Možemo li sa Hrvatima u grupu?

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 10.11.2017.
11:14
Izvor: Sportske.net

Finiš kvalifikacija za Mundijal u Rusiji daće nam odgovor na to pitanje, a evo kako bi situacija mogla da se razvije i u kom slučaju "Orlovi" i "Vatreni" imaju šanse da "ukrste" u grupnoj fazi turnira.

Epa/Koča Sulejmanović
Epa/Koča Sulejmanović

Povezane vesti

Posle mnogo godina ljubitelji fudbala u Srbiji spokojno čekaju žreb za veliko međunarodno takmičenje pošto je naš nacionalni tim izborio direktan plasman na planetarnu smotru u Rusiji.

Nakon završetka evropskog i interkontinentalnog baraža, te afričkog dela kvalifikacija za Mundijal saznaćemo kako izgleda kompletan spisak učesnika Svetskog prvenstva koje je na programu sledeće godine od 14. juna do 15. jula.

Najvažniji događaj pre samog Svetskog prvenstva svakako će biti žreb za sastav grupa koji je zakazan za 1. decembar i koji će biti održan u "Kremlju".

Šeširi još uvek nisu dobili konačan izgled ali je posao priveden kraju i mnogo toga je već poznato, pa tako i status našeg nacionalnog tima koji će biti u trećem ili četvrtom šeširu.

Još jednom valja napomenuti da je FIFA lani promenila pravilnik i da se šeširi formiraju na osnovu plasmana reprezentacija na oktobarskoj FIFA rang listi.

Tako je Srbija trenutno najbolje rangirana od svih reprezentacija u četvrotom šeširu i postoje šanse da do kraja kvalifikacija bude "pogurana" u treći šešir.

Hrvatska je, na primer, projektovana u trećem šeširu ali i ona može u drugi ukoliko ispadnu Peru, Švajcarska ili Italija, ali to nije previše izvesno ako se ima u vidu da "Azuri" igraju protiv Švedske, Peru protiv Novog Zelanda, a Švajcarska je već stvorila prednost u duelu sa Severnom Irskom.

Dakle, kakve su šanse da se Srbija i Hrvatska nađu u istoj grupi na Svetskom prvenstvu u Rusiji?

Možemo reći da su preduslovi za tako nešto gotovo potpuno ispunjeni jer je malo verovatno da će obe reprezentacije žreb dočekati u trećem šeširu. Realnije je da "Vatreni" ostanu u trećem, kao i da Srbija ostane u četvrtom šeširu što otvara mogućnost da dve reprezentacija budu i istoj grupi na planetarnoj smotri.

Važno je naglasiti da će se od stranih pravila FIFA, barem kada je žreb u pitanju i ovoga puta poštovati ograničenje vezano za broj evropskih reprezentacija u jednoj grupi. To znači da neće biti moguće da se u istoj grupi nađe više od dve evropske reprezentacije.

Šta bi se dogodilo ukoliko bi Hrvatska i Srbija zaista završile u istoj grupi kao predstavnici trećeg i četvrtog šešira?

Pa to bi sasvim sigurno značilo da bismo komšije i mi za rivale imali neevropsku selekciju iz prvog šešira što će reći Brazil ili Argentinu! Drugi šešir još uvek nije poprimio konačan oblik ali bi iz njega mogla da dođe samo selekcija Meksika, pod uslovom da Hrvati ne "uskoče" u drugi šešir, jer bi u tom slučaju poslednjeg člana grupe dobili iz trećeg šešira a tu su u igri selekcije iz Afrike i Azije.

Sačekajmo prvo da vidimo ko će sve overiti plasman na Mundijal i kako će izgledati šeširi, a onda ćemo potanko pričati o tome ko su nam sve mogući rivali u Rusiji.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

14 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Friday, 10.11.2017
18:06

Svejedno necemo proci grupu koga god da dobijemo, shvatite to.

avatar
prike
Friday, 10.11.2017
16:03

Apolo Krid vs Roki Balboa.

avatar
theDarkKnightRises
Friday, 10.11.2017
13:16

Dajte Hrvate da se igramo!!!

avatar
NikkiCFC
Friday, 10.11.2017
13:05

Mozemo li u grupu sa Panamom? Ne razumem ovo isticanje hrvata, kako se oni razlikuju od bilo koga drugog.

avatar
DR DRE
Friday, 10.11.2017
15:22

Mozemo ako Juzna Afrika dva puta dobije Senegal i Burkina Faso pobedi:-D

avatar
Amar Zornic
Friday, 10.11.2017
12:23

ili fino sacekamo 20 dana kad cemo i zvanicno dobiti grupe :D

avatar
DR DRE
Friday, 10.11.2017
12:23

I ako Senegal izgubi oba meca od Juzne Afrike, a Burkina Faso pobedi Zelenortska ostrva, eto nas u trecem sesiru:-D

avatar
Ton4i
Friday, 10.11.2017
14:52

Sa jedne strane shvatam sve ove pozitivne kalkulacije za nas,ali sa druge strane uvek je dobro imati bar malu dozu realnosti,Senegal ne moze dvaput izgubiti od J.Afrike,oni su po meni sigurni na SP,vidi im samo ekipu,povreda Sadija Manea nije preveliki hendikep,samo nek dobijemo Tunis iz treceg sesira i izbegnemo Meksiko u drugom,i imacemo mozda i solidne sanse za nokaut-fazu.

avatar
DR DRE
Friday, 10.11.2017
15:20

Svim srcem uz Juznu Afriku danas od 18h:-D

avatar
DR DRE
Friday, 10.11.2017
12:18

Nemojte da gubite nadu, jos uvek mozemo u treci sesir. I jedni i drugi navijamo za Novi Zeland.

avatar
Amar Zornic
Saturday, 11.11.2017
01:28

Wood , novozelandski Messi i Cr7 a ja bih dodao i Pele ce da reseta Peruance :))

avatar
Amar Zornic
Monday, 13.11.2017
13:09

Imaju super rezultat , bilo koji nereseni ili pobeda ih vode dalje , nije Peru nista specijalno

avatar
DR DRE
Monday, 13.11.2017
09:11

Sreda je dan odluke, (ne)moguca misija...