Kakav će fudbal igrati Savov Partizan i kakvi rezultatski zahtevi su stavljeni pred njega?

Autor: Pavle Knežević
četvrtak 28.03.2019.
12:19
Izvor: Sportske.net

Nekadašnji centarfor ima odgovor na ta pitanja, a i slikovit primer. Šta mu je rekao Đani po imenovanju?

Sportske.net/Pavle Knežević
Sportske.net/Pavle Knežević

Povezane vesti

Savo Milošević je i zvanično postao trener Partizana, potpisavši ugovor do kraja ove sezone, plus godinu. Pitanja je mnogo na njegovom prvom samostalnom poslu, ali jedno od prvih je: kako će igrati njegova ekipa? Ofanzivno, pošto je on bio napadač ili…?

"Kao prvo, nema ofanzivnih i defanzivnih trenera, moderni fudbal zahteva jednak pristup na obe strane terena. Morate da imate znanje kako da se organizujete i kada branite i kad napadate, to sam imao priliku da naučim od mnogih svetskih trenera.

Moja pozicija koju sam imao nema veze sa onim što ću raditi kao trener. Danas je fudbal u velikoj meri drugačiji od onoga što sam ja igrao. Da imam tadašnji pristup, mogao bih da vodim moj Proleter iz Jokovca. Naravno da okolnosti zahtevaju određene korekcije kada je u pitanju sama taktika i strategija.

Ja sam došao u klub koji tradicionalno igra ofanzivno u našoj ligi, a to i mora, jer protivnik uvek prepušta posed Partizanu, pa ćemo silom prilika igrati napadački fudbal, ali ne želim da to predstavim kao svoj fudbal jer to nije moja zasluga. Mi ćemo reagovati na datu situaciju trenutno na pravi način, da probamo da organizujemo igru.

A kakva će bit inaša igra? Možete i sa tri špica da počnete, ali da igrate defanzivno. Sistem je samo kada se počne utakmica, to posle...Mislim da su najbolji treneri oni su koji su u stanju da iz svoje keipe izvuku maksimum, i to ću ja probati, da izvučem maksimum. Za koliko će to biti rezultatski dovoljno, to niko živi ne može da zna
", rekao je Milošević.

Kako ocenjujete trenutni kvalitet ekipe?

"Mogu da pričam samo o Partizanu koji sam gledao sa tribina ili preko televizije. Ovaj Partizan je u velikoj meri igrao toplo-hladno, u evropskim utakmicama i derbijima je izgledao odlično, ali, sa druge strane, nisu se snašli kod ovih 'manjih' utakmica, tako da te oscilacije igre govore dosta o meni.

Ne mogu da delim sada prevelike informacije. Realno psihofizičko stanje ekipe ne znam. Ono što je moja pretpostavka jeste da je ekipa psihološki u velikom problemu. Na tome moramo da insistiramo, naročito u narednih sedam dana jer imamo tri utakmice, nećemo imati mikro-ciklus priprema, nego igramo sreda-nedelja.

To je problem jer nećemo imati prostora da pripremimo, moraćemo da neke odluke donosimo brzo. Moramo da budemo pažljivi i sa time koje zahteve treba da im dajemo. Rezultatski, taj zaostatak, nemamo pritisak kada je u pitanju titula, tako da možemo da se orijentišemo na neke stvari. Rezultat nam neće biti primaran, ali će nan pomoći da steknemo kompletnu sliku i da imamo jasniji plan
", rekao je Milošević.

Da li to znači da nemate rezultatski imperativ u naredne tri utakmice? Kakve rezultatske zahteve ste dobili od uprave?

"Iz kluba nisu insistirali na tome, ali nisu ni morali, jer znam gde sam došao. Došao sam u Partizan i od Partizana se očekuje da pobedi. Moj karakter je pobednički, sina kad je imao osam godina nisam pustio da pobedi kad smo igrali fudbal. Prioritet je izlazak iz krize, ja ne donosim čarobni štapić, ne može da se pritisne dugme i stvari da se promene, to u fudbalu ne postoji.

Mora da postoji strategija i da prođe neko vreme da bi se stvari sredile. Morate da budete svesni da fudbal nije nauka, da dva i dva nisu uvek četiri. Mora da postoji maksimalno zalaganje, pa i preko toga, tada možete samo da poboljšate šanse za jedno 60 odsto, 100 odsto ne postoji
", objašnjava nekadašnji centarfor.

Blizu je jun, blizu je novi prelazni rok...

"Ja sam i došao da ne bi neko dolazio u junu i brzo radio. Sada imamo dva meseca da napravimo analizu da ljudi koje dovedemo budu pravi. Neće uopšte biti lako, ali taj rezultatski zaostatak ne znači da treba da se odreknemo lige. 'Živi' smo u kupu i moramo da razmišljamo taktički. Moramo da se spremamo za jun, jer to treba da bude novi početak", rekao je Milošević.

Savo je bio temperamentan, svađao se sa sadašnjom upravom, sa navijačima Partizana, navijačima Aston Vile, često je ulazio u razne sukobe jer nikada nije želeo da prećuti. Od toga ne beži.

"Ja sam se pomirio sa činjenicom da se u Srbiji ne možete dokazati. Šta god da uradite, nećete se dokazati do kraja, najbolji primer za to je Novak Đoković, morate da budete realni. To je, dakle, tako: nećete se dokazati. Iz toga proizilazi dve stvari. Kad ne možete da se dokažete, većina medija očekuje da se pravdate.

Ja sam spreman da trpim i da se odreknem mnogo toga zbog svog cilja. Neću da odustanem sigurno. Sigurno je i da se do kraja neću dokazati svima, niti vama medijima, ali sigurno neću tražiti ni opravdanja, niti ću vam se pravdati. To je moj cilj. Sve u životu je koštalo, ali ako nešto vredi, mora da košta
", rekao je Milošević.

Da li su vam čestitali nekadašnji saigrači iz Vile, Đani Ćurčić i Garet Sautgejt?

"Đani jeste, čuli smo se. Sautgejt još nije. Bili smo u kontaktu mi, mislio sam da idem da ih gledam u Crnoj Gori, ali nisam zbog ovoga. Što se tiče Đanija, znate ga svi, ja ga gledam kao mog brata, on je takakv kakav je. Ne znam kako da ga objasnim, ne zna ni on to sam, pa sam i ja odustao", kaže kroz smeh Savo Milošević.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Pixi GOOL iz kornera
Thursday, 28.03.2019
13:42

S obzirom da je trener i politicar u isto vreme mora da ce igrati neku novu formaciju politickog fudbala.