Kako funkcioniše Liga nacija i šta može da donese Srbiji?

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 05.09.2018.
21:35
Izvor: Sportske.net

Novo takmičenje posevećeno državnim timovima startuje u četvrtak, tako da je pravi trenutak da još jednom objasnimo kako funkcioniše Liga nacija i šta Srbija može da dobije nastupima u njoj.

Epa/Jean-Christophe Bott
Epa/Jean-Christophe Bott

Povezane vesti

Kada je krajem 2013. godine predsednik Fudbalskog saveza Norveške Ingve Halen otkrio da postoji ideja o formiranju novog takmičenja za nacionalne timove niko nije mogao da pretpostavi da će taj plan zaživeti.

Stvari su se odvijale jako brzo pa smo tako već u martu 2014. godine dobili potvrdu da je UEFA ustanovila novo takmičenje za reprezentacije koje je ponelo naziv Liga nacija.

Kako je 2018. godina bila rezervisana za Mundijal u Rusiji novoformiranom takmičenju UEFA gotovo i da nije posvećivana pažnja, ali je sada došlo vreme da se reprezentacije odmere u Ligi nacija, a samim tim i da ljubitelje fudbala koji nisu upućeni u sistem takmičenja i benefite koje ono nosi obavestimo o detaljima.

Na početku treba reći da je UEFA ovo takmičenje osmislila kako bi smanjila broj prijateljskih utakmica koje gotovo i da nisu imale bilo kakav značaj.

Liga nacija održavaće se svake druge godine a ciklus će trajati od jeseni do leta. Novoformirano takmičenje startuje u septembru 2018. godine, a finale je na programu u junu 2019. godine. To znači da će sledeći put Liga nacija biti igrana u jesen 2020. i proleće 2021. godine. Važno je napomenuti da Liga nacija ne menja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo ali će za reprezentacije koje se ne izbore za kontinentalnu smotru biti "rezervna" opcija.

UEFA Liga nacija

Učešće u Ligi nacija uzeće svih 55 Saveza koji su članovi UEFA, računajući i fudbalski savez takozvane države Kosovo.

Reprezentacije su prilikom osnivanja Lige nacija svrstane u Lige A, B, C i D na osnovu koeficijenata na listi UEFA, a u buduće će plasman biti određivan na osnovu rezultata koji budu bili ostvareni na terenu, odnosno u samoj Ligi nacija.

U svakoj od Liga oformljene su po četiri grupe sa tri ili četiri reprezentacije, a takmičenje se odvija po dvokružnom sistemu, što znači da u okviru jedne grupe svako sa svakim igra po jedan meč na domaćem i gostujućem terenu.

Grupna faza takmičenja igra se u septembru, oktobru i novembru, dok će finale i utakmica za treće mesto biti odigrani u junu sledeće godine i to u gradu kojem UEFA naknadno bude dodelila domaćinstvo.

Pre nego što pređemo na Srbiju treba se osvrnuti na još nekoliko opštih mesta. Reprezentacije koje budu zauzele prva mesta po grupama u Ligama B, C i D obezbediće plasman u višu Ligu, dok će poslednjeplasirani iz grupa Liga A, B i C ispasti u nižu Ligu.

Prvoplasirani iz četiri grupe Lige A igraće u junu 2019. godine polufinala, finale i utakmicu za treće mesto čime će biti završena prva sezona u Ligi nacija.

Srbija

Šta za Srbiju i njenu reprezentaciju znači učešće u Ligi nacija?

Da kažemo u startu da se kao i pre dobri rezultati boduju, pa tako nikako ne možemo da konstatujemo da se radi o takmičenju koje nema značaj i koje je puka zamena za prijateljske mečeve.

Srbija kroz Ligu nacija može da napreduje po Ligama i da sakuplja bodove kojima bi popravila svoju poziciju na FIFA rang listi koja se gleda prilikom žrebova za Evropska i Svetska prvenstva.

Tačno je da samo učešće i dobri rezultati u Ligi nacija ne garantuju direktan plasman na Evropsko prvenstvo, ali je isto tako tačno da Liga nacija može da bude rezervna opcija u slučaju da podbacimo u kvalifikacijama za kontinentalnu smotru 2020. godine.



Zarada od dobrih rezultata u Ligi nacija nije tako velika, posebno ne za reprezentacije u Ligi C u kojoj se nalazi Srbija. FS Srbije će zaraditi 750.000 evra na ime učešća "Orlova", a ukoliko izabranici Mladena Krstajića budu prvi u grupi 3 u kojoj se još nalaze Rumunija, Litvanija i Crna Gora zarada će biti duplirana.

Reprezentacija Srbije takmičenje započinje gostovanjem Litvaniji u petak, 7. septembra, a u septembarskom terminu odmeriće snage sa Rumunijom u Beogradu. Do kraja godine "Orlovi" će se dva put sastati sa Crnom Gorom, a zatom još po jednom sa Litvancima i Rumunima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
magister
Thursday, 06.09.2018
10:58

Priznajem da mi objašnjenja, pa i na vikipediji, deluju komplikovano i da se nešto ne uklapa. Na primer, ovde se kaže da možemo da se izborimo za bolji rejting i eventualni prelazak u višu diviziju, ali u vikipedijinom članku piše da pobednici svih divizija obezbeđuju direktan plasman na EP? Kako ja vidim, eventualnom pobedom u grupi - otišli bi na f4, a onda kroz polufinale i finale mogli da pobedimo u diviziji što - donosi plasman na EP. Voleo bi da mi neko potvrdi (ili demantuje). Ovo je copy paste sa članka wikipedie: Победници сваке групе пласирају се на фајнал фор, док ће победници сваке дивизије изборити пласман на Европско првенство. Evo: https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%95%D0%A4%D0%90_%D0%9B%D0%B8%D0%B3%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0

avatar
ННСрбија
Thursday, 06.09.2018
13:33

Ако будемо први свакако идемо у Б дивизију 2020. А за ЕП- Само ако у квалификацијама не обезбедимо пласман играћемо то разигравање.

avatar
Man united
Thursday, 06.09.2018
14:34

И ја сам тако разумео.

avatar
Jagger86
Thursday, 06.09.2018
08:56

Sta donosi ? Donosi smaranje , i gledanje dosadnih Euro utakmica tipa Armenija-Kazahstan . I taman mislis da se to zavrsilo , onda krenu kvalifikacije za Euro. I onda se plasiras na Euro , i tu te opet doceka veliki format takmicenja sa prosecnim evropskim reprezentacijama. Poenta price su nazalost samo pare. EURO je izgubio na kvalitetu . Prava stvar je bio stari format,imas kvalifikacije i onda prvenstvo sa 16 najboljih evropskih reprezentacija , i to je to. A ne ovo proseravanje.

avatar
Merseysade Red
Thursday, 06.09.2018
08:21

Obzirom da prijateljske tekme nijesu mnogo znacile, bez da se razigravaju igraci koji su pri ulasku u repku, mislim da ce mnogima i sada to biti slucaj. Srbija je sastavom pokazala da mozda u ovom prvom ciklusu nece "zapeti" da pravi rezultat sto manjima svakako daje sansu da u ovom novom takmicenju nesto pokazu. U svakom slucaju zelim srecu Srbiji a mojoj CG da proba da iskoristi da sakupi koji bod koji ce nama biti bitan prilikom zrijeba za EP. Srbija ce svakako biti lijepo plasirana na zrijebu obzirom da je bila ucesnik SP. Dodao bih to da neki igraci Srbije koji se vec bune zato sto nisu na spisku moguce ne shvataju sopstveni Savez koji je donio odluku da ipak iskoristi ovu Ligu nacija kao sto bi i prijateljske zbog kojih je i nastala a to je da vidi na koga pored standardne ekipe može još da računa.

avatar
DekiStankovic5
Wednesday, 05.09.2018
22:00

Sa trenutnim stanjem stvari u nasem savezu,trenerom I svim sto ide uz to,mislim da cemo biti poslednji u grupi,nazalost.