Kako do Lige Evrope? Partizanov put posut trnjem!

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 23.05.2018.
11:09
Izvor: Sportske.net

Ništa još nije definitivno, ali projekcije sugerišu da crno-bele čeka "pakao" na putu ka grupnoj fazi Lige Evrope.

Epa/Sebastien Nogier
Epa/Sebastien Nogier

Povezane vesti

Velike je stvari napravio Partizan u Evropi tokom sezone na izmaku i dobrim rezultatima dodatno popravio svoj klupski koeficijent na UEFA rang listi, ali mu to neće preterano pomoći tokom nastupajućih kvalifikacija za Ligu Evrope.

Promene u sistemu kvalifikacija za evropska takmičenja stupaju na snagu od ovog leta, a koliko će klubovima iz zemalja sa slabim nacionalnim koeficijentima biti teško da se domognu grupne faze Lige Evrope videćemo već na leto.

Fudbalski klub Partizan startovaće u predstojećim evropskim kvalifikacijama sa 78. mesta na UEFA rang listi i sa 17.000 bodova, što mu garantuje status povlašćenog kluba na žrebu za prva tri kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Teoretski gledano, status povlašćenog tima trebalo bi da garantuje i nešto lakši put ka grupnoj fazi masovnijeg evropskog takmičenja pod okriljem UEFA, ali u praksi stvari stoje malo drugačije.

Pristupne liste će biti zaključene za nekih sedam do deset dana, nakon što budu završena sva prvenstva i nacionalni kupovi, ali već sada može da se govori o tome kakva će biti pozicija crno-belih i ko će biti potencijalni rivali vicešampiona Srbije.

Partizan će u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope imati 47 potencijalnih rivala, ali će uoči žreba uslediti pravljenje podgrupa od strane UEFA tako da će se na dan žreba taj broj značajno smanjiti.

Ono što brine jeste podatak da bi crno-beli već na startu mogli da dobiju za rivala neke vrlo respektabilne rivale kao što su Ferencvaroš, Ujpešt, Honved (svi Mađarska), Milsami (Moldavija) ili ekipe iz regiona poput Širokog Brijega (BiH) i Partizani (Albanija) koje su nepoželjne zbog nefudbalskih stvari.

Liga Evrope zreb

Istog dana kada dobije rivala za prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope klub iz Humske saznaće ko su mu potencijalni protivnici u drugom kolu. Crno-beli će i tu biti u povlašćenom položaju ali bi potencijalno mogli da se ukrste sa jako neugodnim rivalima.

Kao potencijalni rivali u drugom kolu izdvajaju se Glazgov Rendžers (Škotska), Šahtjor Soligorsk (Belorusija), Anortozis (Kipar), Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Nefči (Azerbejdžan), Jaglonija (Poljska), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Kairat (Kazahstan)...

Situacija se dodatno komplikuje od trećeg kola gde bi Partizan za potencijalnog rivala mogao da dobije neki od klubova koji imaju sjajne ekipe i koji su se do same završnice nacionalnih prvenstava borili za titulu.

U tu kategoriju spadaju Bašakšehir (Turska), Brendbi (Danska), Slovan Bratislava (Slovačka), Beitar Jerusalim (Izrael), Leh Poznanj (Poljska)...

Kada se dođe do projekcije pozicije na žrebu za plej-of fazu Partizanova pozicija još uvek nije jasno definisana iako nema nade da crno-beli mogu među povlašćene jer se žreb za poslednju rundu kvalifikacija održava kad i izvlačenje parova trećeg kola.

Partizan je trenutno šesti ispod crte i u najboljem slučaju može da dogura do trećeg mesta na spisku nepovlašćenih ekipa na žrebu za plej-of fazu kvalifikacija.

