Ko kaže da trofej u Kupu nije važan? Pogotovo Partizanu ili Radničkom... Sada je ulog mnogo veći!

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 13.05.2019.
11:53
Izvor: Sportske.net

Dva dana je ostalo do revanš mečeva polufinala Kupa Srbije, ali ovaj trofej, zavisno od toga ko ga osvoji, mogao bi da ima dvostruku vrednost.

Sportske.net/Mihajlo Vidojević
Sportske.net/Mihajlo Vidojević

Povezane vesti

Utisak je da je Crvena zvezda već jednom nogom u finalu posle ubedljive pobede nad ekipom Mladosti iz Lučana (4:1) u prvom meču na ''Marakani'', a mnogo zanimljivije biće u sredu u Nišu, kada će Radnički pokušati da nadoknadi gol prednosti koju Partizan donosi iz prvog meča u Humskoj (1:0).

Duel Radničkog i Partizana neće imati značaj samo zbog plasmana u finale, već i zbog mogućnosti da pobednik ovog duela eventualno preskoči prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope!

O čemu se radi?

Sistem takmičenja u kvalifikacijama za Ligu Evrope je takav da u prvo kolo kvalifikacija idu osvajači nacionalnih Kupova iz zemalja rangiranih od 25. do 49. mesta na UEFA rang listi.

S obzirom da je Srbija na najnovijoj listi bolje plasirana, njen osvajač Kupa bi trebalo da u kvalifikacijama za LE startuje od drugog kola!

Ali, samo ako to ne bude Crvena zvezda koja je već osvojila titulu prvaka Srbije, jer se pomenuta mogućnost neće odnositi na ekipu koja bi kao finalista Kupa otišla u kvalifikacije za LE.

Dakle, ako Partizan ili Radnički, pa i Mladost koja za to ima ubedljivo najmanje šanse, osvoji Kup, automatski će se plasirati u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope i imaće duži odmor tokom leta, odnosno više vremena za pripreme do izlaska na evropsku scenu.

Ko sutra bude poražen u Nišu, moraće, uz Čukarički, da startuje već od prvog kola kvalifikacija za LE, a pobedniku ostaje da se nada i pobedi u finalu.

Prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope počinje 11. jula, a drugo kolo dve nedelje kasnije, 25. jula.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke