Mažić otkrio šta misli o Partizanovom "penal postu" u derbijima!

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 11. septembar 2015.

 • 22:42

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić govorio je za TV "Arena Sport" o predstojećem "večitom derbiju" i tom prilikom se dotakao činjenice da Partizanu nije suđen penal u derbijima više od dve decenije.

Mažić otkrio šta misli o Partizanovom
Foto: partizan.rs
Jedanaesti put u karijeri Miloradu Mažiću je pripala čast i odgovornost da deli pravdu na najvećoj utakmici srpskog fudbala. Najbolji srpski arbitar prvi "večiti derbi" sudio je davne 2007. godine i upravo je taj meč u Humskoj izdvojio u odnosu na ostale.

"Teško je izolovati pa reći da je neki derbi za mene imao jaču snagu ili jači karakter. Svaki je nosio neku specifičnost, imao je svoju težinu. Zavisi od same situacije između dva kluba u tom momentu u prvenstvu. Svaki derbi koji sam do sada sudio je do sada nešto odlučivao. Ne bih mogao da napravim paralelu. Kada bih morao, setio bih se prvog derbija koji sam sudio 2008. godine sa svoje 33. godine" objasnio je Mažić.

Prvi "večiti derbi" koji je sudio Milorad Mažić završen je rezultatom 1:1 a obeležila ga je i (ne)sporna odluka glavnog arbitra koji je prvo pokazao na penal za Zvezdu a potom preinačio odluku.

"Situacija kada sam svirao kazneni udarac za Crvenu zvezdu pa promenio odluku bila je ispravna. U tom momentu bi bila pogubna za mene da sam bio dosledan. Kritizeri se uvek bave teorijama zavere i to je karakteristično u Srbiji" dodao je Mažić i istakao da mu je taj derbi ostao u lepom sećanju.

Najbolji srpski sudija koji uživa veliko poverenje UEFA priznaje da se "večiti derbiji" ne mogu suditi po strogim pravilima jer bi to moglo da bude pogobno po igru.

"Svaki derbi koji se igra u nacionalnim prvenstvima nosi specifičnost i ne sudi se po strogim kriterijumima koje propisuje UEFA. Naš derbi nosi emotivni i kulturološki naboj gde se država deli na pola. Kruto primenjivati pravila može biti pogubno po igru, ambijent i sudije. Najvažnije je da sudija iz derbija izađe neprimetan" istakao je Milorad Mažić.

Pitanje koje se poslednjih godina redovno pokreće pred "večiti derbi" tiče se famoznog niza od 20 godina tokom kojih nije dosuđen jedanaesterac za Partizan u duelima sa Crvenom zvzedom.

"Moram da priznam da se statistikom ne bavim. Zašto Partizanu nije sviran penal 20 godina, time ne želim da se bavim. Da li se pravi pritisak na sudije to ne mogu da komentarišem. I jedan i drugi klub pokušavaju da naprave atmosferu koja će da animira sportsku javnost i nije ništa novo da se pravi tenzija i da se iznose statistički podaci vezani za kaznene udarce i druge stvari" objasnio je Mažić i dodao,

"To su stvari koje sudije ne mogu da poremete jer da bi arbitri mogli da odgovore zadatku moraju da budu fizički i psihološki spremni. Iz utakmice moramo da izađemo sa što manje povika i analiza. U Evropi i svetu se prema sudijskim greškama javnost osvrne usput, kod nas se osvrću kritizerski. Kada se to dešava onda dođemo do toga da je postojala namera" zaključio je Mažić.

Najbolji srpski arbitar dodao je još da ne drži preduge govore pre početka utakmice, da nema poseban ritual, amajlije i da nije sujeveran. Već duži niz godina koristi novčić sa logom FIFA i fer-plej koji će i sutra podbaciti na centru stadiona "Rajko Mitić" kada se bude odlučivalo o tome kome ide lopta a ko bira stranu.

Podsećamo da se 149. "večiti derbi" igra u okviru 9. kola Superlige Srbije i da će početi u 18 časova.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari