Kako do Lige Evrope? Ove dve stvari otvaraju Partizanu vrata raja!

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 20.05.2019.
12:07
Izvor: Sportske.net

Dani odluke su pred crno-belima. Partizanu trofej u Kupu i pozitivan rasplet u nekoliko evropskih liga otvaraju vrata grupne faze Lige Evrope.

Beta/Branislav Božić/Ev
Beta/Branislav Božić/Ev

Povezane vesti

Veliki udarac predstavljalo je za FK Partizan to što se ekipa nije kvalifikovala u grupnu fazu Lige Evrope prošlog leta.

Crno-beli su krenuli od prvog kola, preskočili tri prepreke i na kraju zbog specifičnog sistema kvalifikacija, odnosno termina žrebanja parova za plej-of, naleteli na Bešiktaš koji je u tom momentu bio preveliki zalogaj.

Posle svega što se dešavalo u završnici tekuće sezone Partizan se nalazi u odličnoj poziciji. Obezbeđen je plasman u evropske kvalifikacije, a ako se u Kupu Srbije stigne do trofeja biće osiguran i kasniji start što je Savo Milošević opisao kao izuzetno značajan aspekt u evropskom pohodu.

Ukoliko Partizan u četvrtak savlada Crvenu zvezdu u finalu Kupa evropsku sezonu će početi 25. jula, a ako u tome ne uspeju prvi evropski meč odigraće dve nedelje ranije.

Nevezano za gore rečeno, Partizan će ime(na) prvog rivala u kvalifikacijama za Ligu Evrope svakako saznati 19. juna jer će tog dana biti obavljen žreb za prvo i drugo kolo.

Klub iz Humske sa koeficijentom 18.000 zauzima 80. mesto na UEFA rang listi i prema tome ima odlične izglede da u sva četiri kvalifikaciona kola bude među povlašćenim ekipama.

Liga Evrope zreb

Kao i prošlog leta, Partizan će moći da računa na status nosioca na žrebu za prva tri kola, ali i dalje ne može sa sigurnošću da se kaže da li će istu povlasticu imati pred žreb za plej-of.

Kako sada stoje stvari, crno-beli imaju dobre izglede da na žrebu za plej-of (po uslovom da do njega stignu) uđu sa statusom nosioca. Šanse im rastu zbog trenutnog poretka u klubova u Seriji A i ruskoj Premijer ligi, a biće još veće ukoliko Arsenal savlada Čelsi u finalu Lige Evrope.

Projekcije kažu da su crno-beli trenutno treći iznad crte u grupi povlašćenih klubova, ali ne treba trčati pred rudu jer sezona nije gotova u svim ligama u kojima konačan poredak može da utiče na sudbinu Partizana.

Spisak potencijalnih rivala "Parnog Valjka" u prvom kolu kvalifikacija broji preko 40 imena, a najzvučnija su Debrecen (Mađarska), Honved (Mađarska), Široki Brijeg (BiH), Šamrok (R. Irska), Budućnost (Crna Gora), Akademija Pandev (S. Makedonija)...

Već u drugom kolu spisak potencijalnih rivala izgleda dosta ozbiljnije jer bi na njemu mogli da se nađu Kairat (Kazahstan), Zrinjski (BiH), Domžale (Slovenija), Krakovija (Poljska), a među nepovlašćenim timovima u trećem kolu po projekciji mogu da završe Mol Vidi (Mađarska), Spartak (Slovačka), Gabala (Azerbejdžan), Rendžers (Škotska), Aris (Grčka) i drugi.

Na kraju ostaje i spisak potencijalnih rivala u plej-ofu kvalifikacija i tu se zapravo vidi koliku razliku pravi to da li je neko povlašćen ili nepovlašćen na žrebu.

Nepovlašćene čekaju Espanjol (Španija), PSV Ajndhoven (Holandija), Viktorija Plzen (Češka), Braga (Portugal), Legija (Poljska), a možda i neko od ozbiljnih imena iz Italije i Rusije poput Rome ili CSKA.

Recimo za kraj da će Radnički iz Niša i Čukarički imati daleko teži posao od Partizana jer pomenuta dva kluba mogu da računaju na status povlašćenih samo na žrebu za prvo kolo kvalifikacija.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
IDEA ponos severa
Monday, 20.05.2019
20:39

Partizan ce biti povlascen sve do grupne faze to i ptice na grani znaju tako da oko toga je prica završena idemo dalje...