Ko je Đemba Đemba?

 • Autor: Đorđe Đokić

 • 22. jul 2013.

 • 17:20

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Najveći promašaj Ser Aleksa Fergusona ili najpoznatiji stranac koji je ikad došao u Srbiju? Ili i jedno i drugo? Da li je Partizan dobio premiju ili vruc krompir u ruke?

Ko je Đemba Đemba?
Ko je zapravo Đemba Đemba?

Kamerunac je zablistao u Nantu, igrao za reprezentaciju Kameruna na Afričkom kupu nacija 2002. godine kad su stigli do titule i na Kupu konfederacija (vicešampioni), bio u sastavu i na Svetskom prvenstvu te godine (nije igrao, Kamerun ispao u grupi). Pre svega, sasvim solidne partije u Nantu donele su mu poziv iz Junajteda. Za oko 3.5 miliona funti, Đemba Đemba je stigao na Ostrvo. On i Brazilac Kleberson dovedeni su kao potencijalne zamene za Roja Kina. Malo je reći da je Fergi omanuo, a danas se ta dva transfera smatraju za verovatno najveće greške koje je Škot počinio u prelaznom roku.

I dok se Kleberson može vaditi na povredu koja ga je omela da ispuni potencijal, Đemba Đemba je bio kompletan promašaj. Ne samo zbog činjenice da je igrao ekstremno loše, već i zbog ponašanja van terena. Upravo to najviše i čudi kod njegovog transfera u Junajted, pošto se čelnici ovog kluba obično dobro raspitaju i ogračima.

Gde je zapravo bio problem, osim u činjenici da je Djemba Djemba igrao mnogo lošije nego u Nantu? Još u Francuskoj, Kamerunac je počeo da troši ogromne svote novca na sve i svašta. Dobro je zarađivao, ali u njegovim rukama ništa nije ostajalo. Kupovao je ekskluzivan nameštaj recimo i slao u Kamerun. Bilo je raznih gafova, a zanimljiva je anegdota koju je pričao njegov prvi trener u Nantu Gaj Ilion.

"Lako bi se oduševljavao svim i svačim. Rekao mi je jednom - "Ne razumem ovo. U Francuskoj novac izlazi iz zidova" - Mislio je na bankomate" - otkrio je Ilion.

Iako bi mnogi pomislili da je dolazak u Junajted znak da o novcu do kraja života nećete brinuti i iako je obično tako, u slučaju Đembe Đembe, to nije bio slučaj. Kamerunac je postao primer koji se pokazuje mladim igračima kako nikako ne treba da raspolažu novcem. U Junajtedu je zarađivao oko 100.000 evra mesečno, ali je Kamerunac i pored toga došao u situaciju da traži od kluba da mu platu uplate unapred. Naime, njegov agent iz tog perioda Kristog Mangaj tvrdi da je u tom trenutku Đemba Đemba imao kredite u 20-ak banaka i čak 10 automobila u posedu. Praktično je bio prezadužen i nije imao penija u džepu, već je živeo od bonusa koje je dobijao za nastupe na utakmicama.

U Junajtedu su brzo odlučili da je kraj. Prodali su ga Aston Vili posle samo 20-ak mečeva za prvi tim. Ni u Birmingemu se nije naigrao. Još veći problem za Djembu je što su finansijski problemi isplivali na površinu. Bankrotirao je. Postao je primer kako ne treba.

Jedino rešenje je bilo odlazak u Katar. Odigrao je jednu sezonu tamo, a zatim se vratio u Evropu. Dobra vest za navijače Partizana su njegove partije iz Odenzea, pre svega iz prve sezone u tom klubu. Odigrao je odlično. Već na prvom meču, prijateljskom protiv Aston Vile, pokazao je šta može. Hvalio ga je trener, Lars Olsen, evropski prvak sa Danskom. Tvrdio je da su problemi koje je imao iza Kamerunca i da ga sada zanima samo fudbal. U naredne 4 godine, Đemba je sakupio 100-ak nastupa za Odenze, a prošlu sezonu je proveo u Izraelu.

Šta će dobiti navijači Partizana?

To niko ne može sa sigurnošću da tvrdi. Kamerunac je kad je fokusiran na teren solidan igrač, svakako odličan za našu ligu. Hoće li u Partizanu uspeti da mu zadrže fokus na teren, najvažnije je pitanje. Sa druge strane, dobro bi bilo da mladi igrači crno-belih ne uzimaju od Đembe lekcije iz finansija.


 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari