Mažić: "Nikom nije lako kad su neredi na tribinama, složeno pitanje je stroga primena smernica Uefe"

Autor: Pavle Knežević
sreda 24.01.2018.
14:03
Izvor: Sportske.net

Najbolji srpski sudija govorio je kako je to biti sudija tokom utakmica na kojima se odvija nasilje, a odgovorio je i na pitanje da li je bilo pritisaka na njega da promeni kriterijum.

Epa/Laurent Gillieron
Epa/Laurent Gillieron

Povezane vesti

Najbolji srpski sudija Milorad Mažić govorio je danas o realnosti bivanja sudijom u Srbiji kada se suočava sa nasiljem i izgredima na tribinama, ocenivši da je to sve složeno pitanje. On je istakao i da bi voleo da javnost zna kakva kultura vlada i na turnirima najmlađih kategorija, o kojima se malo zna, a koja su "geneza" kulture na stadionima.

"Javnost je videla šta se dešavalo na poslednjem derbiju. Sigurno nije lako biti akter takovg događaja. Nadležna ministarstva se trude da spreče incidente i nasilje. To se dešavalo nemali broj puta. Srećom, derbi je završen bez većih incidenata", rekao je Mažić na panelu Protiv svega što narušava integritet i misiju sporta – FAIR PLAY, FAIR LIFE.

Mažić je rekao da sve strukture – klubovi, FSS, nadležne državne institucije – sarađuju blisko pre, posle, pa i tokom utakmice da bi se sprečili incidenti. On je otkrio da je Uefa i mnogo naučila iz zloglasne utakmice Srbija-Albanija, posle koga su ustanovljena tri osnovna koraka za sudije kada su u pitanju represivne mere.

"Uefa je mnogo naučila iz utakmice Srbije i Albanije...Postoje jasni principi i tri koraka: javno upozorenje, prekid utakmice i trajni prekid utakmice. Vrlo je kompleksno pitanje da li bi se utakmica kao što je derbi odigrala do kraja da je igrana pod okriljem Uefa. Ja se ne sećam da je ijedna utakmica pod okriljem Uefe imala takvu tendenciju nasilja", rekao je Mažić.

On je istakao da je primena tih koraka u Srbiji i regionu problematična i kompleksna.

"Pitanje je i infrastrukture i onoga što bi se dešavalo posle ako bismo se strogo držali tih koraka. Ako bi MUP ispraznio stadion ili deo stadiona, pitanje je kako bi to izgledalo van stadiona i kakve bi posledice imalo.Pre par godina se u jednoj zemlji regiona, koja je članica Evropske unije, desilo da se sudija strogo držao ta tri koraka i prekinuo utakmicu zbog ubacivanja pirotehnike u teren. Posle toga je javnost bila ogorčena što je utakmica prekinuta i što je striktno primenjivao protokol. Nije lako da se ide na taj način, pitanje je kako bi javnost to prihvatila", rekao je Mažić.

Najbolji srpski sudija je rekao da problem sa huliganizmom postoji u mnogim zemljama, čak i u onima koje su mnogo ekonomski jače, uzevši za primer Švedsku.

Mažić je tokom diskusije pomenuo i mlađe kategorije i ponašanje roditelja i rođaka na turnirima najmlađih uzrasta.

"Ja bih voleo da se napravi dokumentarni film o fudbalu, kao najmasovnijem sportu u Srbiji, da se zađe u utakmice najmlađih uzrasta da se vidi kako se ponašaju roditelji i porodice igrača na turnirima. Ja sam nekada bio njihov učesnik, a kada bi se to napravilo pa da vidite genezu, i onda da se napravi sveobuhvatna analiza. Kako se ponašaju roditelji, treneri, igrači...pa onda kako se ponašaju posle.

Kada danas dođete na utakmice najvišeg ranga u Srbiji i idete na stadione gde ima manji broj gledalaca i čujete dobacivanja...Ljudi, nažalost, leče frustracije na stadionima, ali mene boli kada čujem da se deca od 12 godina tako ponašaju
", rekao je Mažić.

Milorad Mazic

On je govorio i o opštem uverenju da su takmičenja u Srbiji nameštena.

"Napravila se fama da su Super liga i Prva liga Srbije totalno neregularni. U svakoj zemlji postoji oficir za integritet Uefa i stalno dolaze pokazatelji iz Uefe.  SL ili PLS se napravila fama da je prvenstvo totalno neregularno. U svakoj zemlji postoji oficir Uefa za integritet, tako da pokazatelji koji dolaze iz Uefe", rekao je Mažić.

A da li ste vi lično trpeli neke pritiske što se tiče kriterijuma? Da li je neko direktno pokušavao da utiče na vas?

"Nije sigurno. Postoji procedura kada se tako nešto desi, postoji edukacija sa sudijama, treba da se prijavi svaka vrsta pritiska. Ja nisam imao pritiske takve vrste. Naravno, klubovi pokušavaju da prave pritiske, kroz izjave, za koje ne znam koliko su verodostojne ni da li su izrečene jer im nisam prisustvovao. Pritisak je reč koja se mnogo koristi poslednjih godina, nisam siguran koliko treba da se daje značaj tome. Svi mi imamo pritisak, to je jedna pozitivna stvar. Volim pritisak, to je sastavni deo posla i ne obraćam mnogo pažnje na njega.

Što se tiče pritiska preko medija na sudije, nisam siguran da je dobrodošao, jer se onda daje jedna negativna konotacija svemu. To se kod nas najviše radi pred večiti derbi. Mislim i da se kod nas u medijima previše pažnje negativnim stvarima, kojih je mnogo manje nego pozitivnih. Ne znam da li je takav trend, ali mediji imaju veliki uticaj
", rekao je Mažić.

On je rekao da se dešava i na utakmicama Lige šampiona da se zapali baklja ili u reprezentativnim kvalifikacijama da se koristi pirotehnika, ali je istakao da Uefa to strogo prati i oštro kažnjava.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Mlacko
Wednesday, 24.01.2018
15:47

U pravu je covek za sve sto je rekao. Ponasanje roditelja kad njihova deca igraju su katastrofalne, i verujem da vecina koja ce da osudi ovo sto Mazic prica nije prosla ni 10% ono sto sudije prolaze kroz mladje kategorije. Svaka pohvala sto je izasao i rekao sve ovo.

avatar
Crveno boja ljubavi
Wednesday, 24.01.2018
15:27

I za kraj,neka neko uplati 300k eura na tipa Spartak protiv Javora,znate kada ce Spartak pobediti tu utakmicu? NIKAD!

avatar
Crveno boja ljubavi
Wednesday, 24.01.2018
15:26

Za prvu ligu je vise faktora ukljuceno,jer je svaki vlasnik neko i nesto i nekog jos mocnijeg poznaje,e nekada bude ovako,nekada onako.

avatar
Crveno boja ljubavi
Wednesday, 24.01.2018
15:25

Evo iz trece lige. Bolji klubovi na pocetku grizu i od polusezpne prodaju utakmice onom ko najvise ponudi,igraci dobijaju po 50e.

avatar
Crveno boja ljubavi
Wednesday, 24.01.2018
15:24

Evo iz druge lige. Vlasnik kluba je i vlasnik neke fabrike,vlasnik drugog kluba je vlasnik pumpi,prvi vlasnik ce odluciti ishod keca,kako bi njegova firma nastavila da uzima gorivo sa bas tih pumpi. Igraci dobijaju po 50e za takve utakmice.