Liga konferencija - Srbija sa tri predstavnika, ali nema Lige Evrope?! Moramo do 15. mesta!

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 25.09.2019.
10:28
Izvor: Sportske.net

Ko će sve učestvovati u novoformiranom takmičenju UEFA?

FK Čukarički
FK Čukarički

Povezane vesti

Vraćamo se na tri evropska takmičenja koja nismo imali još od kada je rasformiran Intertoto kup.

Pored Lige šampiona koja će biti "prva liga", Lige Evrope koja će biti "druga liga", pojaviće se od sezone 2021/22 Liga konferencija koja će biti veoma zanimljiva klubovima iz zemalja koje nisu imale dosta uspeha u evropskom fudbalu, poput Litvanije, Letonije, Estonije, Moldavije, Gruzije, Velsa, Crne Gore, Albanije, BiH, Makedonije...

To takmičenje će imati 32 ekipe u grupnoj fazi, a kao i Liga šampiona i Liga Evrope, imaće i četiri kola kvalifikacija. Ipak, napominjemo da će Liga Evrope imati samo dva kola kvalifikacija od sezone kada se uvede Liga konferencija.

Po kom formatu funkcioniše?

U prvo kolo kvalifikacija ulaze 72 tima i to iz zemalja koje su slabo kotirane na UEFA listi (od 30. mesta). Podsetimo, mi smo trenutno na 18. mestu sa trendom da budemo još bolji, pa je teško očekivati da će naši klubovi igrati ovo takmičenje od prvog kola.

Ukupno 36 pobednika iz prvog kola igraće drugo kolo kada se pridružuju timovi iz bolje rangiranih zemalja i na kraju će ih imati ukupno 90 u "nešampionskoj stazi". Ovde će se priključiti srpski klubovi, najverovatnije pobednik našeg kupa, drugoplasirani tim našeg šampionata, kao i trećeplasirani tim našeg šampionata. Nije to sve, drugo kolo igraju i poraženi u preliminarnom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i u prvom kolu kvalifikacija za isto takmičenje, imaće ih 20.

U trećem kolu kvalifikacija dodaju se još sedam timova iz zemalja koje su od 7-12. pozicije, kao i četvrtoplasirani tim iz lige koja je šesta u Evropi, a u četvrtom kolu, odnosno u plej-ofu kvalifikacija za Ligu konferencija dodaju se i pet timova iz najjačih pet zemalja u Evropi. U plej-ofu za Ligu konferencija biće i poraženi iz 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Sada će i poraženi iz plej-ofa kvalifikacija za Ligu Evrope igrati Evropu, odnosno grupnu fazu Lige konferencija.

Imajući u vidu da će i Liga Evrope imati 32 tima (8 grupa po 4 ekipe), u preliminarnoj nokaut fazi igraće osam timova koji su trećeplasirani iz grupne faze LE, kao i drugoplasirani iz grupne faze Lige konferencije.

Potom će pobednici u osminu finala gde ih čekaju pobednici grupa Lige konferencija.

Zamršeno, da zamršenije ne može, zar ne?

Šta ovo znači za srpske timove?

Imajući u vidu da dolazi do skraćenja Lige Evrope i da će to takmičenje imati 32 tima, verovali ili ne, samo one zemlje koje su plasirane do famoznog 15. mesta na UEFA listi kreću kvalifikacije za LE. Dakle, ukoliko ne dođemo sledeće godine do 15. mesta na UEFA listi, Srbija neće imati predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope, osim u slučaju ispadanja iz nekog kola kvalifikacija za LŠ.

Dakle, Srbija će u slučaju da bude 16. na listi i niže imati jednog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno tri predstavnika u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Moramo da stignemo do tog 15. mesta...





Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
NikkiCFC
Wednesday, 25.09.2019
17:00

Cemu sad ta podela na jace i slabije lige?

avatar
Wednesday, 25.09.2019
16:29

Budalastina, ispade LE jaca od LŠ?

avatar
DRUG OSTOJA
Wednesday, 25.09.2019
15:58

Verovatno ćemo stići do tog 15. mesta, ove ili sledeće godine, ali teško ćemo to zadržati. Verujem da ćemo se šetati od 15. do 20. mesta iz godine u godinu u zavisnosti koliko nam država "uleti!"

avatar
DUPLA KRUNA DUPLA R.
Wednesday, 25.09.2019
14:31

Vec vidim crveno bele u konfederaciji!

avatar
KostolomacLB
Wednesday, 25.09.2019
11:46

To 15 bi morali da osiguramo ove sezone, da bi nam se to racunalo kad krene ovaj intertoto, a to nije realno. Jer da bi bili na nivou od prethodne 2 sezone odnosno na oko 6 boda, trebaju nam jos 4 pobede. Da bi sigurno upali medju 15 treba nam jos nekih 7-8 pobeda, a to znaci da oba kluba prezime u Evropi i eventualno prodju jos jedno kolo u eliminacionaj fazi. Ali zato mislim da bi sledece sezone mogli ozbiljno da se pobijemo za to mesto, ako oba nasa najveca kluba igraju grupnu fazu, a ova druga 2 ne ispadnu u prvom kolu, idealno bi bilo da bar jos jedan dodje do plej-of za LE. Tako da bi prvu sezonu poceli u intertoto kupu, ali da vec od 2 sezone imamo 2 tima u LS, gde nije nemoguce da se prodje to 2 kolo, i da se ulaskom u 3 kolo, obezbedi LE..

avatar
El Matador PFC-FCB
Wednesday, 25.09.2019
11:27

Znači Zvezda 2 pobede protiv Olija i jedna protiv Totenhema kući, Partizan obe pobede protiv Astane i protiv Mančestera kući uz eventualni bod na Old Traffordu i pobeda u Holandiji. Proleće u evropi donosi 15 mesto.

avatar
KostolomacLB
Thursday, 26.09.2019
18:39

I to je sve realno, sasvim ocekivani rezultati... haha.. To sto si ti naveo znaci da bi Zvezda bila 2 u svojoj grupi, a Partizan prvi... 🤣🤣🤣 Daj boze, ali tesko..

avatar
KostolomacLB
Friday, 27.09.2019
16:17

Daj boze da bide tako... Mi bi trebali da jurimo Cesku, jer ce Apoel i Kopenhagen sigurno da uzmu neki jos neki bod, a isto mislim i za Skote, koji su mozda u najboljoj poziciji, imaju 2 tima u LE gde se lakse skupljaju bodovi, a isto se boduje kao LS. Cesi tesko da ce da uzmu jos neki bod, a nadam se da nece ni Grci, mada mislim da ce zavrsiti ispred Zvezde i da na prolece mogu da uzmu jos neki bod. Hrvati su mi jako sumnjivi, oni mogu i da prodju kao 2 ali i da ne osvoje vise ni bod, stvarno ne znam sta od njih da ocekujem..

avatar
El Matador PFC-FCB
Thursday, 26.09.2019
22:18

Živi bili pa videli 😉

avatar
Bojan Samardzic
Wednesday, 25.09.2019
10:40

Moramo, ali tesko cemo, a realno i da dodjemo do tog mjesta-teskom mukom cemo ga odrzavati. Zvezda i Partizan su sada na visegodisnjem maksimumu, a treceg kluba koji bi donio neku stabilnost i sigurnost u toj tci ni na vidiku. Liga konferencija realnost, da su barem lakse kvalifikacije, ali cini mi se da nisu. Zavisi od novcanih nagrada, ionako su mrsave za LE, ako budu jos tanje za tu LK, to ce biti konacni pad tih nekih klubova srednje klase jugoistocne Evrope.

avatar
KostolomacLB
Thursday, 26.09.2019
18:43

Ne mora da znaci... Salzburg je sam Austiju ugurao u top 10, a tek ce da napreduju... Jos su Rapid i Austrija u velikom padu... Sad kad imaju 2 ekipe u grupi i te 2 ekipe pocela da im skupljaju bodove.. Mi kad bi nastavili da skupljamo po oko 6 boda godisnje, i mi bi upali u top 10, pa bi direktno imali jednu ekipu u LE, a tamo bi recimo Vojvodina mogla da uzme neki bod..

avatar
REVØLT
Wednesday, 25.09.2019
10:29