Koliko vrede "perjanice" JSL?

 • Autor: Boris Jovanović

 • 10. maj 2012.

 • 09:00

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Ulazimo u period kada će najave transfera biti udarne vesti, već počinju da se pojavljuju određene sume, međutim pitanje je koliko su realne.

Koliko vrede
Informacije koje se u medijima pojavljuju i pozivaju na razne sajtove treba uvek uzimati sa rezervom jer cenu određuje potražnja, a svaki agent će vam reći da fudbaler vredi onoliko koliko je neko spreman da plati.

Na cenu pre svega utiču godine, ne postoji ni promil šansi da će neki veći klub sa Zapada angažovati fudbalera u zrelim godinama iz recimo naše lige.

Tržište tako ne funkcioniše, a u praksi smo se valjda u to uverili u ovom veku.

Dakle, traže se mladi igrači sa velikim potencijalom, a ozbiljni klubovi prate fudbalera duži period. Snima se sve, ne samo igra na terenu, jer je jasno da niko neće baciti novac. Pogrešne procene se dešavaju, ali su zbog opsežne analize šanse da se to desi manje.

U ovom trenutku najskuplji igrač u Srbiji je Lazar Marković. Jasno je da je ogroman potencijal, dosta klubova ga prati, neko ko se pojavi na uslovno rečeno velikoj sceni tako mlad, neizbežno privuče pažnju.

Na njegovu cenu ne utiče forma, jer se gleda potencijal, a ne trenutni učinak. Markovića izdvaja brzina, to se ne može naučiti, a u našem fudbalu je retkost videti brzog igrača.

Procene od oko 15 miliona evra su medijski napumpane priče, tek kada se bude afirmisao u reprezentaciji, njegova cena bi mogla da skoči, sada sigurno Partizan ne bi mogao da ga proda za više od 7 ili 8 miliona, nešto slično kao recimo Ljajića.

Što se Darka Lazovića tiče, danas "Sportski žurnal" objavljuje da ga Zvezda neće pustiti ispod 6 miliona. Problem je što crveno - beli ne mogu da čekaju, ima ugovor još samo godinu dana.

O njemu vodi računa menadžerska firma u kojoj je i Vladimir Jugović. Oni će doneti ponude, ali čini se da je pomenuta suma takva da tek nekoliko klubova može da je plati.

Pari Sen Žermen jeste jedan od njih, ali oni traže proverene i iskusnije igrače. Interesovanja ima, ali ne i konkretnih poteza. Sumu bi mogli da plate i Rusi, pravila su tamo drugačija, ali je pitanje koliko je Lazović zainteresovan da preko tamošnje Premijer lige pravi karijeru. To je put kojim se ređe ide, mada ne mora da bude pogrešan, što se vidi na primerima nekih naših igrača.

Nemanja Tomić bi takođe mogao da nađe angažman u Italiji, on nije ni skup za tamošnje uslove, ali je problem to što nema pasoš EU. Videćemo koji od klubova Serije A je spreman da potroši taj "pik" na jednog stranca i da dovede fudbalera Partizana.

Naravno tu je i Janković, ali on će otići verovatno sa manje od tri meča za prvi tim, nešto slično Nastasiću. Pominjan je i Miljković, ali za sada nema naznaka da bi mogao da nađe angažman u najjačim ligama.

Ostali igrači su ili stariji, ili jednostavno nemaju kvalitet za klubove sa Zapada. Postoje naravno u drugim klubovima talentovani klinci, ali u vodećih pet liga je izuzetno teško prodati igrača i Zvezde i Partizana, a kamoli iz manjih sredina.

U svakom slučaju, ovaj naš stav će biti na proveri u naredna tri meseca.

Šta mislite?


 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari