Ko su mogući rivali Srbije u plej-ofu Lige nacija, kad se to igra i koja bi nam opcija najviše odgovarala?

Autor: Darko Mitrović
nedelja 08.09.2019.
11:01
Izvor: Sportske.net

Osim ako se ne desi neko čudo do kraja aktuelnih kvalifikacija, plej-of Lige nacija nam ostaje kao poslednja nada. Ali, ni tamo nam neće biti nimalo lako.

BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Povezane vesti

Reprezentacija Srbije u fudbalu nastavlja da razočarava. I mlada i seniorska, iako su i jedne i druge pre par meseci dobile nove selektore.

Podsetimo, ''Orlići'' su, pod vođstvom Neška Milovanovića, poraženi od Rusije (1:0) na startu novog ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a posle debakla na završnom turniru EP u Italiji, početkom ovog leta.

Nadali smo se da bi ''A'' reprezentacija mogla sinoć da nas obraduje u ključnoj utakmici u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo protiv Portugala. Na klupi je debitovao Ljubiša Tumbaković, koji je prethodno u nacionalni tim vratio Nikolu Maksimovića, Luku Milivojevića i Matiju Natasića i svu trojicu je sinoć uvrstio u prvu postavu. Nije vredelo, Portugalci su nam napunili mrežu, slavili su sa 4:2, pa ''Orlovi'' mogu polako da se pripremaju za plej-of Lige nacija.

To takmičenje biće organizovano u martu naredne godine (od 26. do 31. marta), dakle samo par meseci pre početka Evropskog prvenstva.

Naša reprezentacija se, podsetimo, takmičila u trećem kvalitatvnom rangu, Ligi C, gde je u svojoj grupi osvojila prvo mesto i tako stekla pravo da se u slučaju neuspeha u ''redovnim'' kvalifikacijama, kroz plej-of Lige nacija domogne Evropskog prvenstva.

U Ligi C su se igrale još tri grupe, u kojima su prva mesta osvojile i selekcije Škotske, Finske i Norveške.

Već tada smo znali da su nam to potencijalni rivali u plej-ofu Lige nacija, ali da li se nešto u međuvremenu promenilo?

Može se reći da jeste, pogotovo kada je selekcija Finske u pitanju. Fincima za sada odlično ide u tekućim kvalifikacijama, zauzimaju drugo mesto, iza Italije u Grupi J, sa čak pet bodova više od trećeplasirane Bosne i Hercegovine i veliki su im izgledi da se kroz ove kvalifikacije domognu Evropskog prvenstva.

To znači da će u plej-of Lige nacija umesto Finaca morati da uskoči neko drugi, najbolja drugoplasirana selekcija iz Lige C, a to je Bugarska, koja za sada u tekućim kvalifikacijama loše igra, zauzima poslednje mesto u Grupi A, iza Engleske, tzv. Kosova, Češke i Crne Gore, sa samo dva boda u prvih pet mečeva. Bugarima ostaje da navijaju za Fince do kraja kvalifikacija, što bi im omogućilo ulazak u plej-of Lige nacija.

Kada je u pitanju Škotska, ona je, poput naše reprezentacije, svoje šanse da kroz kvalifikacije dođe do EP već sada svela na minimum i možemo reći da je siguran učesnik plej-ofa Lige nacija.

Ostaju još Norvežani, koji se sa Šveđanima bore za drugo mesto u Grupi F kvalifikacija. Trenutno imaju dva boda manje od njih i ta borba biće veoma zanimljiva. Ako Norvežani preteknu Šveđane do kraja kvalifikacijai plasiraju se na EP, onda će i njih neko morati da zameni u plej-ofu Lige nacija, a to bi mogli da budu Izraelci, Mađari ili Rumuni. Prve dve pomenute selekcije još imaju šanse u kvalifikacijama za EP, pogotovo Mađari, a Rumuni su u znatno težoj situaciji.

Prema tome, ovo su opcije za rivale Srbije u plej-ofu Lige nacija:

Škotska, Finska, Norveška - najteža opcija.

Škotska, Bugarska, Norveška (možda i najrealnija opcija).

Škotska, Bugarska, Izrael (Rumunija, eventualno Mađarska) - najpovoljnija opcija.

Plej-of se igra kao kvalifikacioni turnir, u polufinalu bismo igrali ili protiv Norvežana u gostima, ili protiv njihove zamene, pobednici idu u finale, a bolji iz finala ide pravo na - Evropsko prvenstvo.

Neka to bude Srbija!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

23 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Boki.Antonijevic
Sunday, 08.09.2019
15:28

Uopste ne treba da idemo na turnir. Jednostavno nezasluzujemo. Plus sto nema sanse da dobijemo nokoga pa ni Izrael.

avatar
REVØLT
Monday, 09.09.2019
07:10

Ne zasluzujemo su dve reci.

avatar
Čika Marko
Sunday, 08.09.2019
13:16

Vratiti Antica kako znate i umete!!!

avatar
KING OF JUNGLE♦⭐♦⭐♦⭐
Monday, 09.09.2019
17:47

Da, ali da bude predsednik FSS.

avatar
Algebrons
Sunday, 08.09.2019
12:24

Škotska, FInska, Norveška? Na EP idemo samo ukoliko Škoti i Norvežani obezbede prolaz preko kvalifikacija, pa da nam u baraž upadnu Izrael i Bugarska umesto njih.

avatar
Comandante
Sunday, 08.09.2019
11:50

FSS nisu valjali Mihajlovic,Djukic,Muslin a pogledajte na sta smo spali?

avatar
Comandante
Sunday, 08.09.2019
11:48

Tumbakovicu dajem jos par utakmica a onda ce ljudi u FSS shvatiti da on jednostavno nema nikakve kvalitete da bude selektor.

avatar
DRUG OSTOJA
Monday, 09.09.2019
02:46

Grešiš, veoma je poslušan.

avatar
Comandante
Sunday, 08.09.2019
11:46

Kao prvo nemamo mi igrace top klase,kao drugo kad imate selektore kao sto su Krstajic i Tumbakovic koji te igrace dodatno unazade u igrace pete klase,obojica nemaju nikakvu taktiku Tumbakovic je gubio derbije od zvezde kad je Partizan imao duplo jaci tim i to redovno a o debaklima sa Partizanom u evropi da i ne pricamo,selektori izmisljaju pozicije koje ne igraju u svojim klubovima itd itd.

avatar
REVØLT
Sunday, 08.09.2019
12:19

Tumbakovic redovno gubio? Uvek imao duplo jaci tim? Tu je negde egal njegov skor u Derbijima, a u Evropi je ipak bilo katastrofa i posle Tumbe. I kakav bre crni djukic, nijednu pobedu nije imao kad je bio nas selektor.

avatar
Aleksandar Karni Spasojevic
Sunday, 08.09.2019
11:35

Zreb je vec obavljen i igramo protiv Norveske u gostima, a ako se Norvezani plasiraju kroz kvalifikacije menjaju ih Bugari.

avatar
Zoran Vukic
Sunday, 08.09.2019
11:34

ovde smrdi od glave FSS svi aut nove ljude

avatar
REVØLT
Sunday, 08.09.2019
11:20

Hajde da vidim da li sam vas dobro razumeo, Finska i Norveska su nam najnepovoljniji rivarli? Jeste li potpuno sigurni da je to teza varijanta od istocnih (mislim na obe reprezentacije, ne samo jednu od njih) komsija? Svejedno, to nije ni bitno, na koga god budemo isli u tom razigravanju, kvalitetnija smo reprezentacija od svih ovde navedenih selekcija i to bi bas bio ogroman neuspeh i sramota da se konacno ne plasiramo, a da smo smesni, jesmo...

avatar
REVØLT
Sunday, 08.09.2019
20:03
avatar
Stevan Mikša
Sunday, 08.09.2019
11:20

Neka rade sta god hoce.

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Sunday, 08.09.2019
11:15

Sramotno je od koga mi strepimo a imamo imena 5x jaca od ostalih. Ali ne igraju imena. Ne treba vise stalno fudbal fudbal fudbal kad jednostavno ne znamo. Imamo toliko sportova koje umemo i hocemo da igramo za razliku od fudbala za koji smo ocigledno nezainteresovani.
Napred kosarkasi, pada Spanija!

avatar
Comandante
Sunday, 08.09.2019
11:52

Okojim imenima ti govoris,mozda o golmanu Dmitrovicu a njegove kvalitete smo vidjeli sinoc a mocnici sklonise najboljeg golmana Stojkovica kojeg Srbija trenutno ima????????

avatar
REVØLT
Sunday, 08.09.2019
20:04

Sklonili su i Ivanovica koju nista manje nije dao drzavnom timu, a ni Duska Tosica se vise niko ne seca iako se zrtvovao i bas dosta rizikovao dok je bio.u Verderu...

avatar
Dejan Omerovic-Htzl
Sunday, 08.09.2019
15:36

Stojkovic najbolji golman??? Rajkovica medju stative o Bog da nas vidi...

avatar
KING OF JUNGLE♦⭐♦⭐♦⭐
Sunday, 08.09.2019
11:53

Problem je što se u ostalim uspešnim sportovima zna ko zna i ostali se ne mešaju, pa i tamo kada se umešaju neki koji nisu najbolji dolazi do pada, a u fudbalu nas gotovo nikad nisu najbolji predstavljali, ranije dok smo bili deo Jugoslavije zbog politike (mora određeni broj igrača iz svake države), a sada najviše zbog ličnih interesa pojedinih ljudi.