Laković otkrio plan UEFA, važne vesti za Zvezdu, Partizan, ali i "orlove"!

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 30.04.2020.
10:34
Izvor: Sportske.net, Sportski Žurnal

Veliki izazov za evropsku kuću fudbala.

Beta/Branislav Božić/Ds
Beta/Branislav Božić/Ds

Povezane vesti

Direktor nacionalnih asocijacija UEFA Zoran Laković istakao je u intervjuu za Sportski žurnal da je sudbina evropskog fudbal u ovom trenutku neizvesna.

"Fudbalska industrija deliće sudbinu kompletnog sveta, ekonomije i privrede. Naravno da već baratamo određenim podacima prouzrokovanim odlaganjem EURO 2020, za narednu - 2021. godinu, međutim svi ostali pokazatelji ceniće se tek kad budemo sigurni da li ćemo i kada nastaviti takmičenje u Ligi šampiona i Ligi Evrope. U ovom trenutku rano je za konkretne cifre, ali cela fudbalska industrija deliće ekonomsku sudbinu kompletnog društva", istakao je Laković.

On se osvrnuo i na preporuku lekarske komisije FIFA Mišela Doga koji je istakao da fudbal ne bi trebalo da se igra pre 1. septembra zbog pandemije.

"Mislim da je to paušalna ocena predsednika Zdravstvene komisije FIFA. Naša medicinska komisija je u stalnom zasedanju i sa prvim informacijama izaći će 12. maja, trenutno rade na medicinskom protokolu i u drugačijoj je poziciji. FIFA bukvalno do 2022. godine i Svetskog prvenstva u Kataru nema veliko prvenstvo, a UEFA osim EURO, državnih timova, ima dnevni život i aktivnosti usko povezane s klubovima, pre svega kroz takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope, brojnim takmičenjima mlađih selekcija... U ovom trenutku držimo komunikaciju sa svih 55 nacionalnih asocijacija svakodnevno i imamo konkretnije i bolje informacije na dnevnom nivou. FIFA pre svega gleda globalnu sliku, ono što važi za Evropu ili jednu konfederaciju, ne mora da znači da će u istom periodu važiti za Afriku, Ameriku ili neku treću konfederaciju". smatra nekada visoki funkcioner FSS.

"UEFA je izašla s kompletnim programom i dostavila svim nacionalnim savezima trenutno validnim scenarijom i iza koga stojimo, a to je da ćemo pokušati da nastavimo klupska takmičenja – Ligu šampiona i Ligu Evrope tokom avgusta, da ćemo paralelno s tim završetkom početi i sa klupskim kvalifikacijama za novu sezonu... I sa jasnim planom da ćemo u septembru, oktobru i novembru u terminima predviđenim za to, igrati i reprezentativna takmičenja. Zato mislim da je to paušalna procena", rekao je Laković.

Šta je sa onim nacijama koje ne mogu da obavljaju fudbalske aktivnosti još dugo vremena, kao na primer u Holandiji gde je trening zabranjen do 1. septembra?

"Sve je to hipotetički. Predsednik PSŽ-a dao je intervju i potvrdio da će njegov klub igrati Ligu šampiona šta god da se desi i da ukoliko ne budu mogli da igraju u Francuskoj, razmatraju mogućnost organizovanja svojih utakmica u nekoj drugoj zemlji. Svi moraju da shvate da je ova situacija nepredvidiva i da se dešava jednom u 100 godina. Imamo scenarije i planove... Sa nekima smo izašli u javnost i upoznali saveze, ali radimo i na drugim alternativama iako smo uvereni da će ovaj – sadašnji plan, moći da se sprovede", smatra Laković.

Baner live stream

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke