Kako u Humskoj komentarišu današnju odluku?

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 19. februar 2019.

  • 21:32

  • Izvor: Sportske.net, mondo.rs

  • facebook
  • twitter
  • email

Crno-beli današnju odluku smatraju prvim korakom na "putu od hiljadu milja".

Kako u Humskoj komentarišu današnju odluku?
Foto: Epa/Neil Hall
Vest da je na današnjoj sednici Skupštine Zajednice klubova Super lige i Prve lige Srbije dogovoreno formiranje Radne grupe koja će se baviti ispitivanjem mogućnosti za eventualno uvođenje VAR tehnologije u srpski fudbal obradovala je zagovornike ove inovacije.

Kako je FK Partizan u prethodnom periodu bio zagovornik uvođenja VAR tehnologije u srpski fudbal, logično je da današnja odluka među čelnicima kluba iz Humske izaziva zadovoljstvo.

Potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić objasnio je danas na koji način je "branio" predlog da bi VAR trebalo da bude uveden u srpski fudbal.

"Argumentacija koja je stavljala VAR pod rezervu od strane prisutnih, ticala se infrastrukturne složenosti, činjenice koliko ona košta kao i vremenskog okvira kad može biti inkorporirana. Na te primedbe sam uzvratio da su određene zemlje u okruženju donele stratešku odluku, Hrvati su to uradili 17. januara, tako što je svih deset predstavnika elitnog ranga glasalo 'za'", rekao je Vuletić.

Za formiranje Radne grupe koja će ispitati mogućnost uvođenja VAR tehnologije glasali su svi predstavnici klubova koji su prisustvovali Skupštini.

"Konfučije kaže da put od hiljadu milja počinje prvim korakom. Mi danas moramo da učinimo taj prvi korak. Kao što je Petronije, uvidevši da je Neron lud i da će zapaliti Rim, prihvatio da izgovori rečenicu 'Neron je lud', posle čega je usledilo 'rekoh i spasih dušu svoju', tako i mi moramo danas da spasemo duše naše", dodao je Vuletić.

On je potom napravio poređenje sa periodom prosvećenja kada su mnoge inovacije bile dočekivane "na nož".

"Priča da je VAR skup i da nemamo infrastrukturu da ga podržimo podseća na 1808. godinu kad je Dositej Obradović doneo prvi krompir u Srbiju. Nije niko hteo da ga jede, nazivali su ga đavoljom hranom, da bi se danas krompir smatrao strateškom nacionalnom srpskom hranom. Zato je i VAR nacionalna strateška fudbalska hrana i naša je dužnost da ga uvedemo", poručio je Vladimir Vuletić.

Samo osnivanje Radne grupe ne znači nužno uvođenje VAR tehnologije u srpski fudbal, a ako uopšte budu stvoreni uslovi za tako nešto, plan je da VAR počne da se koristi na utakmicama Super lige od sezone 2021/22.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari