Mleko smo prosuli, vreme je za "digitron"

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 06.09.2014.
00:04
Izvor: Sportske.net

Nakon "šamara" koji smo sami sebi udarili u Peskari ostaje nam da se latimo "računaljke" i da vidimo kakve su nam šanse da se domognemo baraža za odlazak na EP u Češkoj. Evo šta kaže "abakus".

fss.rs
fss.rs

Povezane vesti

Prečesto se, pogotovu fudbalskim reprezentativnim selekcijama, dešava da olako od gotovog naprave veresiju pa tako ni večerašnji poraz "Orlića" u Peskari ne treba da čudi.

Posle vođstva od 0:2 dozvolili smo Italijanima da stignu do trijumfa i sada, kao i uvek, krećemo da "dumamo" šta će biti u poslednjem kolu, hoćemo li uspeti da uradimo što je do nas i hoće li nas drugi rezultati "pogledati".

Kada je mleko već prosuto, da vidimo šta našu mladu reprezentaciju očekuje do kraja takmičenja u kvalifikacijama za EP i kakvi su joj izgledi da se domogne baraža preko kojeg će svi osim domaćina na kontinentalnu smotru.

Deset je kvalifikacionih grupa čiji će pobednici direktno u baraž a još četiri najbolje drugoplasirane ekipe obezbediće mesto u razigravanju za plasman na Prvenstvo Evrope.

Situacija u kojoj se trenutno nalaze "Orlići" takva je da samo pobeda nad selekcijom Severne Irske ostavlja nadu da se može u baraž.

Prvi scenario je "najružičastiji" i podrazumeva da Srbija slavi kao gost u Portdaunu a da Italija izgubi od Kipra na svom terenu (čitaj nemoguće!). U tom slučaju Srbija bi kao prvoplasirana iz grupe devet otišla u baraž zahvaljujući boljem međusobnom susretu sa Belgijom koja bi imala isti broj bodova kao "Orlići" (16) dok bi "Azurini" ostali na koti 15.

Ukoliko Italija remizira sa Kiprom, što je takođe malo verovatno, a Srbija savlada Severnu Irsku, tri reprezentacije imale bi po 16 bodova u grupi 9 ali bi "Orlići" bili prvi zbog toga što u trouglu imaju sedam bodova, bod više od Italije i tri od Belgije.

Pobeda nad Kiprom Italiji donosi plasman u baraž sa prve pozicije u grupi 9 a Srbija bi u slučaju pobede nad Severnom Irskom bila druga u grupi ali bi morala da čeka ishod svih mečeva u ostalim grupama kako bi saznala da li se nalazi među četiri najbolje rangirane reprezentacije.

Mogućnost da se tako nešto dogodi postoji ali pre svega treba sačekati da se kvalifikacije završe nakon čega će biti poznato koje su četiri drugoplasirane selekcije obezbedile mesta u baražu.

Podsećamo da će se Srbija 9. septembra sastati sa Severnom Irskom u Portdaunu i da je pobeda preduslov za nadu da možemo na EP u Češkoj 2015. godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke