Kako je Mijat došao u Partizan? Bio je to veliki preokret: ''Oficir JNA došao je u moju kuću...''

Autor: Darko Mitrović
nedelja 05.04.2020.
13:13
Izvor: Sportske.net

Proslavljeni fudbaler u opširnom intervjuu objasnio španskoj javnosti i kako je tekla njegova karijera u bivšoj Jugoslaviji pre dolaska u Valensiju iz Partizana.

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Predrag Mijatović je i na tu, ali i brojne druge teme, govorio u intervjuu za španski ''Jot Down''.

Iako se mnogi rado sećaju Prvenstva Jugoslavije i žale za tim vremenima kada se igrao bolji fudbal nego danas, Mijatović je na pitanje ''kako je izgledalo Prvenstvo Jugoslavije'' počeo jednim neprijatnim iskustvom.

''Putovanja su bila užasna, svuda smo išli autobusom. To je bilo normalno, nismo znali ni za šta drugo. Moja namera je bila da dođem do Hajduka, Dinama, Partizana ili Crvene zvezde, velike četvorke, gde bih stekao reputaciju i zaradio biše novca. Tada je, 80-ih godina, bilo teško igrati u gostima.

Bilo je provokacija, ponižavanja, a to se radilo znajući da ih isto čeka kada oni budu gostovali. I mi smo plašili protivnike takođe. Uglavnom, utakmice u gostima su se gubile, ali bilo je to ozbiljno takmičenje i za razvoj talenta, ali i za iskustvo'', istakao je Mijatović.

Ni treninzi nisu bili nimalo laki. I to je jedna od stvari kojih se nerado seća iz tog perioda.

''Kako mi je reputacija rasla, sve više sam trenirao. Fudbal je jednostavan – igraš kako treniraš. U Jugoslaviji, tokom pripremnog perioda, prolazili su dani da ne vidimo loptu.

Uspešnost treninga se merila – povraćanjem. Ako svi povratimo, dobro je. Ako neko ne povrati, nešto nije dobro i kažu ti: 'Ponovo'. Ne pitaš ni koliko serija, ništa, radiš dok ne kažu da staneš.
-
Baner

Takođe, igrači iz Jugoslavije su gladni uspeha. Ako odeš iz zemlje i vratiš se, a nisi uradio ništa, ljudi ti okrenu leđa. To je takvo društvo. Izgubio si šansu života. Igrao sam za moju porodicu, moje roditelje, kako bi oni bili ponosni na mene. Da nisam uspeo, bila bi katastrofa'', objasnio je Mijatović.

Njegov transfer iz Budućnosti u Partizan bio je spektakularan, jer je izgledalo da je splitski Hajduk već završio posao, ali onda je usledio veliki preokret, kojim je nagovešteno ono što se zaista i dogodilo u narednim mesecima i godinama.

''Upozoreni smo šta će da se dogodi za nekoliko godina. Zvaničnik Partizana, oficir u JNA, došao je u moju kuću i rekao ocu i meni da će da se dogodi nešto o čemu ne može da priča. Mislio sam da će da me uplaši...'', otkrio je Mijatović.

Demantovao je priču da mu je Hajduk kupio BMW, koga je kasnije slupao, ali ta priča nije bila daleko od istine.

''Ne, ne. Platili su me unapred, ali novac je vraćen kada je došla ponuda Partizana. Istina je da sam kupio automobil, ali ne BMW, već Reno Turbo. I imao sam udes. Mladić, brza kola...'', dodaje Mijatović.

Naglašava da nikada nije ulazio u politiku, da je s vremena na vreme zbog takvog stava nazivan i izdajnikom, ali svima njima je još jednom odgovorio.

''Zašto sportista mora da sledi strategiju političara? To sam mislio tada, mislim i sada. Moj patriotizam se ogledao u tome da branim boje mog tima na najbolji mogući način i da golovima donosim radost ljudima. Neki sportisti su palili zastave, govorili nešto, ja nikad. Niti ću'', poručio je Mijatović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Old_school
Sunday, 05.04.2020
16:50

Znaci i tad su otimali. Bas cudno.

avatar
MilošPB
Sunday, 05.04.2020
14:00

Vidimo kako se drži potpisanog, kako bira "prijatelje" i kako se "ne meša" u politiku. Što bi rekao Čvarkov: "moralni gmizavac".