Kalkulacije - Koliko Srbiji još treba bodova do plasmana na Mondijal?

 • Autor: Darko Mitrović

 • 28. avgust 2017.

 • 15:17

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Posle klupske, od danas počinje da nas trese i reprezentativna fudbalska ''groznica''. Srpski ''Orlovi'' krajem ove i početkom naredne nedelje igraju još dve utakmice u kvalifikacijama za SP, da li mogu da budu i odlučujuće?

Kalkulacije - Koliko Srbiji još treba bodova do plasmana na Mondijal?
Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Naš nacionalni tim danas se okuplja u Staroj Pazovi, pojačan Zoranom Tošićem, koji je naknadno pozvan posle potpisivanja ugovora sa Partizanom.

Ono što Muslinove ''Orlove'' čeka početkom narednog meseca, jesu mečevi sa Moldavijom 2. septembra u Humskoj i gostovanje u Irskoj tri dana kasnije.

Mnogi se danas pitaju da li bi Srbija pobedama u ove dve utakmice i teoretski obezbedila prvo mesto i DIREKTAN plasman na Mondijal u Rusiji.

Odgovor bi mogao da bude potvrdan, ali samo u slučaju da Irci izgube i u Gruziji, a onda i na svom terenu od Srbije, a da Vels i Austrija remiziraju u međusobnom susretu u subotu, a onda, na primer, osvoje po bod i u narednom kolu, tri dana kasnije, kada će igrati protiv Moldavije, odnosno Gruzije.

U tom slučaju, dva kola pre kraja, tabela bi izgledala ovako: Srbija 18, Irska 12, Vels i Austrija po 10... i ''Orlovi'' bi mogli da se spremaju za put u Rusiju.

Ipak, realnije je da se Austrija i Vels neće tek tako predati, pa će posle dva sledeća kola najverovatnije samo jedna od te dve selekcije izgubiti šanse za plasman na Mondijal, dok će ova druga nastaviti trku sa Srbijom i Irskom.

U ovom trenutku, dakle,  čak četiri selekcije i dalje u igri za najviši plasman u Grupi D
.

To su, redom, Srbija, Irska, Vels i Austrija. Srbija i Irska posle šest odigranih kola imaju oo 12 bodova, Vels i Austrija su osvojili po osam
.

Do kraja kvalifikacija čekaju nas još četiri kola. Kada je Srbija u pitanju, taj raspored izgleda ovako:

2. septembar, 18:00h Srbija - Moldavija
5. septembar, 20:45h Irska - Srbija
6. oktobar, 20:45h, Austrija - Srbija
9. oktobar, 20:45h, Srbija - Gruzija

Dakle, ako za početak gledamo šta nam teoretski treba da bismo osigurali plasman na Mondijal, to je ukupno devet bodova iz ove četiri utakmice. Ali, ne bilo kojih devet...

Realno je da šest možemo da očekujemo protiv dve najslabije ekipe iz grupe, Moldavije i Gruzije u Beogradu, a bar još tri treba osvojiti na teškom gostovanjima u Irskoj i Austriji. Upravo te dve utakmice biće ključne u borbi za plasman na Mondijal, posebno ova prva u Irskoj, osim ako ne bude nekih neprijatnih iznenađenja u duelima sa autsajderima.

Prema tome, ako dobijemo Moldaviju i Gruziju u Beogradu, plus Irsku na gostovanju, ishod meča u Austriji za nas i neće imati presudnu važnost i Srbija bi se u tom slučaju direktno plasirala na Mondijal!

Naravno, treba videti i kako izgleda raspored ostalih selekcija koje su u igri za plasman na Mondijal. Irci imaju isti broj bodova kao Srbija, pe je i u sličnj situaciji kao Muslinov tim.

2. septembar 18:00h   Gruzija - Irska
5. septembar 20:45h Irska - Srbija
6. oktobar 20:45h Irska - Moldavija
9. oktobar 20:45h Vels - Irska

Velšani i Austrijanci moraju da pobeđuju do kraja da bi imali čemu da se nadaju...

2. septembar 20:45h Vels - Austrija
5. septembar 20:45h Moldavija - Vels, Austrija - Gruzija
6. oktobar 18:00h Gruzija - Vels, Austrija - Srbija
9. oktobar 20:45h Vels - Irska, Moldavija - Austrija
-
Standings provided by Sofascore LiveScore
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari