Kako će Srbi do elite nakon promene formata Lige šampiona?

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 07. septembar 2016.

  • 21:45

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Pre samo desetak dana doneta je odluka o promeni formata Lige šampiona za ciklus 2018-2021 ali je malo toga rečeno o tome šta to znači za srpske klubove. Evo ekskluzivnih informacija koje će se svideti navijačima Partizana.

Kako će Srbi do elite nakon promene formata Lige šampiona?
Foto: Sportske.net
Poslednju nedelju prethodnog meseca obeležila je vest o promeni formata Lige šampiona koju je UEFA odobrila a koji će biti primenjivan u periodu od 2018. do 2021. godine.

Pred nama su dakle još dve sezone koje će biti igrane po aktuelnom formatu koji je ljubiteljima fudbala poznat, a malo je toga rečeno na temu kako će najavljene promene uticati na srpske klubove.

Opšti utisak je da se ide ka tome da jaz između bogatih i siromašnih klubova postane još veći pa tako novi format Lige šampiona predviđa pet kola kvalifikacija i računanje klupskog koeficijenta na bazi prethodnih DESET sezona!

Ljubitelje fudbala u Srbiji najviše će interesovati šta promene u formatu donose šampionu naše zemlje i koliko će mu put ka grupnoj fazi Lige šampiona biti otežan.

Predstavnici fudbalskog kluba Partizan Vladimir Ćujić i Nenad Danilović objasnili su za "Partizanov vesnik" koje su najznačajnije promene i kako će one uticati na šampiona Srbije u sezoni 2017/2018.

Novina koja se ne tiče previše naših klubova jeste uvođenje preliminarnog kvalifikacionog kola u kojem će učestvovati šampioni četiri zemalje sa najslabijim nacionalnim koeficijentom poput San Marina, Gibraltara, Andore i takozvane države Kosovo.

Samo pobednik te preliminarne runde kvalifikacija plasireće se u prvo kolo odakle startuje i šampion Srbije!!!

Šampioni 33 zemalje među kojima je i Srbija startuju kvalifikacije od prvog kola a njima se priključuje pobednik pomenute preliminarne runde što daje cifru od 34 kluba. U drugo kolo kvalifikacija plasiraće se 17 klubova pobednika kojima se priključuju šampioni 15., 16. i 17. države na UEFA listi nacionalnih koeficijenata. U datom momentu to bi bili prvaci Holandije, Rumunije i Austrije.

Deset klubova koji slave u drugom kolu obezbeđuju plasman u treće kolo i njima se priključuju dva kluba, šampioni 13. i 14. države na UEFA listi nacionalnih koeficijenata, u datom momentu bi to bili prvaci Hrvatske i Grčke.

Poslednja runda kvalifikacija bila bi plej-of runda u kojoj bi učestvovalo šest klubova pobednika iz trećeg kola plus dva šampiona 11. i 12. države sa UEFA liste nacionalnih koeficijenata, a to su u datom trenutku Češka i Švajcarska.

Na kraju bi plasman u grupnu fazu Lige šampiona obezbedila četiri kluba što zadatak šampiona Srbije, ma ko to bio, čini mnogo težim.

Pomenuli smo već da je velika novina u novom formatu to što će se klupski koeficijent računati na osnovu učinka iz minulih deset sezona, a to najviše odgovara Partizanu koji je jedini igrao grupne faze evropskih takmičenja od 2008. godine.

Partizan zreb
Foto: partizan.rs

Kada bismo sada podvukli crtu i izračunali koeficijente najvećih srpskih klubova Partizan bi imao 51.000 bod, Vojvodina bi imala 22.500 boda, Crvena zvezda 15.500 bodova i Čukarički 7.000 boda.

Ova promena stavlja Partizan u prednost u odnosu na ostale srpske klubove jer bi crno-beli u slučaju da osvoje titulu u sezoni 2017/2018 sasvim sigurno bili povlašćeni u prvom i drugom kolu kvalifikacija, dok bi svi ostali srpski klubovi bili nepovlašćeni od prvog kola!

Za kraj treba reći da će pomenuti format početi da se primenjuje od sezone 2018/2019 što znači da će prvak Srbije u tekućem šampionatu imati još jednu šansu da se na nešto lakši način domogne evropske elite.

Nakon toga će put biti još teži, a možemo samo da pretpostavimo šta će uslediti od 2021. godine kada će biti osnovana ćerka firma UEFA koja će biti zadužena za rukovođenjem Lige šampiona.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari