Na ''Marakani'' se pohvalili: ''Penali – Zvezdina specijalnost!''

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 15.08.2019.
18:47
Izvor: Sportske.net, crvenazvezdafk.com

I ne samo sada, nego kroz istoriju...

EPA-EFE/Anders Kjaerbye
EPA-EFE/Anders Kjaerbye

Povezane vesti

Navijači Crvene zvezde još uvek sabiraju utiske posle neverovatne penel-serije u Kopenhagenu, iz koje je šampion Srbije izašao kao pobednik.

Ukupno 22 izvedenih penala, po 11 na obe strane, a posle svega na semaforu je stajalo 7:6 u korist Crvene zvezde.

Ali, danas su se na zvaničnom klupskom sajtu srpskog šampiona pohvaili da je Zvezda već dugo pravi specijalista za izvođenje jedanaesteraca.

Crveno-beli podsećaju da je tokom klupske istorije Zvezda u evropskim takmičenjima šest puta imala iskustva u penal-serijama, da je pet puta izašla kao pobednik, a samo jednom izgubila.

Među tim pobedama na penale, jste i ona iz 1975. godine protiv Real Madrida, kada je na golu crveno-belih bio fenomenalni Ognjen ''Olja'' Petrović.

Njegovom odbranom, a posle gola Jankovića, Crvena zvezda je slavila sa konačnih 6:5.

''Usledila je antologijska utakmica praćena gustom maglom koju Beograd ne pamti. Devetog novembra 1988. godine italijanski Milan je došao na Marakanu i pri rezultatu 1:0 za Zvezdu utakmica je bila prekinuta. Sutradan se utakmica nastavila i završila nerešenim ishodom (1:1), a kroz penale Milan je stigao do pobede (4:2) i tako naneo prvi, ali i jedini, poraz Crvene zvezde kroz izvođenje jedanaesteraca u evropskim nadmetanjima.

Utakmica u Bariju na stadionu 'Sveti Nikola' protiv Olimpika iz Marseja i pobeda u finalu Kupa evropskih šampiona ušla je u istoriju srpskog klupskog fudbala. Izabranici Ljupka Petrovića osvojili su najprestižnije fudbalsko takmičenje i podigli popularni 'ušati' pehar 29. maja 1991. godine kao jedini srpski klub kojem je to pošlo za rukom.

Utakmica se u regularnom delu i produžecima završila rezultatom 0:0 te su usledili jedanaesterci. Naš golman Stevan Stojanović odbranio je prvi penal Amorosu i doveo Zvezdu u prednost, dok su za naš tim sigurni bili svi izvođači počev od Roberta Prosinečkog, preko Binića, Belodedića, Mihajlovića, da bi Darko Pančev pogodio gol iz poslednjeg penala i na kolena bacio golmana Olmetu za pobedu (5:3).

Naredni duel rešen kroz penale je utakmica protiv francuske ekipe Meca u prvom kolu Kupa UEFA 1998. godine. Mečevi u Beogradu i Mecu završeni su istim rezultatom (2:1), a u penal seriji naš tim je slavio rezultatom 4:3 golom Gorana Bunjevčevića u petoj seriji.

Dugo se čekalo da narednu evropsku utakmicu odlučuju jedanaesterci. Dvomeč sa Omonijom u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope okončan je ukupnim rezultatom 0:0, da bi u penalima crveno-beli slavili 6:5 i to zahvaljujući odbrani Bobana Bajkovića u sedmoj seriji.

Sigurni smo da će naš tim nastaviti da pruža sjajne partije u Evropi, a ako posle 120 minuta dođe do jedanaesteraca nema sumnje da će crveno-beli opet biti na visini zadatka'',
poručuju iz Crvene zvezde.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Pixi GOOL iz kornera
Thursday, 15.08.2019
22:45

To moze da kazu Borjan i igraci iz odbranbene linije jer svi su bili efikasni, a od srednjeg reda i napada samo je Mirko Ivanic dao gol sa penala.

avatar
trifun
Saturday, 17.08.2019
09:19

Kopenhagen tužio Zvezdu UEFI I traži nadoknadu za izgubljenu loptu posle Jevtovićevog šuta sa penala.I Miloje odmah reagovao,skinuo Jevtovića sa spiska igrača za plej of protiv Jang Bojsa.Supermen još razmišlja dal da tuži Jevtovića za pretrpljeni
šok koji mu je priredio poslavši loptu na Mesec.

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Saturday, 17.08.2019
20:58

Navijaci Kopenhagena traze loptu, a navijaci bivseg Zvezdinog rivala troluju na vestima o Zvezdi.

avatar
REVØLT
Thursday, 15.08.2019
19:19

MILAN je najbolji:-D Secam se toga protiv Meca, bio je samo ton bez slike tokom izvodjenja penala, a za njih je tada igrao jestrovic...

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Thursday, 15.08.2019
18:56

Pa kako i ne bi bili kad ih svako kolo u ligi izvode...ponekad cak i vise od jednog po mecu

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Thursday, 15.08.2019
22:47

Tako je Borjan, Zander, Gobeljic, Pankov, Degenek i Ivanic stalno sutiraju penale u Suoper Ligi. Ono kad samo trolujes na vestima o Zvezdi.