Liverpul - Zvezdo, neka bude kao '73!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 30.08.2018.
19:48
Izvor: Sportske.net

Ime slavnog kluba sa Enfilda u Zvezdinoj grupi neminovno vraća sećanja na jesen '73, kad su Englezi videli ''sitan vez'' beogradskih crveno-belih pod vođstvom Miljana Miljanića.

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Još pre revanša u Salcburgu, pre nego što je Crvena zvezda izborila plasman u Ligu šampiona, počela su poređenja njenog aktuelnog stratega Vladana Milojevića sa Miljanom Miljanićem i Brankom Stankovićem, a voljom današnjeg žreba popularni Miloje će sa svojim pulenima pokušati da ponovi ono što je protiv Liverpula pošlo za rukom Miljaniću davne 1973. godine.

Zvezda i Liverpul su se tada sastali u osmini finala tadašnjeg Kupa šampiona, Englezi su imali ulogu favorita, ali su kao pobednici izašli beogradski crveno-beli - i u Beogradu i u revanšu u Engleskoj, oba puta sa po 2:1, za plasman u četvrtfinale elitnog evropskog takmičenja.

Verovalo se tada da Zvezda posle minimalne pobede u prvom meču nema mnogo šansi u revanšu, tim pre što Liverpul do tada nije gubio mečeve u Kupu šampiona na svom terenu.

Ali, Miljan je verovao, verovali su i njegovi igrači i uz sjajnu partiju na ''Enfildu'' slavili 2:1, golovima Lazarevića u 60. i Jankovića u 90. minutu i na kraju ispraćeni aplauzima objektivne engleske publike. Jedini gol za domaće postigao je Loler u 84. minutu.

Liverpul je u tom revanšu nastupio u sastavu: Klemens, Loler, Lindzi, Lojd, Hjuz, Tompson, Mekloklin, Kalahan, Hajvej, Tošak, Kigen. Trener: Bil Šenkli

Crvena zvezda: O. Petrović, Jovanović, Bogićević, Pavlović, Dojčinovski, Baralić, Janković, Karasi, Aćimović, V. Petrović, Lazarević. Trener: Miljan Miljanić
.

Neka ova dva Zvezdina trijumfa budu inspiracija Milojevićevom timu i tokom jeseni, kada u Grupi C Lige šampiona bude došlo vreme za duele sa slavnim engleskim klubom, petostrukim šampionom Evrope. Inače, svoje najslavnije godine Liverpul je doživeo par sezona posle ovog dvoboja sa Zvezdom. Prvu titulu prvaka Evrope ''Redsi'' su osvojili u sezoni 1976/77.

Danas se o Liverpulu mnogo toga zna, aktuelni je vicešampion Evrope, ove sezone su stvorili tim koji mnogi vide kao jednog od dva najveća favorita za titulu u Premijer ligi, ali i koji bi mogao da i u Ligi šampiona ponovi pohod iz prošle sezone, do same završnice.

Sa klupe ih predvodi harizmatični Jirgen Klop, u napadu deluje fantastični trio Mane, Firmino, Salah, a najuočljiviju slabost iz prošle sezone, na golu, rešili su dovođenjem najboljeg brazilskog golmana Alisona Bekera iz Rome.

Novu sezonu u Premijer ligi su fenomenalno počeli, dobili tri prve utakmice, imaju gol razliku 7:0, ali sve to nije nešto što bi trebalo da uplaši Zvezdine fudbalere, već da ih dodatno motiviše da se protiv tako moćne ekipe predstave u svom najboljem svetlu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

11 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
razzorNo1
Friday, 31.08.2018
15:18

ja samo znam da je zvezda trofejniji klub od psga po tituama lige sampiona ne samo psga vec i napolija...bolju grupu nismo mogli dobit procemo dalje...dok zvezda ce uzet bar bod napoliju

avatar
M_85
Friday, 31.08.2018
13:16

Niko nije nepobediv, posebno ti veliki klubovi ako se opuste i/ili podcene protivnika. Zvezda realno nema sanse da prodje grupu,ali ima sanse da uzme nekoliko bodova.

avatar
Колатерална Штета
Friday, 31.08.2018
11:40

Druga vremena, drugi odnos snaga...

avatar
Скаузерлија
Thursday, 30.08.2018
20:19

Звездин дрес и Ливерпулов шал или Звездин шал и Ливерпулов дрес?

avatar
Chella_ynwa
Thursday, 30.08.2018
20:08

Grobar sam ali moram da idem da gledam Liverpul, ovakva prilika se pruza sad i ko zna kad.

avatar
Red Demon
Thursday, 30.08.2018
20:19

Mozda i nikad..

avatar
Savoa
Friday, 31.08.2018
09:45
avatar
Bidza i Tridza
Thursday, 30.08.2018
20:02

Padali su Liverpul,Arsenal,Real... ali ovo su neka druga vremena. Nek daju momci sve od sebe,to je najvaznije. I navijanje treba da bude bolje nego ikad,bez ispada i da cuju iz Liverpula kad svi ko jedan zapevaju po zimi kisi... A ne ko oni sa onom njihovom himnom samo cujes uou uou. Bez uvrede za navijace Liverpula,naprave oni atmosferu al svako peva za sebe : )

avatar
Savoa
Friday, 31.08.2018
09:45

Navijaci Liverpula za cigane izmislili navijanje.

avatar
Bidza i Tridza
Friday, 31.08.2018
14:21

Svaka im cast onda

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Thursday, 30.08.2018
19:56

Secam se dobro tog dvomeca iz 1973. godine sa Liverpulom, a dace Bog da se ta prica ponovi. Secam se ja i Ujpes Doze, Karl Cajsa, Panatanaikosa, Ferencvarosa, Reala i ostalih velikih Zvezdinih utakmica. Hvala ti Zvezdo za sve sto si mi dala, ali ni moja ljubav prema tebi nije mala.