Moramo da naučimo da pobeđujemo da bismo igrali na velikim takmičenjima

 • Autor: Boban Filipović

 • 07. jun 2014.

 • 13:25

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Posle sinoćne preijateljske utakmice i sasvim solidne partije 'Orlova' protiv Brazila u Sao Paulu još više se produbila teskoba što nećemo igrati na Mondijalu, ali samo ako uzmemo u obzir kako se stiže na smotru najboljih ostaje nam da se upitamo da li smo to zaslužili.

Pošto se Srbija geografski nalazi u Evropi, a FIFA ima takav pravilnik da se po 'regionalnim' aršinima ostvaruje plasman na Svetsko prvenstvo, nije zgoreg "baciti pogled" na skor naše reprezentacije sa rivalima sa 'Starog kontinenta' u poslednje vreme nakon čega bi trealo da bude jasnije zbog čega nas sve ređe ima na velikim takmičenjima.

Srbija je poslednji put slavila protiv neke evropske reprezentacija koja je uzela učešće na predstojećem Mondilau u Brazilu pre skoro četiri godine - i to u Južnoj Africi protiv Nemačke u grupnoj fazi takmičenja, što su joj jedini osvojeni bodovi sa tog turnira.

Iako se doba pod kormilom Radomira Antića apostrofira kao neko nova zlatna era, ni za njegove vlade nije bila ništa bolja situacija ako se uzmu u obzir dueli 'Orlova' sa najjačima. Ne bi trebalo da se busamo u grudi koliko smo jaki kad dobijemo Rumuniju, Austriju ili Bugarsku , iako smo to uporno činili.

Pre pomenute pobede nad Nemačkom, Srbija je poslednji put pobedila neku od učesnica ovog Mondjala još 2006. godine - to je bila Belgija, mada dosta slabija nego što je sada. Pali su 'Đavoli'  u Beogradu u okviru kvalifikacija za EURO 2008. presudio im je Nikola Žigić. Nismo otišli u Švajcarsku i Austriju ni jedni ni drugi, ali uzeli smo ovaj meč kao 'terminus post quem' kako bismo došli do poente.

Umeli smo da išupamo bod protiv Španije, Italije, Portugala, Francuske, Rusije, kako u takmičarskim, tako i u prijateljskim mečevima, ali pobede nad 'kremom' su u 21. veku postale ne smao rariteti, već nemoguće misije

Sa ekipama van Evrope je situacija nešto bolja, Srbija je u prijateljskim duelima bila bolja od nekih selekcija koje će igrati na Mondijalu, kao što su npr. Japan i Čile, ali slaba je to uteha.

Realno gledano, Srbija nije bolja ekipa ni od jedne evropske reprezentacije koju ćemo imati prilike da gledamo u Brazilu. Možda će neki upreti prst u Švajcarsku i reći kako imamo bolje igrače, to je veroavatno tačno, ali mi nemamo kontinuitet kao oni jer pravimo "smenu generacija" posle svakog neuspelog kvalifikacionog ciklusa. Po fudbalskim kuloarima kruže priče da je Srbija sada bolja od Hrvatske, imala je priliku to i da dokaže, svi znamo kako se završilo. Grci su redovni na velikim takmičenjima u poslednje vreme, a Antićevu Srbiju koja je pre četiri godina pretendovala na viskok plasman su odmah po završetku prvenstva spustili na zemlju. BiH igra totalni fudbal pod Sušićevim kormilom, što se nijedan naš selektor, ni bivši, ni sadašnji, ni budući verovatno nikada neće osmeliti. Ostali Evropljani sa Mondijala su jednostavno viša klasa.

Upitno je da li smo bolji i od nekih kojih takođe neće biti u Brazilu kao nas. Npr. Ukrajina nas "bije kako nas vidi", tu su još Švedska, Češka, Danska, Slovačka, Turska, Poljska. Setite se da su nam ne tako davno sklap uzimale i reprezentacije kao što su Slovenija, Makedonija, Estonija, Azerbejdžan, Finska.

Takođe, nije 'fudbalski' očekivati veliki rezultat kada su prve zvezde nacionalnog tima bekovi, koji pride ne igraju na svojim prirodnim pozicijama u reprezentaciiji.

Sinoćni meč protiv Brazila bi mogao da posluži kao dobra lekcija kako bi otprilike mogla da izgleda igra koji treba forsirati, ali mi i dalje čekamo da vidimo kako treba da izgleda situacija u kojoj 'Orlovi' dolaze do pobede.

Od EP 2000. godine i meča sa Norveškom koji smo dobili sa 1:0, autor ovog teksta se ne seća da se tako nešto dogodilo, jer, ruku na srce, u pomenutoj poslednjoj velikoj pobedi nad Nemcima smo imali više sreće nego pameti.

Zato, 'pamet u glavu' pred kvalifikacije za EURO 2016, već smo krenuli u Francusku iako nadmetanje sa rivalima koji nam, empirijski gledano, baš i ne leže, još nije ni počelo.


 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari