Mijat objasnio - Zašto Hrvatska igra finale, a Srbija nije mogla dalje od grupe?

  • Autor: Darko Mitrović

  • 15. jul 2018.

  • 11:36

  • Izvor: Sportske.net, novosti.rs

  • facebook
  • twitter
  • email

Da li je proslavljeni fudbaler pogodio - suštinu?

Mijat objasnio - Zašto Hrvatska igra finale, a Srbija nije mogla dalje od grupe?
Foto: partizan.rs
I dok u Hrvatskoj danas vlada totalna fudbalska euforija zbog plasmana njihovog nacionalnog tima u današnje (17h) finale Svetskog prvenstva protiv Francuske, kod nas u Srbiji se i dalje polemiše da li je i sam plasman na Mundijal bio uspeh.

Na ovu temu i sve ostalo vezano na nju, u intervjuu ''Novostima'' je govorio Predrag Mijatović nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i as Real Madrida.

Već u uvodnom delu razgovora, popularni Mijat je istakao jednu bitnu razliku - Hrvatska je želela istorijski uspeh, maštala o njemu, a mi...?

''Da, Hrvatska je htela ovo, znala je šta hoće od samog dolaska na SP. I kad su primili gol protiv Engleske znali su šta rade, šta žele. Pa, vratili su Kalinića sa Mundijala zbog nediscipline, što verujem niko ne bi uradio. Sve je bilo podređeno timu, jer uz kvalitetan igrački kadar moraš da imaš timski duh. Uz taj njihov izraženi nacionalni naboj, sklopile su se kockice za uspeh.

Srbija je na SP došla sa velikim hendikepom, jer osam godina nije bila na velikom takmičenju, a čini mi se i bez većih ambicija, jer su bili zadovoljni samim plasmanom. To može da se opravda samo činjenicom da dugo niste bili na SP, ali kad već odete, morate da uradite najviše što možete'', istakao je Mijatović.

On smatra da su na naš nacionalni tim negativno uticale i neke vanfudbalske stvari, poput provokacija Šaćirija, Džake, na koje naši igrači nisu ostali imuni. Hrvatska je, s druge strane, u toku Mundijala odstranila fudbalera Nikolu Kalinića i člana stručnog štaba Ognjena Vukojevića, kako bi fokus ostao na ostvarenju najvažnijeg cilja, onog na terenu.

Još jedan problem koji je Srbija imala, bio je status Sergeja Milinković-Savića, koji je išao iz krajnosti u krajnost - od Muslinovog ignorisanja, do prevelikih očekivanja od ovog mladog momka posle promene selektora.

''Dečko nije bio pozivan u kvalifikacijama, a onda su mu natovarili neverovatan pritisak, da sve zavisi od njega. On to, očekivano, nije mogao da izdrži. Ne treba praviti euforiju bez pokrića.

Sergej je izuzetno talentovan, pominju se basnoslovne cifre za njega. On tek treba da formira karijeru, jer je na početku. Od njega Srbija može nešto da očekuje u budućnosti'', objašnjava Mijatović.

Kada već govorimo o selektorima, Mijatović ne smatra da je promena na klupi ''Orlova'' razlog neuspeha. Jer, i Hrvati su imali sličnu promenu, i to samo dan pred odlučujući meč u baražu za plasman na Mundijal protiv Ukrajine, kada su na opšte iznenađenje imenovali Zlatka Dalića za selektora.

''Možda i jeste, ali i Hrvati su postavili relativno nepoznatog Dalića pred baraž, pa su u finalu. Koliko god trener danas znači u fudbalu, sve je do igrača, njihove posvećenosti i želje da se stvori jak tim. Da se takmiče. I zato Hrvatima treba čestitati na uspehu'', zaključio je Mijatović.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari