao i ona iz Barija. Pobeda na "Olimpijskom stadionu" u Minhenu, pa remi uz šokantnu završnicu i danas se slave na "Marakani" kao i titula evropskog prvaka iz 1991. godine.



Pet godina kasnije odigran je još jedan evropski dvomeč koji je krupnim slovima upisan u Zvezdinu istoriju. Reč je o utakmicama 1. kola Kupa pobednika kupova sa Kajzerslauternom koje je obeležio Dejan Stanković. Beogradskih 4:0 bilo je dovoljno da se izbori plasman u osminu finala tako da minimalni poraz u revanšu niko ne pamti.

Osim pomenutih duela sa Bajernom i Kajzerslauternom pamte se još okršaji sa berlinskog Hertom u polufinalu Kupa UEFA 1979. godine. Zvezda je zbog gola u gostima tada prošla u finale. Tu su i "šestice" u dvomečima sa Kar Cajs Jenom (1980. godine) i Dinamom iz Drezdena (1991. godine).

Nakon pomenutog dvomeča sa Kajzerslauternom Zvezda je još dva puta ukrštala koplja sa Nemcima (ne računamo duel sa Kelnom ove jeseni), a oba puta se završilo loše po crveno-bele. Bajer Leverkuzen je u sezoni 2001/02 eliminisao Zvezdu ukupnim rezultatom 3:0 u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, dok je šest godina kasnije Bajern slavio na "Marakani" u grupnoj fazi Lige UEFA.

Za dve nedelje na stadionu "Rajko Mitić" biće ispisana još jedna stranica istorijata Zvezdinih vojevanja sa Nemcima, a svi se nadamo da će se okršaj sa Kelnom pamtiti po lepom i da će ga buduće generacije "Delija" pamtiti kao one sa Bajernom, Kajzerslauternom, Dinamom iz Drezdena, Karl Cajs Jenom...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
36 Dado
Saturday, 25.11.2017
14:42

Jedini klubčić u evropi ste vi koji samo spominje sta je bilo pre 30 godina😂😂😂al vas nema vise nigde.....probudite se 2018 je pred vratima...vas nema nigde na mapi evropskog svetskog fudbala...to sto ste jednom u 10 gosina zalutali u evropu to je sad i ooet cete 10 godina postiti

avatar
mrgud1_dq
Saturday, 25.11.2017
12:04

Nadam se da će Zvezda u tu utakmicu ući vrela srca i hladne glave jer i bod je vodi dalje.Pa BATE ne bi pobedio ni Voždovac u BG ako bi ovi igrali ozbiljno...a mislim da je Arsenal ozbiljna ekipa i...klasa za BATE.Dakle,Zvezdo:hladne glave,hrabro i do poslednjeg atoma i...to je to.Srećno,od Grobara!

avatar
pjer
Saturday, 25.11.2017
11:32

zaboravili ste statistiku velikog Joje

avatar
Korner-Pixi-G000000L
Friday, 24.11.2017
22:20

Neka ovaj put bude 14:13 u nasu korist. Napred Zvezdo, napred Institucijo, napred ponosu Srbije i srpske dijaspore.

avatar
Friday, 24.11.2017
22:06

Па да је и Келн изгубио синоћ. Звзеди би опет требао бод да би прошла даље (наравно, у оба случаја да Бате не победи у Лондону). Не знам шта је Звезда изгубила или Келн добио тиме што је побеђен Асрсенал?

avatar
Friday, 24.11.2017
22:11
avatar
Nemanja Vidiiic No1
Sunday, 26.11.2017
17:03

dao vam je boaci gol,i ne ide mu nikakvih 50% i nista mu se ne duguju,laz laz ali samo to i znas