LE - Projekcije idu na ruku Partizanu, može li se do statusa povlašćenog na kraju kvalifikacija?

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 04.05.2018.
09:17
Izvor: Sportske.net

Crno-beli imaju jako dobar klupski koeficijent i neophodno im je malo sreće pa da na čitavom putu kroz evropske kvalifikacije budu među povlašćenim ekipama.

Epa/Salvatore Di Nolfi
Epa/Salvatore Di Nolfi

Povezane vesti

Pobedama koje su ostvarili nad ekipama Čukaričkog i Radničkog iz Niša u drugom i trećem kolu plej-ofa Super lige Srbije, fudbaleri Partizana praktično su osigurali plasman u evropske kvalifikacije.

Crno-belima do kraja sezone predstoje još tri prvenstvene utakmice, ali i revanš sa Čukom u okviru polufinala nacionalnog kupa, ali svi ti mečevi neće imati veći značaj kada su Partizanova evropska stremljenja u pitanju.

Klub iz Humske u kvalifikacije za Ligu Evrope ulazi od prvog kola zbog lošeg nacionalnog koeficijenta ali je za utehu to što Partizan ima jako dobar klupski koeficijent (17.000) koji mu garantuje status povlašćene ekipe na žrebu za prva tri kola kvalifikacija za masovnije evropsko takmičenje.

Situacija je trenutno takva da Partizanova pozicija može blago da se menja u zavisnosti od razvoja situacija u evropskim ligama, ali ne treba očekivati pomeranja koja bi ugrozila status povlašćene ekipe na žrebu za prva tri kola.

Partizan spisak
Projekcija Partizanove pozicije na dan 2. maj 2018.

Ono o čemu će biti reči do kraja sezone, ali i tokom leta jeste Partizanova potencijalna pozicija u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope jer postoji mogućnost da crno-beli i tu budu među povlašćenima.

U plej-of fazi kvalifikacija igraće 26 klubova, a prema trenutnoj projekciji Partizan se nalazi na petom mestu među nepovlašćenim ekipama.


Partizan spisak
Trenutna projekcija Partizanove pozicije na žrebu za plej-of fazu kvalifikacija za Ligu Evrope

Da bi Partizan na žrebu za plej-of fazu kvalifikacija imao status povlašćenog tima potrebno je da se u nekim od liga dogode raspleti koji bi crno-bele pogurali na listi.

Pristalice Partizana pratiće u finišu sezone rasplet u poljskom, rumunskom, kiparskom, slovenačkom, španskom, italijanskom, belgijskom, turskom, češkom, danskom i izraelskom šampionatu.

Da bi Partizan zadržao trenutnu poziciju neophodno je da Legija (Poljska), Steaua (Rumunija) i APOEL (Kipar) osvoje titule u svojim šampionatima jer bi u tom slučaju kao klubovi sa boljim koeficijentom u odnosu na Partizan otišli u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Da bi crno-beli napravili proboj među povlašćene klubove na žrebu za plej-of fazu Lige Evrope biće neophodno da se dogode određene realne rokade u Primeri, Seriji A, Župile ligi, turskom, češkom, danskom, slovenačkom i izraelskom šampionatu.

Tako će crno-beli navijati da Maribor osvoji titulu u Sloveniji, ali i da se u ostalim pomenutim ligama izdešavaju sasvim realni raspleti i to ne nužno u svim pobrojanim ligama.

Ukoliko uzmemo trenutno stanje, Partizanu bi za ulazak među povlašćene ekipe bilo dovoljno da Maribor osvoji titulu u Sloveniji, Liberec preskoči Spartu, Goctepe ili Sivaš ekipu Trabzona i da uz to Đirona zauzme mesto koje trenutno drži Hetafe, a Šarlroa preskoči Gent ili Genk u Belgiji.

Sve su to realne opcije i njima treba dodati mogućnost da u prva dva kola kvalifikacija otpadne neko od povlašćenih klubova sa boljim koeficijentom od Partizana što bi crno-belima dalo sasvim realne šanse da u završnici kvalifikacija za LE budu povlašćeni i izbegnu rivale kao što su Zenit, Bešiktaš, Olimpijakos, Braga ili Makabi iz Tel Aviva.

Žreb za prvo i drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope biće obavljen 19. juna u Nionu i tada će Partizan saznati ko će mu biti rival na startu takmičenja, ali i ko će mu biti potencijalni rivali na drugom koraku.

Prvi mečevi prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope zakazani su za 12. jul, a revanši su na programu sedam dana kasnije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

11 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Osijek 51
Friday, 04.05.2018
21:04

Mala je vjerojatnost da se zlim komsijama ponovo namjesti onaj sudija iz Krasnodara, mozda, ali sada na njihovu stetu.

avatar
Osijek 51
Friday, 04.05.2018
21:00

Optimizam treba graditi na kvalitetu, radu i znanju, a ne na kojekakvim loto kombinacijamai spekulacijama.

avatar
Giorgio
Friday, 04.05.2018
11:36

Ima zajebanih ekipa I medju nepovlascenima:Midtjalland,Apollon,Utrecht,Rijeka,AEK Larnaca....Sa ovom ekipom ni povlasceni status nema znacaja.

avatar
Saša Ilić
Friday, 04.05.2018
16:14

Svaka nepovlašćena ekipa koja stigbe do plejofa uopšte nije naivna.Kad ti 3 puta izbaciš nosioca ti si onda veoma ozbiljna ekipa.U plejofu među 26 ekipa imas 3-4 ekipe koje su bas jake ovo ostalo je egal.

avatar
Real Only
Friday, 04.05.2018
17:43

Druze ovo nije toliko losa ekipa koliko je los trener.

avatar
ZVEZDA PRVAK PONOVO
Friday, 04.05.2018
11:17

Zar nisu povlascene ekipe koje ispadnu u 3.kolu kvalifikacija za LS? Ja mislim da jesu.

avatar
Friday, 04.05.2018
13:05

Nisu sve zavisi od koeficijenta.

avatar
Saša Ilić
Friday, 04.05.2018
16:16

Zvezda ako ispadne nastavlja borbu za ligu evrope ali sa šampionima koji su takođe ispali,a nosioci se određuju na osnovu kpeficijenta.

avatar
SvAšTa_ŠtOnE
Friday, 04.05.2018
10:14

Zasluzeno. Potrebna je jos jedna dobra sezona, a valjalo bi i da zvezda nesto ucini a ne da sad napada partizan za nesto sto je sam zasluzio :)

avatar
Meepo
Friday, 04.05.2018
09:33

Ma da, moze, to su 3-4 ekipe i jos koja zbog ovih iz LS... Samo da se ne ponovi Zaglebie Lubin... kao sto mislim da hoce...

avatar
Meepo
Friday, 04.05.2018
09:32

Ma da, moze lagano ako se ne ponovi Lubin... kao sto mislim da hoce.