Konačno o selektoru, FSS doneo odluku koju je čekala cela Srbija!

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 14.12.2020.
16:11
Izvor: Sportske.net

Postavlja se pitanje - šta dalje?

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Fudbalski savez Srbije danas je doneo odluku koja se i očekivala.

Ljubiša Tumbaković nije više selektor seniorske reprezentacije Srbije, odlučio je Izvršni odbor FSS na sednici koja je počela danas od 15 sati.


Iskusnog stručnjaka je posla koštao neuspeh u kvalifikacijama za EURO naredne godine pošto su "orlovi" u finalu baraža poraženi od Škotske u Beogradu nakon penala.

Odmah nakon meča bilo je jasno da Tumbaković gotovo sigurno broji poslednje dane kao selektor Srbije, a danas je ta odluka i zvanično doneta.

FSS još uvek nije doneo odluku o njegovom nasledniku, ali se očekuje da i to pitanje bude rešeno u što skorijem roku, budući da reprezentativce prvo sledeće okupljanje čeka već u martu naredne godine.

Ljubiša Tumbaković je proveo godinu i po dana na klupi "orlovima", kao glavni zadatak pred njim bio je plasman na EURO, međutim on to nije uspeo da ostvari.

Nedeljama se govori o tome ko bi mogao da preuzme kormilo srpskog nacionalnog tima, a prema nekim navodima operativci saveza uveliko rade na pronalasku pravog rešenja.

baner

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
magister
Tuesday, 15.12.2020
04:07

Tako je isto cela Srbija čekala, kad će da smene Krstajića. Ali istina je da je neko podgrevao takvu atmosferu, svaljivanja krivice, omalovažavanja i, naravno smenjivanja. Kod Krstajića se to događalo otkako je postavljen (postavljanje njega i smena Muslina jesu bile nenormalne odluke), dok kod Tumbakovića sve počinje posle poraza od Škotske. Na kraju, i jedan i drugi su postigli - pristojan rezultat. Krstajić obezbedio alternativu za EP, baražom u LN, Tumbaković napravio u zvaničnoj utakmici najbolji rezultat u istoriji protiv Rusije. Krstajiću nije dozvoljeno da završi projekat *plasman na EP*, smenjen je, a napravio je i smenu generacija, uveo mlade igrače, napravio tim, Tumbaković došao usred kvalifikacija, nije oduševio, vodio nas u polufinalu i finalu baraža, ne genijalno, ali ni sramno. Obojica su napravili fantastičan posao u odnosu na primer na Malog Napoleona, Pižona, Ćurčića, Dika Advokata...

Pritom. Da ne pominjem ceo politički kontekst u kome se sve ovo dešava, ali je činjenica da se ne vidi ozbiljno bavljenje Ministarstva sporta i FSS-a stanjem u kome se fudbal nalazi, nema ozbiljne analize problema koji ugrožavaju fudbal u Srbiji već duži vremenski period, stvar se maskira zidanjem stadiona (za šta ne vidim nikakav smisao) i nekim tehničkim stvarima, koje su takođe važne i potrebne, ali... evo šta se meni čini da bi trebalo proučiti i analizirati kao ključne probleme:

1. mladi igrači se povezuju sa menadžerima i razmišljaju o odlasku, i pre nego što pređu u seniorske selekcije, čak i u najvećim klubovima;
2. kakav je odnos klupskih rukovodstava sa menadžerima, da li je neko ispitivao tokove novca?
3. da li je organizacija takmičenja i fluktuacija igrača, potpuna podređenost svih dešavanja interesima - sada jednog, a donedavno dva velika kluba, prednost ili mana, da li donosi bolji ili slabiji kvalitet ligi i srpskom fudbalu u celini, da li koristi ili odmaže - sa argumentima za i protiv?
4. da li je pravljena ozbiljna analiza funkcionisanja lige i celog sistema?
5. šta se radi u odnosu na orgijanje *huligana* (kriminalaca) po stadionima
6. šta se preduzima da se vrate normalni ljubitelji fudbala na stadione (da li je jedan od uslova uklanjanje opasnih nasilnika sa istog prostora)?
7. šta pokazuju analize načina treniranja i razvoja u školama fudbala, koliko smo blizu ili daleko od svetskih trendova? Šta ćemo sa utiskom da su nekad jugoslovenske fudbalere zvali - evropski brazilci, a da smo danas tehnički znatno ispod mnogih, a da smo bliže po atletskim sposobnostima i trčanju;
8. koliko takmičenja u ligama od petlića do juniorskih sastava doprinose dobroj selekciji; ima li prečestog opredeljivanja za fizički ranije sazrelu decu, koja donose rezultat u tim kategorijama? Koliko onih koji se nedovoljno brzo razviju - odustane, zbog zapostavljanja u ključnom periodu razvoja?
9. je li ikom palo na pamet da se u mlađim kategorijama, umesto liga, koje su nalik na Super Ligu, organizuje sistem poput Lige Šampiona, takmičenje po grupama i zahvatanje na taj način mnogo većeg broja klubova, što bi omogućilo talentovanim generacijama iz malih klubova i malih sredina da se predstave, da afirmišu i sebe i svoje sredine i rad svojih škola? Je li FSS pokušao da takva takmičenja afirmiše, obezbedi tv prenose, kakvi su postojali za npr. Turnir prijateljstva (SK) i koji su imali jaku promotivnu ulogu za fudbal mladih i dolazeće zvezde;
10. je li ikom pao na pamet - draft, nalik na NBA? Da li je to sistem koji donosi pravednije raspoređivanje igrača po klubovima, samim tim - bolji kvalitet takmičenja?

Evo, potrošio sam možda 2 sata smišljajući šta da napišem u vezi sa svim tim *očekivanim* i *neočekivanim* dešavanjima. Pišući sam shvatio da sam za 2 sata napravio ozbiljniju skicu poteza koje treba napraviti nego FSS, za 5g, sve trošeći veliki novac. I ne mislim da je to zato što sam ja pametniji ili sposobniji, nego što sam ja ta dva sata razmišljao otvorenog srca i uma sa idejom da se nešto promeni na bolje, popravi, jer volim fudbal, i svoju zemlju, dok oni gledaju kako da ušićare šta mogu za sebe dok su tu u pozicijama. Ne brinem se ja šta će oni sad. Dovešće nekog ko će dobro zvučati i izgledati javnosti. Prethodno će se o tome pisati, kao što je i dosad i ispitivaće se odjek javnog mnjenja, čiji puls Onaj svakodnevno opipava, a odluku će doneti u odnosu na to, šta će najbolje i najlakše da se primi. I tako, od pozicije A do pozicije B, kao poziciji C. Od takmičenja do takmičenja. Dovedi ovog selektora, pa ga oteraj, pa drugog... Po teoriji verovatnoće - neko će i postići nekakav uspeh. Ali, ubrzo posle - poraz i smena.

A onda, pogledajte prosečan broj gledalaca po utakmici u LL Ligi (pre covid19), pogledajte kolika je gledanost našeg fudbala na Areni, a onda to uporedite sa novcem koji je u to uložen i koji će biti uložen u 2021. za stadion. I? Jel vidi neko nekakav plan tu, osim da se troše pare i uzimaju pare od prodaje igrača. Mrak.

avatar
Limenka
Monday, 14.12.2020
19:26

Kako dosao, tako i otisao, na mala vrata.
Tumba, Krstaja, Bata Djora, Radovan Curcic, cuvena selektorska komisija, mali Napoleon nas podsecaju zasto smo u kanalu vec duze vremena. Ko je nesto napravio dobio je sut kartu prvom prilikom: Muslin i Antara

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Monday, 14.12.2020
17:21

Ima hiljadu gorih resenja od njega, ali, sigurno je da ima i boljih. Realno, nije ni zasluzio da ostane selektor, prvo nije uspeo da ode na EP preko kvalifikacija (OK, dobio je vruc krompir i vec smo imali jako male sanse), onda je jedva i ipak nezasluzeno izborio prvo mesto i u slabasnoj grupi LN (sudije pokrale CG u BG), a onda je izgubio od Skotske protiv koje je izvukao produzetke tek golom u 90. minutu. Jeste da je dobro postavio igru protiv Norveske i da je u finalu pala prokleta kisa, ali, i to je fudbal. Inace, sada vise nisam siguran da sam za stranca, mozda je bolje da to bude neki domaci strucnjak i strateg, mozda Stepanovic zvani Stepi:-D Salu na stranu (u sali je pola istine), ako mogu da dovedu Jokanovica ili Nikolica, odmah neka se to uradi, ali, to ne sme ova garnitura na celu!!!