Kjevo i Braga, neka bude tako i protiv CSKA!

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 14. februar 2018.

  • 10:18

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Samo tri puta od 2000. godine Crvena zvezda je uspela da remi bez golova u prvom meču pretvori u nešto pozitivno u revanšu. "Delije" se sećaju Kjeva, Brage i Omonije a žele da zaborave Dinamo, Bajer, Rozenborg i Bordo.

Kjevo i Braga, neka bude tako i protiv CSKA!
Foto: Beta/Branislav Božić/Mo
Crveno-beli su čekali na proleće u Evropi četvrt veka i zbog toga nije moguće napraviti paralelu sa nekim od dvomeča iz skorije prošlosti u kojima je Zvezda posle prvog meča imala "nulu".

Takve stvari su se nekoliko puta dešavale u kvalifikacijama za evropska takmičenja u kojima je Zvezda bila redovan učesnik svih prethodnih godina a verujemo da se navijači sećaju bar nekih primera.

Sedam puta je Crvena zvezda od 2000. godine posle prve utakmice imala isti rezultat kao nakon sinoćnjeg duela sa moskovskim CSKA, a samo je tri puta uspela u revanšu da dođe do ishoda koji joj je omogućio nastavak takmičenja.

Iz prve decenije tekućeg stoleća pamtimo dvomeče sa kijevskim Dinamom, Bajer Leverkuzenom, Kjevom, Rozenborgom i Bragom, a od 2010. godine do danas takva situacija viđena je u okršajima sa Omonijom i Bordoom.

Svi pomenuti dvomeči igrani su u kvalifikacijama za evropska takmičenja, a samo je u duelima sa Kjevom, Bragom i Omonijom fudbalski klub Crvena zvezda prolazio dalje nakon remija bez golova u prvoj utakmici.

2002/2003 1. kolo Kupa UEFA
Crvena zvezda - Kjevo 0:0 (revanš 2:0)
2005/2006 1. kolo Kup UEFA
Crvena zvezda - Braga 0:0 (1:1)
2012/2013 3. kolo UEFA Liga Evrope
Crvena zvezda - Omonija 0:0 (0:0, 6:5 posle penala)

Kao što možete da vidite, rezultat 0:0 posle prve utakmice Crvenoj zvezdi u većini slučajeva na kraju nije odgovarao, ali se vredi podsetiti navedenih utakmica kada su beogradski crveno-beli remi bez golova uspevali da pretoče u nešto pozitivno.

Ekipi Zorana Filipovića koju je sa kapitenskom trakom na ruci u leto 2002. godine predvodio Nenad Lalatović pošlo je za rukom da posle beogradskih 0:0 sa "Letećim Magarcima" u Veroni eliminišu tim Luiđija Del Nerija.

Setiće se neki da su za Kjevo tada nastupali Kristijano Lupateli, Simone Perota, Oliver Birhof i Nikola Legrotalje, a crveno-bele su do trijumfa odveli Ivan Gvozdenović i Dejan Milovanović. Kasnije je Lacio poništio ono što je urađeno protiv Kjeva tako da je Zvezda završila takmičenje u drugom kolu kvalifikacija.Sledeći dvomeč u kojem je Crvena zvezda od 0:0 napravila pozitivu dogodio se u 1. kolu kvalifikacija za Kup UEFA 2005. godine kada je sjajni Vladimir Stojković činio čuda u Bragi i omogućio Zvezdi da materijalizuje pravilo gola u gostima. Te sezone Zengina Zvezda je igrala grupnu fazu Kupa UEFA.Poslednji put kada je Crvena zvezda posle 0:0 u prvom meču uspela da prođe dalje ekipu je sa klupe predvodio Robert Prosinečki. Omonija je odolela u Beogradu, a kako ni u revanšu nije bilo golova posle 120 minuta igre penali su odlučili o putniku u plej-of fazu kvalifikacija za Ligu Evrope. Boban Bajković je tada poneo epitet junaka, a Zvezda je sa 6:5 slavila posle penala i izborila se za dvomeč sa Bordoom.Završićemo upravo tim dvomečom sa Bordoom koji spada u kategoriju onih koje Zvezda nije rešila u svoju korist iako je posle prve utakmice imala rezultat 0:0. Revanš u Francuskoj završen je šokantnim porazom rezultatom 3:2 koji je Zvezdu ostavio bez plasmana u grupnu fazu Lige Evrope.

Sada dolazimo do novog revanša posle remija bez golova u prvoj utakmici i nema sumnje da se svi nadamo da će Crvena zvezda uspeti da upiše utakmicu sa CSKA u rubriku u kojoj se nalaze pomenuti okršaji sa Kjevom, Bragom i Omonijom.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari