Keln - Uvod u Zvezdinu evropsku titulu!

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 25.09.2017.
11:55
Izvor: Sportske.net

Sezoni u kojoj je Crvena zvezda ispisala istoriju trijumfom u Bariju prethodila je ona u kojoj su beogradski crveno-beli naučili šta je potrebno da bi se napala evropska titula.

Epa/Nebojša Paraušić
Epa/Nebojša Paraušić

Povezane vesti

Godinu dana pre nego što će ispisati najsvetliju stranicu klupske istorije osvajanjem titule prvaka Evrope u Bariju generacija Crvene zvezde koja se popela na pijedestal morala je da nauči lekciju.

Crveno-beli su u sezoni 1989/1990 nastupili u Kupu UEFA, takmičenju koje tada nije sadržalo grupnu fazu već se igralo po kup sistemu sve do finala.

Nešto stariji navijači Crvene zvezde setiće se da je evropski put beogradskog tima počeo sjajno, eliminacijom Galatasaraja i Žalgirisa u prva dva kola ali je neočekivani krah usledio u osmini finala.

Ništa nije ukazivalo na to da bi dvomeč sa Kelnom mogao da bude poslednji evropski koji je Crvena zvezda odigrala u toj sezoni, posebno ne nakon prve utakmice koju su crveno-beli dobili rezultatom 2:0!

Bio je to meč obeležen majstorskom partijom Dejana Savićevića. "Genije" je u samo tri minuta zavio Keln u crno i obezbedio kapitalnu prednos Zvezdi pred revanš u Nemačkoj. Posle te utakmice niko nije slutio da će crveno-beli biti eliminisani a upravo se to dogodilo.

Posle prvih 45 minuta golova nije bilo, stvari su išle u pravom smeru za crveno-bele ali su kola krenula nizbrdo u 58. minutu kada je Keln prepolovio zaostatak iz Beograda. Osam minuta pre kraja Hesler je uradio veći deo posla, mladi Zvonko Milojević pokušao je da izbaci loptu ali je ona završila na nozi Falka Geza koji je sprovodi u mrežu.

Trećem golu Kelna prethodila je velika prilika u kojoj se našao Robert Prosinečki u kojoj "Veliki Žuti" nije uspeo da zatrese mrežu i Zvezdu odvede u četvrtfinale. Kazna je stigla u poslednjim sekundama utakmice kada je Štajner pogodio za 3:0 i plasman Kelna u četvrtfinale Kupa UEFA.

"Jarčevi" su potom eliminisali Antverpen ali su u polufinalu ispali od Juventusa koji je zatim u finalu savladao Fiorentinu i osvojio trofej u Kupu UEFA.

Taj dvomeč sa Kelnom pokazao se ipak izuzetno bitnim za Crvenu zvezdu jer je generacija koja je godinu dana kasnije igrala finale Kupa šampiona naučila kako stvari funkcionišu u Evropi, a mora se reći da je Bog vratio Zvezdi u dvomeču sa Bajernom za ono što je godinu dana ranije doživela u Kelnu.

Crvena zvezda u četvrtak gostuje ekipi Kelna u okviru drugog kola grupne faze Lige Evrope i ostaje nada da će crveno-beli ovoga puta proći mnogo bolje u tom nemačkom gradu nego što je to bio slučaj 1989. godine.



Ne propustite

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Ivb PcDelovi
Monday, 25.09.2017
17:27

Nemojte da se lozite, zvezda svake godine radi jednu te istu stvar, dovede gomilu i proda gomilu igraca i jednom u 10 god su se kockice slozile. Dogodine opet sve po starom jer Zvezda nema bodove, ona mora opet dogodine da izbaci Spartu i Krasnodar, pa one godine opet, pa tek za 4 godine da se nada da budr nosilac pa da igra sa Videotonom kao sto nas ubod da uvek budemo nosici na ivici crte... od tog posla nema nista...

avatar
Monday, 25.09.2017
20:15

Zvezda ce sledece godine biti sampion pa ce imati laksi put do grupne faze evropskih takmicenja.

avatar
Ivb PcDelovi
Tuesday, 26.09.2017
01:23

Ako bude sampion, Zvezda ce kao i Partizan biti nepovlascena vec u trecem kolu, pa ce poput Partizana morati da izbaci Olimpijakos, Seltik, Kopenhagen itd. Ako u tom kolu ispadne ide u plejof lige evrope, gde opet nema ni najmanje sanse da bude povlascena pa ce opet ici na neki Krasnodar. Primera radi Partizan je ove godine jedva bio iznad crte povlascenih u LE, a ima duplo bolji koeficijent od Zvezde. Tako da je ovo samo jedan bljesak Zvezde, vise zbog zakona verovatnoce jer mislim da bi u 10 godina i Borac iz Cacka uboo jednom grupnu fazu.

avatar
Kiany Riws
Monday, 25.09.2017
13:38

Secam se tog revansa u Kelnu,bas jak poraz,nismo ocekivali.Gro te ekipe sledece godine protutnjao je Evropom,ali taj poraz je bas bio bolan.Igrali smo izrazito napadacki fudbal i na Marakani nas je bilo nemoguce dobiti,ali tamo smo pali.

avatar
Korner-Pixi-G000000L
Monday, 25.09.2017
13:21

U revansu u Kelnu bili smo tesko pokradeni sudijskom nepravdom, ali mi smo tu nepravdu UEFI vratili na najbolji nacin saljuci im pozdrav sa krova Evrope.