Na desetine povređenih i privedenih - I, hoće li neko da odgovara?

  • Autor: Beta

  • 25. april 2015.

  • 23:13

  • Izvor: Beta

  • facebook
  • twitter
  • email

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je epilog današnjeg divljanja huligana na stadionu ''Rajko Mitić''. Pitanje je, međutim, šta posle? Hoće li, konačno, neko pokušati da reši ovaj problem?

Na desetine povređenih i privedenih - I, hoće li neko da odgovara?
Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DR
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je da je tokom današnjeg 148. "večitog" derbija izmedju Crvene zvezde i Partizana lakše povređeno 35 njenih pripadnika i da je privela 41 osobu.

"Zbog nesportskog i huliganskog ponašanja lakše je povređeno 35 pripadnika MUP. Policija je efikasno i profesionalno reagovala i sprečila da sukob, koji je grupa navijača izazvala na stadionu na samom početku utakmice, dovede do otkazivanja utakmice i mogućih većih posledica", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Utakmica je počela sa skoro 45 minuta zakašnjenja zbog nereda navijača na stadionu "Rajko Mitić". Prvo su se sukobili navijači Zvezde i Partizana na istočnoj tribini, gađali su stolicama i bakljama. Žandarmerija je zatim ušla na tribinu i razdvojila ih, a nakon toga navijači Zvezde sukobili su sa žandarmima i gađali ih bakljama i stolicama.

Kako se navodi, pre, za vreme i posle utakmice u policijske prostorije policija je dovela 41 osobu, protiv 10 biće podnete krivične prijave, dok će protiv 13 osoba biti podnete prekršajne prijave.

U saopštenju se dodaje da je pronađena veća količina pirotehničkih sredstava na južnoj tribini stadiona, a po završetku utakmice i kod još pet osoba na severnoj tribini.

"Pre utakmice, pripadnici Ministarstva vratili su jedan kombi iz Zrenjanina koji je bio natovaren kamenjem i ciglom", piše u saopštenju i najoštrije se osudjuje ponašanje navijača.

Takođe i Nezavisni sindikat policije (NSP) osudio je "divljanje huligana" na utakmici i naveo da je "samo pukom srećom nije bilo ljudskih žrtava''.

"Samo pukom srećom i pravovremenom reakcijom angažovanih pripadnika MUP-a, tokom današnjih nereda u Beogradu, nije bilo ljudskih žrtava. Poražavajuća je činjenica da se danas, osam godina kasnije, ponovila gotovo identična scena onoj kada je navijač Uroš Mišić bakljom zapalio pripadnika Žandarmerije. I danas, naš kolega je zadobio opekotine po licu, dok je drugi kolega zadobio dva uboda nožem u ruku", navodi se u saopštenju.

NSP je naveo da su policajci bili angažovani na poslovima održavanja javnog reda i mira i da nije postojao nijedan razlog da ih huligani napadnu, kao i da će pripadnici policije i žandarmerije i dalje "časno obavljati svoj posao kako bi gradjani i imovina bili zaštićeni od huligana".

"Međutim, postavlja se pitanje da li iz dosadašnjeg iskustva ništa nismo naučili ali i da li neko zaista treba da izgubi život da bi se izgrednicima ozbiljno stalo na put?", rekao je predsedavajući predsedništva NSP Velimir Lukić.

"Sve nadležne institucije, a pre svih sudove i tužilaštva, pozivamo da adekvatnim kaznama pošalju poruku huliganima da nemaju podršku države", dodao je Lukić.

  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari