Liga nacija - Vreme je za žreb, šta nas čeka u novom takmičenju?

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 23.01.2018.
23:41
Izvor: Sportske.net

Manje od 24 časa ostalo je do žreba za novoformirano takmičenje pod okriljem UEFA. Evo šta treba da znate o Ligi nacija pre nego što se kuglice zavrte.

uefa.com
uefa.com

Povezane vesti

Unija evropskih fudbalskih asocijacija osmislila je format i predstavila prošle godine sistem novoformiranog takmičenja u kojem će učestvovati sve reprezentacije čiji se Savezi nalaze pod okriljem UEFA.

Mnogi su ostali neobavešteni iako ste na našim stranicama mogli da čitate o tome šta je Liga nacija i kakvi će biti njeni benefiti za evropske reprezentacije.

Ukoliko spadate u grupu "manje obaveštenih", evo vam prilike da uoči sutrašnjeg žreba proširite vidike i informišete se o tome šta je Liga nacija i gde je reprezentacija Srbije u čitavoj priči.

Pre nego se pozabavimo samim žrebom valja reći da je UEFA još ranije podelila reprezentacije u četiri lige ili divzije na osnovu plasmana nacionalnih timova na UEFA listi nacionalnih koeficijenata.

Reprezentacije UEFA koeficijenti
Foto: uefa.com

Na taj način formirane su četiri divzije (A - B - C - D) čiji sastav možete pogledati u priloženim grafikama. Grafici ujedno objašnjavaju kako su reprezentacije razvrstane po šeširima uoči sutrašnjeg žreba.

A divizija Liga nacija
Foto: uefa.com

B divizija Liga nacija
Foto: uefa.com

C divizija Liga nacija
Foto: uefa.com

D divizija Liga nacija
Foto: uefa.com

Važno je znati da nema nikakvog ukrštanja među divizijama i da se utakmice igraju u okviru grupa koje će biti formirane u svakoj od divizija.

Poenta takmičenja je da se poveća broj takmičarskih mečeva u terminima koji su ranije bili rezervisani za prijateljske utakmice, te da svaka reprezentacija odmerava snage sa selekcijama iz svog kvalitativnog ranga.

Mnogi koji su neupućeni komentarišu kako novoformirano takmičenje nema nikakvog smisla.

Ukoliko spadate u ovu grupu ljudi savetujemo vam da pročitate sledeće redove. Pobednici grupa obezbediće plasman u višu diviziju, članovi najkvalitetnije igraju za titulu, a najlošije rangirani ispadaju u niži rang. Najveću nagradu predstavlja to što će oni koji se ne kvalifikuju za Evropsko prvenstvo 2020. godine moći da kroz dobre rezultate u Ligi nacija izbore plasman u baraž za plasman na kontinentalnu smotru.



Gde je Srbija u čitavoj priči?

Sve detalje vezane za sutrašnji žreb i učešće našeg nacionalnog tima u Ligi nacija mogli ste da pročitate OVDE!

Podsetićemo samo da su "Orlovi" smešteni u C diviziju i da za rivale sigurno neće moći da dobiju selekcije Grčke, Albanije i Norveške jer se nalazi u istom šeširu sa pomenutim reprezentacijama.

UEFA je zbog političkih pitanja odlučila da na sutrašnjem žrebu u iste grupe ne mogu biti smeštene selekcije Ukrajine i Rusije, odnosno Jermenije i Azerbejdžana.

Što se tiče naše C divizije, postojaće organičenje vezano za baltičke i skandinavske zemlje. Više od dve selekcije iz tih geografskih delova Evrope (Norveška, Finska, Estonija i Litvanija) neće moći u istu grupu.

Za kraj treba reći da će utakmice grupne faze Lige nacija biti igrane od septembra do novembra tekuće godine, dok će reprezentacije iz A divizije igrati za titulu na leto 2019. godine.

Žreb je zakazan za sredu, 24. januar od 12 časova. Žreb će biti održan u Lozani. Budite sa nama kako bismo zajedno pratili dešavanja i komentarisali grupu u kojoj će nastupati "Orlovi".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Fiqlini
Wednesday, 24.01.2018
08:57

Meni ovo sasvim ok repke imace vise tekme a i za nasu repku mislim da lagano mozemo odmah do b diviziju a kasnije i do a pa makar da se odrzavamo tamo

avatar
NikkiCFC
Wednesday, 24.01.2018
00:44

Koliko odskacemo od svih u trecoj diviziji. Ne smemo jedan remi da imamo tu!