Na današnji dan - ''Grobari'', da li vam je ovo najdraža pobeda nad Zvezdom?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 06.04.2020.
14:03
Izvor: Sportske.net

Odgovor na ovo pitanje mogu da daju oni nešto stariji navijači Partizana, s obzirom da je od te utakmice prošlo sada već više od četvrt veka!

Beta/BranislavBožić/Ev
Beta/BranislavBožić/Ev

Povezane vesti

Jedno od najupečatljivijih obeležja Partizanove dominacije na domaćoj sceni devedesetih godina prošlog veka, svakako je i revanš utakmica polufinala Kupa Jugoslavije 1994. godine, protiv ''večitog rivala'', Crvene zvezde.

Beogradski crveno-beli, predvođeni iskusnim stručnjakom i danas veoma popularnim trenerskim ''Bardom'' Milanom Živadinovićem, dobili su prvu utakmicu na Marakani rezultatom 1-0, a jedini gol u tom susretu postigao je Goran Vasilijević u 45. minutu meča.

Revanš je odigran na današnji dan u Humskoj, a Partizan ga je, posle mnogo uzbuđenja, dobio u samom finišu, rezultatom 3-1 i izborio plasman u finale Kupa.

Zvezdina prednost iz prvog meča anulirana je u 36. minutu revanša, kada je Savo Milošević, posle odličnog centaršuta Branka Brnovića sa desne strane, bio viši u skoku od Miodraga ''Grofa'' Božovića, i udarcem glavom savladao Simeunovića - 1:0.

Ali, crno-beli nikako nisu uspevali da dođu do drugog gola, kojim bi eventualno ''slomili'' rivala. Pomenuti rezultat je dugo ostao na snazi, činilo se da odluka o finalisti neće pasti u regularnih 90 minuta, a onda - šok za navijače Partizana!

Igrao se 76. minut, akcija Crvene zvezde kroz sredinu, a jedan duel na ulasku u kazneni prostor crno-belih sudija Čokanica je okarakterisao kao prekršaj za najstrožu kaznu. Usledili su burni protesti fudbalera Partizana, ali crno-belima to ništa nije vredelo, pošto je Ilija Ivić bio precizan sa bele tačke, za izjednačenje na 1-1!

Tek nešto više od deset minuta nade je ostalo igračima Partizana da postignu čak dva gola, i to bez isključenog Zorana Mirkovića, ali oni su u tome na kraju uspeli!

Trener Ljubiša Tumbaković je sve karte bacio na napad, napadač Dejan Čurović je zamenio defanzivca Miroslava Čermelja, a slavlje ''Grobara'' najavio je Savo Milošević u 85. minutu. Ovoga puta, crno-beli su iznudili jedanaesterac, ali ni Miloševićev gol sa bele tačke nije bio dovoljan Partizanu za plasman u finale.

Zvezda je u međuvremenu ostala bez isključenog Anta Drobnjaka, u poslednjim minutima meča, napadi Partizana nisu prestajali, pritisak pred Zvezdinim golom je postajao sve jači, a neočekivani junak ove uzbudljive utakmice postao je defanzivac Petar Vasiljević, koji je u 90. minutu primio loptu na nekih 25 metara od gola Simeunovića, iskosa sa leve strane, ''raspalio'' je po njoj svom snagom i ona je završila u donjem levom uglu Zvezdinog gola - 3:1, Partizan se plasirao u finale Kupa!

''I danas se naježim kad se setim te utakmice. To mi je svakako najbitniji gol u karijeri, posebno zbog činjenice da smo pobedili i prošli dalje.

Bila je to jako čudna utakmica, kao da se radilo o nekom dobro režiranom filmu. U pojedinim trenucima bila je bukvalno na ivici prekida'', prisetio se Vasiljević ovog nezaboravnog derbija pre par godina u jednom intervjuu ''Novostima''.

Te sezone, crno-beli su osvojili duplu krunu, a kad je Kup u pitanju, u finalu su deklasirali suborički Spartak (3-2 i 6-1).

Partizan: Pandurović, Mirković, Gudelj, Nađ (Tešović), Čermelj (Čurović), Vasiljević, Ćirić, Ćurčić, Bjeković, Brnović, Milošević. Trener: Ljubiša Tumbaković.

Crvena zvezda: Simeunović, Bandović, Stefanović, Vasilijević, Radmanović, Božović, Adžić, Stanković, Drobnjak, Petković, Ivić. Trener: Milan Živadinović
.
-

Ne propustite

Komentari

17 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Monday, 06.04.2020
15:03

I u Kupu je bilo drazih pobeda, veoma su mi drage tri pobede na zvezdinom stadionu, od toga dve u finalu, a draga mi je i ona iz '17.

avatar
Dragoljub Nikolic_fb
Monday, 06.04.2020
14:58

Bese sa Autokomande Vasiljević????

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Saturday, 06.04.2019
13:07

Ja sve u zivotu mogu da razumem, ali kad neko odgovara sam sebi na nalog koji mu je ugasen pre dve godine to stvarno ne mogu da razumem.

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Saturday, 06.04.2019
12:26

To mogu da vide samo na history chanelu.

avatar
ПОРОДИЧНА ТРАДИЦИЈА
Thursday, 06.04.2017
10:15

:-D Iako mislim da je i nama posle bilo kompenzovano, ovo je jos jedan primer smejurije od penala za zvezdu. Niko se ne (ili ne zeli da se) seca ruke Panceva u finalu '92, ove utakmice, utakmice u Kupu u oktobru te godine (mozda i najgora kradja od svih) onog sramotnog polufinala '04, prve utakmice polufinala u Kupu 2012-te, ali zato SVI oni redom drve o Milijasu i golu koji mu nije priznat iako smo i mi bili osteceni za prvi gol zvezde. A to su samo utakmice u Kupu!

avatar
KING OF JUNGLE♦⭐♦⭐♦⭐
Saturday, 06.04.2019
11:37

Penal za zvezdu je start Partizanovog igrača na loptu, penal za Partizan start zvezdinog levom nogom na levu nogu Partizanovog igrača.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Saturday, 06.04.2019
22:21

Meni 7:1, 6:0 i 5:0. Odgovaram ti na ova dva komentara jer je ovo bio moj nalog pre dve godine, stipe je u pravu barem za taj deo Hahaha

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Saturday, 06.04.2019
22:15

Taj rad, isto kao i u Italiji samo sto je PARTIZAN MILAN, a cz juventus.

avatar
Shampi po manjini!
Wednesday, 06.04.2016
14:43

trcao sam kuci po opstoj kisi da stignem posle skole da gledam ovaj mec. sigurno jedan od najdrazih a gol vasiljevica je bio vrh! oba penala su smesna bila!

avatar
BlueBoy84
Wednesday, 06.04.2016
13:24

Kakav se samo tada fudbal igrao u Jugoslaviji , a sad? Zalosno ali na prostorima bivse Yuge nema ni priblizno ovakvog fudbala.

avatar
Totalno Iskren
Wednesday, 06.04.2016
13:13

Ma neznam koja mi je draza toliko smo ih puta pobedili da je tesko izabrat.

avatar
El Diablo
Wednesday, 06.04.2016
12:45

Meni je najdraza pobeda nad Zvezdom u visini od 6:1.

avatar
Сотир Ђубре V.1.0
Wednesday, 06.04.2016
14:17

Када би је се само још и сећао, била би ти још дража! (Уколико имаш 70 година, извињавам се!)

avatar
Radovan Filipovic
Wednesday, 06.04.2016
14:32

Koje se ni ne sećaš, verovatno, jer nisi bio rođen :D