Situacija je takva da crno-bele na poslednjem koraku čekaju rivali kao što su Sevilja (Španija), Zenit (Rusija), Bešiktaš (Turska), Olimpijakos (Grčka), Sporting (Portugal), Sparta (Češka), Braga (Portugal), AZ Alkmar (Holandija)...

Jedina srećna okolnost koja bi mogla da se namesti Partizanu, jeste da na žrebu za četvrto kolo izvuče par u kojem će nepovlašćeni klub eliminisati povlašćeni, ali primer iz sezone 2005/06 kada je Artmedija izbacila Seltik svedoči da ni to nije garant da će crno-bele sačekati lakši posao.

Nakon svega rečenog može se još jednom konstatovati da će Partizan imati jako težak posao u borbi za plasman u grupnu fazu Lige Evrope, kao i da dodamo da će žreb za prvo i drugo kolo biti održan već 19. juna.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

18 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
RIP KOBE
Wednesday, 23.05.2018
21:39

a da li mozemo da se sastanemo sa nasim vecitim rivalom koji sigurno ispada nakon drugog kola u kvalifikacijama za ls?

avatar
Wednesday, 23.05.2018
21:07

Ja zaista ne razumem kako Partizan može da bude nepovlašćen u 4. kolu kada su toliko puta igrali grupnu fazu LE a prošle godine su grupu i prošli. U svakom slučaju...plašim se da će se obistiniti ono što sam govorio i pisao. Sve pare od Evrope i sponzora prošle sezone je neko strpao u džep i opet će se dovoditi neki polovnjaci koji će "ostvariti svoj dečački san" i od Evrope ponovo ništa što se tiče oba kluba. Daj bože da se varam ali ono što se desilo prošle sezone...tad i ko zna kad...

avatar
Milorad
Wednesday, 23.05.2018
18:06

Sa mileticima jevtovicem ostojicem tosicem sinom tawambom jankovicem možemo samo da denemo seno po selima. Ceo tim mora da se rasturi. Sačuvati par klinaca stojketa i pantića a ovo sve na ulicu. Janković po nekad odigra. On je kao vreme.....

avatar
Doki Daki
Wednesday, 23.05.2018
17:39

Sve zavisi od toga ko nam je trener...

avatar
Matara
Wednesday, 23.05.2018
14:32

Sa ovakvom igrom nema sanse da prodjemo prvo kolo ko god da nam zapadne od protivnika. Trebaju nam tri top pojacanja pogotovo u odbrani tu smo suplji.

avatar
Meepo
Wednesday, 23.05.2018
14:25

Partizan bi bio drugi, treci ispod crte. Svedocili smo kako su izbacivani i jaci klubovi, tako da ako stigne do cetvrtog kola, bice povlascen 1/1.

avatar
Miloš1976
Wednesday, 23.05.2018
13:39

Ako treba da se bojimo Milsamija,Širokog Brijega,Sarajeva,Bejitar,Leh..Ne treba ni da igramo..

avatar
ZVEZDA PRVAK PONOVO
Wednesday, 23.05.2018
13:30

Znaci koliko sam shvatio nepovalsceni ste u 4.kolu,bez obzira na rezultate u prva tri kola

avatar
jfvr
Wednesday, 23.05.2018
15:36

Управо то.....али са оваквом игром,тешко да ћемо догурати до другог кола....

avatar
Realan_PFC
Wednesday, 23.05.2018
15:37

kad se zavrse sva prvenstva/kupovi znace se, ali mozemo biti od 3-6 mesta ispod crte ......... da bi bili povlasceni treba tih 2-5 ekipa sa boljim koeficijentom od nas da ispadnu, ali tesko ........... 75% bicemo nepovlasceni u zadnjem kolu kvalifikacija ............ naravno, treba prvo proci 3 "slabije" ekipe da se dodje do zadnjeg kola, a sa ovakvom igrom nevidim tu mogucnost

avatar
SaleNs91
Wednesday, 23.05.2018
11:43

Kada bi uparili tandem stopera Savic - Milenkovic,vratili Zivkovica i Jovetica,uparili napadacki tandem Oumaru - Kleo (iz najboljih dana) mozda bi i imali teoretske sanse za prolaz 4. kola.Nista od Evrope ove sezone.

avatar
Malo veliki covek
Wednesday, 23.05.2018
16:35

Ma okej, ajmo, neka vrate momke iz '66 pa ce igraju. Molim te budi realan.

avatar
SaleNs91
Thursday, 24.05.2018
00:32

Ne razumes ironiju u komentaru...

avatar
Malo veliki covek
Wednesday, 23.05.2018
11:42

Od svih ovih, po Partizan opasnost bi bili samo: Sevilja i Zenit. Naravno, pod uslovom da se trgnu, pogledaju taj grb koji nose i sete se legendi koje su ga nosile pre njih, a onda da krenu da igraju kao sto treba da igraju i kao sto znaju (a videli smo prosle sezone, a i na trenutke ove sezone da znaju). Pa majku mu vise...

avatar
Crveno boja ljubavi
Wednesday, 23.05.2018
13:17

Sve ok,al kojih legendi? 😂😂😂 nemate 3 legende,eto ajd Kezman,Mijat i Sasa Ilic,pa od svih njih,jedino Mijat sto je imao karijeru i Kezman donekle.

avatar
Crveno boja ljubavi
Wednesday, 23.05.2018
20:47

E vidis,nije to tako. Za pocetak,mozda se nismo razumeli oko reci legenda,po meni status legende moze da stekne neko ko je ostvario velike uspehe,bar na klupskom,a nije na odmet i reprezentativnom nivou,a kao nagradu za sve to,da je igrao za neki od najvecih klubova sveta,jer cak i seoski klubovi imaju svoju neku legendu. E od svih nabrojanih,jedini Mijatovic ispunjava uslov,a Mance,Vasovic i Moca zbog nekih drugih stvari mogu nekako da se uguraju,mada opet i ne,al ajd. Dok kod Zvezde,mozes birati do sutra legende,jer je tipa Vidic postigao vise nego svi fudbaleri Srbije skupa ikada,Savicevic,Piksi,pa i Miha,za Dzajica je Pele pricao u hvalospevima. Cuj Bjekovic,pa kakva je covece on legenda? Sasa Ilic moze biti ISKLJUCIVO vasa klupska legenda,jer covek nije ni prosecan igrac Srbije. Da se razumemo,znas ti sve to,nego posto ste manji od nas u svakom smislu,onda stavljate neke ljude,gde im mesto nije,kako bi i dalje odrzavali to vestacki stvoreno rivalstvo. Veciti rivali,a jedan klub ima svega vise od drugog,pa kakvo je to vecito rivalstvo?

avatar
Malo veliki covek
Wednesday, 23.05.2018
16:34

Svaka cast, upravo si dokazao koliko si mali u svakom smislu. Idi uci skolu, bolje bi ti bilo nego sto se pravis pametan, a ispadas glup. Bobek, Milutinovic (Plava cigra), Mance, Moca, Cajkovski, Zebec, Valok, Soskic, Vasovic, Kovacevic, Hasanagic, Rasovic, Galic, Becejac, Bjekovic, Golac, Santrac... Ovo su samo fudbaleri koji mi prvi pali na pamet od Partizanovih legendi. Ajd sad posto si ti uspeo da nabrojis samo 3 od poznatijih nasih igraca, evo da ti ja nabrojim neke Zvezdine, cisto da ti pokazem da je rivalstvo postovanje, a ne one gluposti koje gledas na tv-u gde se mangupi biju... Sekularac, Mitic, Dzajic, Pizon, Dule, Sestic, Djurovski, Piksi, Prosinecki, Pancev, Mihajlovic, Savicevic... Molim te da se ne javljas na mojim komentarima dok ne naucis da budes postujes rivala, pogotovo vecitog.