Kakva bi to premija bila Junajted u Nišu ili na JNA?

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 10.05.2019.
11:21
Izvor: Sportske.net

Mnoga zvučna imena ući će u kvalifikacije za Ligu Evrope već od drugog kola, a već tokom juna znaćemo da li u Srbiju stiže "teškaš" kakav je Mančester junajted.

Epa/Salvatore Di Nolfi
Epa/Salvatore Di Nolfi

Povezane vesti

Kvalifikacije za masovnije takmičenje pod okriljem UEFA startovaće utakmicama preliminarne runde za koju će žreb biti održan već 11. juna.

Tri srpska predstavnika saznaće imena svojih rivala 19. juna kada će u Nionu biti održan žreb za prvo i drugo kolo kvalifkacija za Ligu Evrope.

Kako trenutno stoje stvari, Srbiju će u kvalifikacijama za LE predstavljati Radnički iz Niša, Čukarički i Partizan, mada još uvek ima šanse da Mladost iz Lučana "izgura" nekog i domogne se evropskih kvalifikacija.

Za sva tri srpska predstavnika zajedničko je to što će kvalifikacije početi od prvog kola i što će na žrebu za prvo kolo imati status povlašćenog kluba. Istina, postoji opcija da Crvena zvezda osvoji trofej u Kupu Srbije, pa da onda Radnički iz Niša krene od drugog kola kvalifikacija.

Radnički i Čukarički (ili Mladost) imaju koeficijent manji od 5.000, što znači da na žrebu za drugo kolo ne mogu da računaju na status povlašćenog tima. Prošlogodišnje iskustvo kaže da je poslednji tim u grupi povlašćenih imao upravo 5.000 bodova.

To znači da bi samo Partizan mogao da računa na nešto lakšeg rivala u drugom kolu kvalifikacija, a da bi Radnički i Čukarički odmah mogli da nalete na nekog "teškaša" kakvih će sigurno biti već u ovoj rundi takmičenja.

Liga Evrope zreb
Foto: Epa/Salvatore Di Nolfi

Prošle sezone na žrebu za drugo kolo našli su se Sevilja, Bešiktaš, Sparta Prag, Kopenhagen, FCSB, Makabi Tel Aviv, Atalanta... Slična situacija nas čeka i ovoga leta jer će se od drugog kola uključiti predstavnici Španije, Engleske, Italije, Nemačke, Francuske, Portugala...

Kako sada stoje stvari, lako bi moglo da se dogodi da se među povlašćenim ekipama na žrebu za drugo kolo nađu Sevilja, Atletik Bilbao, Mančester junajted, Roma ili Milan, a to u perspektivi znači da bi u drugom kolu na "Čair" ili Banovo brdo mogao da stigne neki od evropskih giganata.

Partizan bi u slučaju uspeha u prvom i drugom kolu bio povlašćen i na žrebu za treće kolo, ali je problem što će i ovoga leta žreb za plej-of biti obavljen između prve i druge utakmce trećeg kola i što će crno-beli potencijalno moći da dobiju teškog protivnika kao što se to desilo prošle godine kada su izvukli pobednika dvomeča Bešiktaš - LASK Linc.

Tako bi i crno-beli pred vratima grupne faze Lige Evrope ponovo mogli da nalete na klubove kao što su Junajted, Sevilja, Roma, Atletik Bilbao...

Jasno, uvek postoji opcija da oni jači timovi budu eliminisani u ranijoj fazi takmičenja čemu smo svedočili mnogo puta do sada. Svakako, spisak učesnika kvalifikacija još uvek nije zaključen i biće prostora za promene, pa bi tako Junajted kao najzvučnije ime mogao da "pobegne" iz kvalifikacija ako osvoji peto mesto u Premijer ligi ili Mančester siti osvoji trofej u FA Kup.

Preliminarna runda kvalifikacija za Ligu Evrope startuje 27. juna, a srpski predstavnici čekaju žreb za prvo i drugo kolo koji je na programu 19. juna i potom prve utakmice zakazane za 11. jul.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ZubA
Friday, 10.05.2019
13:52

Ne bi to bila premija uopste. Ako hocemo vise klubova u evropi, bolji koeficijent, da imam direktnog ucesniga LS, LE, nije nikako premija. Nek budu oni premija u grupi. Zarad boljeg plasmana nasih klubova sad nisu premija.

avatar
IDEA ponos severa
Friday, 10.05.2019
12:06

radnicki dzaba vam muljanje. Izpadate al ono laganini.

avatar
Колатерална Штета
Friday, 10.05.2019
12:04

Ako Radnički ili Partizan osvoje kup, takođe kreću od 2. kola...