Koliko su srpski klubovi do sada zaradili od Evrope?

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 03. avgust 2018.

  • 20:11

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

U prva dva kola imali smo četiri predstavnika u dva evropska takmičenja, evo koliko su zaradili i šta ih dalje čeka.

Koliko su srpski klubovi do sada zaradili od Evrope?
Foto: Epa/Laurent Gillieron
Jedan od najvažnijih aspekata kada su evropska takmičenja u pitanju, barem za klubove iz Srbije i našeg regiona, svakako je finansijska dobit koju UEFA garantuje onima koji ostvare dobre rezultate.

Pisali smo početkom juna kakvoj zaradi može da se nada šampion Srbije, a šta u perspektivi dobri rezultati u kvalifikacijama za Ligu Evrope mogu da donesu Partizanu, Radničkom iz Niša i Spartaku.

Sada ćemo se osvrnuti isključivo na ono što se do sada desilo, odnosno na zaradu do koje su tri srpska predstavnika ostvarila plasmanom u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Kada govorimo o Crvenoj zvezdi i njenom dosadašnjem učinku, odnosno o njenoj zaradi, treba reći da su crveno-beli do sada inkasirali 660.000 evra. Na konto uspešno obavljenog posla u dvomeču sa Spartaksom crveno-beli su zaradili 280.000 evra, dok im je za pobedu u dvomeču sa Suduvom pripalo dodatnih 380.000 evra.

Ukoliko Crvena zvezda eliminiše Spartak iz Trnave, klub sa stadiona "Rajko Mitić" zaokružiće zagarantovanu zaradu u iznosu od 1.140.000 evra.

Bude li Zvezda prošla Spartak, a potom eliminisana u plej-ofu kvalifikacija, sleduje joj još 5.000.000 evra odnosno ukupna zarada od 6.140.000 evra na ime plasmana u grupnu fazu Lige Evrope.

Kolika je zarada ukoliko Zvezda uđe u Ligu šampiona? Dovoljno je reći da se u startu dobija između 15.000.000 i 20.000.000 evra, ali to je tek deo onoga što se može zaraditi u od igranja u eliti.

Liga Evrope zreb

Učesnici kvalifikacija za Ligu Evrope svakako ne mogu da računaju na gore pomenute svote novca. Bonusi koje UEFA daje u svom masovnijem takmičenju su značajno manji u odnosu na Ligu šampiona, ali daleko od toga da ih treba zanemariti.

Primera radi, Radnički će samo na ime igranja u prvom i drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope zaraditi 500.000 evra!

Pola miliona evra već su zaradili Partizan i Spartak, ali će oba kluba samo na ime igranja u trećem kolu kvalifikacija dobiti dodatnih 280.000 evra.

Za učešće u plej-ofu kvalifikacija za LE evropska kuća fudbala plaća 300.000 evra, što znači da bi Partizan i Spartak u najboljem slučaju mogli da završe kvalifikacije sa plasmanom u grupnu fazu i zarađenih 1.080.000 evra!

Treba napomenuti i to da se za igranje u grupnoj fazi dobija 2.920.000 evra, a svaka pobeda vredi 570.000 evra. Za remi u grupnoj fazi Lige Evrope UEFA plaća 190.000 evra.  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari